Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: KOFOD LASSE
Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både vielsesringe og forlovelsesringe er undtaget i smykkelov

Regeringens vedtagede asyllov, den omstridte smykkelov, træder i kraft i dag.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den omstridte smykkelov, der også er kendt som lovforslaget L87, træder i kraft i dag. I en vejledning til politiet om beslaglæggelse er både vielsesringe og forlovelsesringe undtaget.

Vejledningen er på ti sider og danner grundlag for, hvilke genstande politiet skal beslaglægge, når asylansøgere kommer til Danmark.

I vejledningen står blandt andet, at det skal vurderes, om genstandene har en særlig personlig betydning - affektionsværdi - for den pågældende. Genstande med affektionsværdi er helt undtaget fra adgangen til beslaglæggelse, står der i vejledningen.

»Sådanne genstande omfatter blandt andet »vielsesringe og forlovelsesringe og vil også kunne omfatte for eksempel hæderstegn, erindringsgaver fra nærtstående, religiøse genstande (...)«, lyder det i vejledningen.

LÆS ARTIKEL

Det er den pågældendes egen forklaring, som er afgørende for, om en genstand har en særlig personlig betydning, fremgår det af vejledningen, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har offentliggjort.

»Jeg synes, det ser fornuftigt ud. Det er en lang vejledning på 10 sider, og den skal selvfølgelig bearbejdes. Her fra morgenstunden bliver vejledningen sendt ned til politiet i grænseområdet, men det ser fornuftigt ud, også i forhold til smykker. Som jeg ser det, så bliver det kontanter, som vi kan tage fra flygtninge og migranter«, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, til TV 2 News.

Kritik fra flere steder

»Visitationen kan gennemføres ved at klappe og føle uden på udlændingens tøj og mærke efter i lommer mv., ligesom der vil kunne foretages en besigtigelse, der ikke kræver afklædning, men f.eks. opknapning af de øverste knapper i en skjorte eller opsmøgning af et ærme«, står der blandt andet i vejledningen.

Lovforslaget L87 har været vidt debatteret i flere måneder, både i ind og udland.

Flere lande, organisationer og prominente personer har udtalt kritik af regeringens politiske linje, og senest har Ban Ki-moon, FN's generalsekretær, også kommenteret den såkaldte smykkelov.

I en mail til Politiken skriver FN’s generalsekretær, Ban Ki-moons, cheftalsmand, Stephane Dujarric, at generalsekretæren »har noteret sig, at det danske Folketing har vedtaget en lov, der i lighed med andre foranstaltninger gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande«.

LÆS ARTIKEL

Tidligere på måneden kritiserede FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) den danske regering for at ville fjerne værdigenstande fra flygtninge samt skærpe reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelse. Kritikken fremgår af en rapport, som UNHCR har offentliggjort på sin hjemmeside.

Lande som Saudi Arabien, Iran, Kina og Maldiverne benyttede lejligheden til at udtrykke kritik af den politiske linje i Danmark.

»Jeg opfordrer Danmark til at udvikle en kulturel forståelse, respekt og en interkulturel dialog«, siger en repræsentant fra Maldiverne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden