Den belgiske tv-station Canvas hænger Danmarks flygtningepolitik ud i videoreklame. Kilde: Canvas

Flygtningestrøm

Belgisk satireprogram gør klodset grin med Danmark

Dansk smykkelov får et flamsk fur med legoklodser.

Flygtningestrøm

Danmark har Lego. Belgien har 'Den Ideelle Verden'.

Det første er et fabelagtigt legetøj. Det andet er et finurligt fjernsynsprogram.

De Ideale Wereld har i flere sæsoner fået belgierne til at fnise og le, når de kække værter med vanlig respektløshed kaster sig over tidens nyheder.

Nu er turen kommet til den danske udlændingepolitik og den såkaldte smykkelov.

Nyt Lego-sæt

Hvordan illustrerer tv-programmet så den beslutning, der har vakt så megen opsigt uden for rigets grænser?

Svaret er selvsagt at finde i et af de danske nationalsymboler; legoklodserne. Som nu fås i et nyt, opsigtsvækkende sæt, afslører 'Den Ideelle Verden', der præsenterer Lego Ethnic - byggesættet med grænsebom, toldstation, en sur betjent og en trist flygtning samt EU-parlamentarikere, der kan kigge heeelt væk.

Og her er så underteksterne

For de ikke-flamskkyndige kommer her en hurtig oversættelse af den alternative Lego-nyhed.

»Med en kontroversiel asyllov forårsager Danmark oversvømmelse af Europa. Vi i 'Den Ideelle Verden' afslører, at Lego prøver at slå mønt på den nyhed«, lyder indledningen.

»Åh nej, Legobyen er oversvømmet af flygtninge. Men nu kommer Lego Ethnic med en ny grænsekontrolpost. Sættet indeholder en sur grænsebetjent, en trist flygtning og en kontrolpost«.

»Åh nej, alle flygtninge skal aflevere alle værdier over 10.000 kroner. Nu bliver flygtningen trist for han har værdier for 11.000 kroner. Men bommen går ikke op«.

Nu kan EU-parlamentets medlemmers hoveder dreje hele vejen rundt, så de ikke kan se problemet.

'Den Ideelle Verden' giver også EU-parlamentets udspørgen af udlændingeminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen en solid gang røg:

»Nu med EU-parlamentets udredningssæt. Nu kan EU-parlamentets medlemmers hoveder dreje hele vejen rundt, så de ikke kan se problemet. Louis Michel (Belgiens tidligere udenrigsminister, red.) kommer nu i 12 ansigtsfarver i forskellige toner af lilla«, fastslår tv-indslagets speaker, der også fremhæver, at legoflygtningen har aftagelige juveler, der er lette at fjerne.

Indslaget rundes af med et nota bene: »Vær opmærksom på at flygtningene nok ikke har så meget tilbage da de allerede er blevet plyndret af menneskesmuglere«, lyder forbeholdet, mens en legofigur ligger i strandkanten, hvor legobølgerne slikker op mod den druknede.

Klodser er tidligere brugt politisk

Politiken har spurgt Legokoncernen, hvordan den ser på 'Den Ideelle Verden's noget alternative legoprodukt. Svaret er, at Lego bruges i så mange sammenhænge af andre, at virksomheden ikke kan nå at kommentere alle tilfælde og altså heller ikke flamlændernes danske legoflygtningekampagne-indslag.

Den danske legetøjsgigant har tidligere været inddraget i filmklip, der har grovhittet på nettet. Det skete blandt andet i 2014, hvor Greenpeace drillede Lego for at protestere mod legetøjsfirmaets samarbejde med det britiske olieselskab Shell.

Det virkede: Efter en flere måneder lang kampagne opgav Lego at fortsætte kompagniskabet med Shell.

Et smukt arktisk land i Lego oversvømmes af olie i denne nye video fra Greenpeace. Årsagen er Legos samarbejde med Shell, som Greenpeace mener står i kontrast til Legos miljø- og klimamål. Kilde: Greenpeace

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce