Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

INDLYSENDE. Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller undrer sig ikke over, at de nye udlændingestramninger skaber overskrifter uden for Danmark.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

INDLYSENDE. Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller undrer sig ikke over, at de nye udlændingestramninger skaber overskrifter uden for Danmark.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Per Stig Møller: Endelig når de grænsen, og så tager man sgu resten

Regeringen er selv skyld i dårlig international omtale, når man vil tage værdigenstande fra folk, der har mødt menneskesmuglere og røvere under flugt.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det giver ingen mening at beskylde eksempelvis danske politikere i Europaparlamentet for at have skabt det negative billede, som de kommende udlændingestramninger har tegnet af Danmark i udenlandske medier.

Det mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), der dermed går i rette med den nuværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V), der de seneste dage har kritiseret blandt andre europaparlamentarikere for at have medvirket til billedet.

Hele turen har de været udsat for menneskesmuglere, røvere og er blevet bestjålet - så står de ved den danske grænse, og så tager man sgu resten.

»Jeg synes ikke, man kan sige, at vores europaparlamentarikere har skabt det. Det var jo skabt. Indkaldelsen til parlamentet er jo kommet efter alle disse avisoverskrifter. Så det kan man ikke sige«, siger Per Stig Møller med henvisning til, at netop Kristian Jensen og udlændingeminister Inger Støjberg (V) mandag er indkaldt til at svare på spørgsmål i Europaparlamentet om stramningerne.

Det er indholdet, der har skabt omtalen

Den tidligere udenrigsminister mener derimod, at det er selve indholdet i lovforslagene, der efter planen vedtages tirsdag, der helt naturligt har vakt omverdenens interesse.

»Jeg synes godt, man kunne have gennemskuet, at man ville få problemer med at tage værdigenstande fra folk. Hele turen har de været ude for menneskesmuglere, røvere og er blevet bestjålet – så står de ved den danske grænse, og så tager man sgu resten. Det synes jeg, de skulle have ladet være med, for det er jo et rent symbolsk beløb. Det hjælper jo ikke i statskassen, de småpenge de får, men vi kan jo se de negative reaktioner. Den kunne man jo godt have undgået«, siger han.

Men Lars Løkke Rasmussen har jo været ude at kalde det det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien…?

»Det står stadig i loven, så jeg forstår ikke, hvad der er at misforstå«, svarer Per Stig Møller og erkender, at lovforslaget dog er blevet blødt lidt op, så smykker med affektionsværdi ikke længere skal kunne beslaglægges.

»Men man kan jo godt komme med noget, der ikke har affektionsværdi, og så stripper man det. Så skal man stå og sige om hver eneste smykke, at »det har jeg fået fra min mormor«. Så jeg mener ikke, det er løst med det. Jeg synes godt, man kunne have gennemskuet, at det vil se meget mærkeligt ud««, siger den tidligere udenrigsminister.

Diplomati er vejen ud af krisen

Da Danmark i midten af nullerne var under beskydning på grund af Muhammedtegningerne, stod Per Stig Møller som udenrigsminister i centrum og i spidsen for den diplomatiske indsats, der skulle forsøge at moderere de billeder, der blev tegnet af Danmark i eksempelvis den arabiske verden.

»Situationen er speciel den her gang i forhold til Muhammedkrisen, for i Muhammedkrisen havde vi jo mange venner; EU, USA og så videre; men her står man jo – og det er jo så Kristian Jensens problem – i en situation uden venner. Til. Gengæld bliver der ikke reageret så voldsomt imod os, som der gjorde mange steder under Muhammedkrisen«.

Han tilføjer dog, at som under Muhammedkrisen er det public diplomacy via de danske ambassader, der skal moderere billedet af Danmark i udlandet.

»Der er jo ikke andet at gøre, når man nu har valgt den politik«, siger han.

Men du mener altså ikke, at det er europaparlamentarikere som Margrete Auken (SF) og Morten Helvegs (R) skyld?

»Nej, det var der jo i forvejen. Den debat var der jo i forvejen med et hav af avisoverskrifter i Danmark og udlandet. Så jeg mener ikke man kan give dem skylden«, svarer Per Stig Møller.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden