Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Roald Als
Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ban Ki-moon kritiserer den danske smykkelov

FN’s generalsekretær retter kritik mod dansk asyllovgivning. Seniorforsker kalder kritikken for »klar« og »usædvanlig«.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske flygtningelovgivning giver anledning til rynkede bryn på øverste niveau i FN’s administrative system i New York.

I en mail til Politiken skriver FN’s generalsekretær, Ban Ki-moons, cheftalsmand, Stephane Dujarric, at generalsekretæren »har noteret sig, at det danske Folketing har vedtaget en lov, der i lighed med andre foranstaltninger gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande«.

»Dette og andre foranstaltninger, der i øjeblikket implementeres i andre europæiske lande, vækker bekymring hos generalsekretæren, da det går imod asylansøgernes menneskeværdighed og rettigheder«, skriver Dujarric.

Cheftalsmanden skriver, at Ban Ki-moon »naturligvis respekterer« Folketingets suveræne ret til at vedtage dansk lovgivning og i øvrigt sætter pris på den generøsitet, som europæiske regeringer og folk har udvist over for flygtninge og migranter. Men han tilføjer, at generalsekretæren er »bekymret for, at nogle europæiske lande vedtager mere og mere restriktive immigrations- og flygtningepolitikker«.

Mailen fortsætter:

»Denne type politik og disse foranstaltninger sender et meget negativt signal om medlemsstaternes forpligtelser i forhold til folkeretten og den europæiske lovgivning. Endvidere har forsøgene på at omdirigere asylansøgere ikke blot pålagt andre en uretfærdig byrde, men har også vanskeliggjort den fælles indsats over for den massive tilstrømning af flygtninge og migranter, når man ser på princippet om fælles ansvar«.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Hans Mouritzen kan ikke mindes, at en generalsekretær for FN siden Irakkrigen har ytret offentlig kritik af dansk lovgivning:

»Det er en meget klar udmelding og en klar kritik. Den er usædvanlig. Jeg kan ikke komme i tanker om, at vi siden 2003 har været udsat for den type kritik«.

Han finder det interessant, at kritikken rettes fra FN-systemets topniveau:

Det er en meget klar udmelding og en klar kritik. Den er usædvanlig

»Det fortæller noget om, hvor alvorligt man ser på det. Som det også fremgår, handler det ikke kun om Danmark. Man ser det som noget, der breder sig, og man ved godt, hvor afsmittende en virkning det har. Det er et ræs mod bunden, og det er man godt klar over. Ellers ville man bare henvise til, at det hører under flygtningehøjkommissæren«.

I en skriftlig kommentar forsikrer udenrigsminister Kristian Jensen (V), at »Danmark til fulde lever op til alle de konventioner, vi har tilsluttet os«. Han afviser, at Danmark ikke skulle leve op til sine forpligtelser om at tage sin del af flygtningebyrden.

»Danmark løfter sin del af ansvaret ved at modtage rigtig mange flygtninge. Og ved samtidig at yde en større indsats i nærområderne end de fleste andre EU-lande«, skriver han.

Ude af trit med konventionerne

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har imidlertid flere gange bekræftet, at der er en »procesrisiko« i forhold til konventionerne.

Også Ban Ki-moons forgænger på generalsekretærposten, Kofi Annan, rettede i denne uge kritik mod den danske flygtningelovgivning, der er blevet døbt ’smykkeloven’. På sin facebookprofil skrev Kofi Annan forleden, at asyllovgivningen, som blev vedtaget i tirsdags af regeringen, de borgerlige partier og Socialdemokratiet, står »i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner«. Annan sigtede både til de danske myndigheders muligheder for at konfiskere asylansøgeres værdigenstande og til forlængelsen af perioden, som asylansøgere på midlertidigt ophold skal vente på at blive familiesammenført.

»Truslen om at konfiskere migranters værdier og at forsinke flygtninges muligheder for at blive genforenet med deres familier i 3 år er ikke i overensstemmelse med ånden i den europæiske menneskerettighedskonvention, FN’s børnekonvention, FN’s flygtningekonvention, som Danmark alle har skrevet under på«, skrev Kofi Annan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) opfordrer regeringen til at tage opsangen fra Ban Ki-moon dybt alvorligt.

»Det er en ganske kras opsang, når man ved, hvor diplomatisk generalsekretæren altid ytrer sig og er nødt til at ytre sig i den position, han har. Men det er en fortjent opsang, fordi han helt rigtigt påpeger, at der i øjeblikket foregår et kapløb mod bunden i Europa i stedet for et forsøg på at skabe en europæisk løsning«, siger han.

Kritikken fra generalsekretæren gør imidlertid »absolut intet indtryk« på Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

»Der er tale om en generalsekretær, som aldrig nogensinde har udtrykt nogen som helst kritik af f.eks. styret i Saudi-Arabien og Yemen og Kuwait og alle mulige forbryderstater. Så kommer det her pludselig. Det er kendetegnende for ham«, siger Søren Espersen.

Han vurderer, at kritikken er funderet i omtalen af den internationale presses gengivelse af den danske lovgivning. Han nævner det britiske dagblad The Guardian, der onsdag bl.a. bragte en meget omtalt karikaturtegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) iført naziuniform.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden