Frivillige fra alle verdenshjørner har meldt sig på øer som Lesbos for at hjælpe de mange flygtninge og migranter, der dagligt kommer til fra Tyrkiet. Det har givet kaotiske tilstande med uvidende og uorganiserede frivillige, hvilket regeringen nu vil skabe orden i. Kilde: politiken.tv / Jakob Kyed Jakobsen & Martin Selsøe Sørensen

Flygtningestrøm

Lesbos vil luge ud i de frivillige

For mange amatører blandt de frivillige på Lesbos spreder utryghed og misinformation, siger organisationer og den græske øs borgmester.

Flygtningestrøm

Tusinder af frivillige fra hele verden bringer ikke bare nødhjælp til Grækenland, men også en del forvirring og i værste fald fare. Siden strømmen af flygtninge og migranter fra Tyrkiet til Grækenland eksploderede sidste sommer og det blev klart, at Grækenland ikke selv var i stand til at håndtere dem, har frivillige fra alle verdenshjørner meldt sig på øer som Lesbos.

Der uddeler de tøj og mad, arrangerer transport, husly og sundhedshjælp, sejler ud og redder flygtninge fra både i synkefare og giver råd om flygtningenes videre færd op gennem Europa.

I nogle tilfælde er flygtninge blevet vildledt af velmenende frivillige, der ikke har kendt til asylprocedurer og grænselukninger i Europa. I andre tilfælde beretter lokale fiskere om, hvordan deres råd om landing af både på stranden er blevet ignoreret af udlændinge, der ikke kender forholdene til søs. Generelt har følelsen af at blive invaderet af velmenende, men også uvidende og uorganiserede udlændinge til tider skabt utryghed på Lesbos.

Derfor har myndighederne indledt en kampagne for at sikre, at alle, der arbejder med flygtninge, kommer fra anerkendte og registrerede organisationer. Konsekvenserne af ikke at have tilladelserne i orden kan i sidste ende blive anklager om menneskesmugling, som tilfældet er lige nu for to frivillige danskere på Lesbos.

Fotini Rantsiou fra den anerkendte græske organisation Solidarity Now har været på Lesbos siden sidste sommer. Hun medgiver, at der mangler orden i virvaret af frivillige.

»Mange frivillige gør et rigtig godt stykke arbejde, men der er også grupper og mennesker, der ikke har erfaring med psykologisk og social hjælp eller med livredning, og som ikke kender lovgivningen, ikke ved, at der er territorialgrænser på havet, og som ikke ser nogen grund til at koordinere med staten eller andre. Det skaber friktion«, siger hun på telefon fra Lesbos.

Skaber forvirring

Blandt de frivillige er turister fra blandt andet Danmark, der blot er på Lesbos en uge, men alligevel ufortrødent kaster sig ud i både at hjælpe flygtninge og rådgive dem om deres muligheder.

»Der er så mange, der giver information, men som ikke kender til den seneste udvikling. Situationen ændrer sig hele tiden, og de græske procedurer ændrer sig. Grænselukninger kommer og går i Europa, og det er svært at følge med. Mange kommer kun for en uge og taler ikke hverken arabisk eller græsk, så den information, de giver, er nogle gange forkert, fordi de misforstår procedurerne«, siger Fotini Rantsiou.

Siden nytår er 45.361 flygtninge og migranter kommet til Grækenland med båd. Det er ifølge FN’s International Organisation for Migration over 30 gange flere end hele januar 2015. Langt de fleste lander på Lesbos, der hele sidste år modtog godt 500.000 bådflygtninge.

Ifølge borgmesteren på Lesbos, Spyros Galinos, har der været eksempler på, at amatørfrivillige har bidraget med mere forvirring end hjælp, men at situationen er i bedring nu.

»Det har været på grund af manglende organisering af deres arbejde. Det er derfor, vi forsøger at organisere og koordinere dem, så de, uanset hvem der har viljen til at hjælpe, også er i stand til at udføre reelt arbejde. Der har været isolerede tilfælde, der har skabt problemer, men det ødelægger ikke hele indsatsen og ånden af international solidaritet, der har manifesteret sig på Lesbos«, siger borgmesteren på telefon.

Hvis bådene går i stå op til 300-400 meter ude, så svømmer jeg ud og hjælper dem ind, og jeg hjælper med at give dem tøj og mad

»Vi ser, at der er områder, hvor antallet af frivillige er uforholdsmæssig højt, og områder der er helt uden frivillige. Når koordinationen er på plads, vil samarbejdet mellem dem og myndighederne forbedres«, siger borgmester Spyros Galinos.

Hans kontor har registreret 85 organisationer på Lesbos og er også ved at få styr på de uafhængige frivillige og deres kompetencer. For myndighederne handler det nu om at sikre, at det kun er dem, der arbejder på Lesbos, og at alle andre stopper eller lader sig indgå i koordinationen.

Dansker har udrejseforbud

To danske frivillige på Lesbos var blandt de første til at gå i nettet efter de græske myndigheders stramninger, og det så eftertrykkeligt, at de kan se frem til at hænge fast i det græske retssystem i måneder og måske år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Salam Aldeen og Mo Abbassi blev anholdt for halvanden uge siden under en patrulje til søs for Team Humanity, en dansk organisation, der har arbejdet med livredning på Lesbos siden september.

Anklagemyndigheden på øen mener, at deres dokumentation er mangelfuld, at de var ude på at sejle flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland, og har sigtet dem for menneskesmugling.

Danskernes påstand er, at de, som så mange gange før, blot var ude for at redde eventuelle nødlidende i græsk farvand. Mens Mo Abbassi er rejst tilbage til Danmark, har Salam Aldeen forbud mod at rejse ud af Grækenland, så længe sagen varer. Deres redningsbåd blevet konfiskeret, så Salam Aldeen er nu henvist til at redde de mennesker, han kan nå, ved at svømme ud fra kysten.

»Hvis bådene går i stå op til 300-400 meter ude, så svømmer jeg ud og hjælper dem ind, og jeg hjælper med at give dem tøj og mad. Det er den måde, jeg kan gøre det på, for jeg må ikke sejle for tiden«, siger Salam Aldeen.

I en kommentar til anholdelserne af de to danskere og deres spanske kolleger skriver katastrofedirektør for Human Rights Watch Peter Bouckaert på Facebook, at Grækenland har »ret til at håndhæve græsk lov og insistere på professionalisme«, samt at »det er vigtigt, at individer, der laver farligt arbejde som livredning til havs eller yder lægehjælp, er tilstrækkeligt uddannede og certificerede«.

»Men de frivilliges arbejde på de græske øer er af afgørende vigtighed og redder liv. De fylder et vitalt hul i kapaciteten – inklusive i søredning, lægehjælp, humanitær hjælp, oversættelser, psykologhjælp og rådgivning (...)«, skriver han.

Efter hundredvis af opkald til og møder med den græske kystvagt på Lesbos over flere måneder sidder danskerne tilbage med en fornemmelse af, at noget af den græske interesse for kontrol med udlændingene kommer af en følelse af såret national stolthed.

»Det er forståeligt nok, de gerne vil have styr på, hvem der er på øen. Det er fair nok, men det er det ikke, når de begynder at stresse folk. Hvis de frivillige forsvandt fra Lesbos, ville der være flere dødsfald. Der har været meget kritik af, at de ikke gør deres arbejde godt nok. Det er bevist gang på gang, at det er de frivillige, der gør det«, siger Mo Abbassi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sjældent med anerkendelse

Det er ikke kønt, men der er noget sandhed i, at græske følelser er blevet og stadig bliver trådt på, siger Fotini Rantsiou fra Solidarity Now.

»Kystvagten får meget sjældent anerkendelse for det arbejde, de gør. De arbejder hele tiden, de bliver traumatiserede, og de har ikke nok udstyr. De får ingen anerkendelse udefra og har brug for hjælp. Grækerne er et ret stolt folk, der har kæmpet for sin uafhængighed. Det er der, den sårede følelse kommer fra, når det kun er udlændinge, der får anerkendelse for indsatsen«, siger hun.

Dansk Flygtningehjælp har siden november arbejdet på Lesbos, og ifølge international chef Ann Mary Olsen er organisationens oplevelse, dels at de frivillige er altafgørende for indsatsen på øen, dels at de græske myndigheder både gør, hvad de kan og skal for at hjælpe flygtningene.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce