Presset. Statsminister Lars Løkke Rasmussen kæmper med at kunne mønstre et flertal til regeringens lovforslag om asylstramninger, som skal førstebehandles i Folketinget i morgen.
Foto: HOUGAARD NIELS

Presset. Statsminister Lars Løkke Rasmussen kæmper med at kunne mønstre et flertal til regeringens lovforslag om asylstramninger, som skal førstebehandles i Folketinget i morgen.

Flygtningestrøm

Løkke om regeringens kontroversielle smykkeforslag: »Det mest misforståede i danmarkshistorien«

Støjberg har nu endegyldigt udelukket vielsesringe – tilmed også forlovelsesringe – i asylstramningerne i et forsøg på at samle et flertal bag.

Flygtningestrøm

Især ét punkt i regeringens bebudede asylstramninger, som skal førstebehandles i Folketinget i morgen, bliver ved med at tiltrække sig al opmærksomheden:

Forslaget om, at de danske myndigheder skal have lov til at beslaglægge værdigenstande, smykker og penge fra asylansøgere, som kan dække deres ophold, forbliver en knast i lovforslaget.

Efter regeringsseminaret på det vestjyske Kragerup Gods i dag var det da også igen det såkaldte smykkeforslag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev bedt om at kommentere.

»Det er måske det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien. Når man ser på debatten, så får man jo nærmest et indtryk af, at når folk ankommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man ikke kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er fuldstændigt fortegnet og forkert«, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han understregede, at forslaget »helt grundlæggende« handler om, at man som udgangspunkt i et samfund som det danske skal kunne klare sig selv, hvis man kan. Igen henviste han til eksemplet om, at kontanthjælpsmodtagere stilles over for de samme krav, og at ingen i Danmark får kontanthjælp, hvis man har en »fri formue« på over 10.000 kroner. Asylansøgere ville blive behandlet bedre end en dansk kontanthjælpsmodtager, hvis ikke lovforslaget bliver en realitet, erklærede statsministeren.

Modsat kontanthjælpsmodtagere lægger lovforslaget dog op til, at asylansøgeres bagage skal ransages af politiet. I udlandet er det blevet sammenlignet med Nazityskland.

»Men hvorfor beslaglægge på forhånd? Hvorfor ikke sende en regning, hvis man registrerer, at en asylansøger har værdier?« ville en journalist til pressemødet vide.

Når man ser på debatten, så får man jo nærmest et indtryk af, at når folk ankommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man ikke kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er fuldstændigt fortegnet og forkert

»Det er ikke sådan, at man tager noget fra folk. Det er ikke det, man gør«, svarede statsministeren.

Der står »beslaglægge« i teksten...

»Ja, ja. Jo, jo. Men det er bare lige for at præcisere, hvad det her handler om: Man sikrer sig råderet over den formue, der måtte være, så man har sikkerhed for, at den betalingsforpligtelse, der er, kan indfries, mens folk er i asylfasen. Hvis man eksempelvis har en formue, der er større end det træk, der har været på kasserne, får man sine penge igen«.

Har justeret forslaget nu to gange

Med regeringens asylstramninger vil Venstre blandt også have indført, at adgangen til familiesammenføring til udlændinge med midlertidig beskyttelse udskydes fra ét til tre år, og at kriterierne for udvælgelse af kvoteflygtninge ændres.

Men igen og igen har partier været ude og bebude i medierne, at de ikke vil støtte forslaget om, at danske betjente skal beslaglægge værdigenstande fra flygtninge. Kravene for, hvornår beslaglæggelser kan komme på tale, har også været mildest talt uklare og har vakt heftig debat på Christiansborg.

Mens justitsminister Søren Pind (V) har nævnt eksempler, hvor en asylansøger har en kuffert fyldt med diamanter med over grænsen, har Dansk Folkeparti talt om dyre armbåndsure. Derudover har Rigspolitiet og Politiforbundet i et høringssvar givet udtryk for, at også myndighederne savner klare retningslinjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) to gange på en uge været ude at revidere forslaget. Først med en tilføjet grænse, der hed, at der kun kunne beslaglægges eksempelvis vielsesringe og andre værdigenstande, hvis de havde en værdi på over 10.000 kroner. Før lød grænsen på 3.000 kroner.

S, LA og K krævede dog yderligere ændringer. Og i dag blev forslaget så igen justeret: Nu er det helt udelukket, at politiet skal kunne beslaglægge genstande »med en særlig affektionsværdi« – uanset værdi.

De skal fredes, fremgår det i et netop offentliggjort ændringsforslag fra regeringen.

»Sådanne genstande kan f.eks. være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende. Der sigtes hermed til genstande, som en asylansøger har en særlig følelsesmæssig tilknytning til af personlige grunde uafhængigt af genstandens brugs- eller handelsværdi, og som normalt ikke kan erstattes af en nyindkøbt genstand«, lyder det i ændringsforslaget.

Flertal forbliver vakkelvornt

Under 24 timer før, lovforslaget skal førstebehandles i Folketinget, bebudede den socialdemokratiske udviklingsordfører Mette Gjerskov (S), at hun i morgen får »meget, meget svært ved at stemme for asylstramninger«.

For kort tid siden, efter at Støjberg fredede de heftigt omdiskuterede vielsesringe – ja, tilmed også forlovelsesringe – fra asylstramningerne, meldte integrationsordfører Dan Jørgensen dog, at Socialdemokraterne er klar til at stemme for. Også selvom Dan Jørgensen så sent som i fredags understregede, at der burde være tale om beslaglæggelser af kun kontanter og slet ingen genstande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flertallet forbliver vakkelvornt helt til det sidste. Og det gør indtryk på Lars Løkke Rasmussen.

»Alt, hvad der bliver sagt i den politiske debat, gør indtryk«, sagde statsministeren i dag kort tid inden, udlændingeministeren offentliggjorde det seneste ændringsforslag.

»Men regeringen har lagt et lovforslag frem, og regeringen introducerer nu nogle ændringsforslag, som sikrer, at det her forslag kommer i balance med det, der hele tiden har været intentionen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce