Krise. EU-Kommissær Frans Timmermans bygger sine udtalelser på endnu ikke offentliggjorte tal fra EU's grænseagentur Frontex. (arkivfoto)
Foto: Virginia Mayo/AP

Krise. EU-Kommissær Frans Timmermans bygger sine udtalelser på endnu ikke offentliggjorte tal fra EU's grænseagentur Frontex. (arkivfoto)

Flygtningestrøm

EU-Kommissær: Mere end halvdelen af asylansøgerne er økonomiske migranter

Det vil gøre en enorm forskel, hvis de bliver sendt retur, siger Frans Timmermans.

Flygtningestrøm

Mere end halvdelen af alle de asylansøgere, der kommer til Europa i øjeblikket, flygter ikke fra krig. De er i stedet økonomiske migranter, og størstedelen af dem kommer fra nordafrikanske lande som Marokko og Tunesien.

Det siger den hollandske EU-Kommissær Frans Timmermans i et interview med den hollandske public service station Nos.

Han bygger sine udtalelser på nye og endnu ikke offentliggjorte tal fra EU's grænseagentur Frontex. Timmermans, der er første vicepræsident for Kommissionen, siger, at migranterne rejser fra Afrika via Tyrkiet for at komme ind i Europa.

»Mere end halvdelen af dem, der kommer til Europa nu, kommer fra lande, hvor du kan forudsætte, at de absolut ingen grund har til at bede om at få status som flygtninge. Mere end halvdelen, 60 procent«, siger Frans Timmermans til Nos.

Flere organisationer har derimod tidligere udtalt, at der er tale om en flygtningebølge frem for en migrationsbølge.

Migranter skal hjem med det samme, mener kommissær

Timmermans siger i interviewet, at det er helt afgørende, at disse økonomiske migranter med det samme ved ankomsten til Europa bliver skilt fra og sendt tilbage til deres hjemland.

Det skal sikre en tilstrækkelig hjælp til dem, der flygter fra krig og borgerkrig. Det vil gøre en »enorm forskel«, hvis det lykkes at få migranterne retur til deres hjemlande, siger Timmermans, der har været sit lands udenrigsminister.

Indtil videre er det dog ikke lykkedes EU-landene at få migranterne sendt retur. Mange af dem opholder sig derfor illegalt i sydeuropæiske lande som Grækenland og Italien, hvorfra en del rejser videre op gennem Europa.

Frans Timmermans udtrykker i interviewet skepsis over for, at en stribe europæiske lande - herunder Danmark - har indført grænsekontrol. Der er ingen dokumentation for, at grænsekontrol vil få færre til at flygte, siger han til hollandske Nos.

LÆS ARTIKEL

I Folketinget er der bred enighed om, at det er nødvendigt med en stærkere kontrol ved EU's ydre grænser for at forhindre økonomiske migranter i at komme ind i Europa.

Over en million kom til Grækenland og Italien sidste år

Selv om det er vinter, kom der mod slutningen af 2015 fortsat et højt antal flygtninge og migranter til Grækenland og Italien.

Alene i december blev der ifølge Frontex registreret 108.000 personer, der ankom til Grækenland, hvilket bragte årstotalen op på 880.000 for landet, der har svært ved at håndtere de mange nyankomne. 157.000 kom illegalt til Italien sidste år, hvilket betyder, at de to lande tilsammen har registreret over en million illegale personer.

I hele 2015 har der været 1.830.000 'illegale krydsninger', oplyser Frontex. Året før var tallet 283.500, hvilket på daværende tidspunkt var rekord.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce