afskrækkelse. Det moderne og højteknologiske danske støtteskib 'Absalon' har tidligere spillet en aktiv rolle i Nato's jagt på pirater ud for Somalias kyster. Fra september skal skibet deltage i en ny mission, der skal overvåge og afskrække menneskesmuglere i Det Ægæiske Hav.
Foto: SOK

afskrækkelse. Det moderne og højteknologiske danske støtteskib 'Absalon' har tidligere spillet en aktiv rolle i Nato's jagt på pirater ud for Somalias kyster. Fra september skal skibet deltage i en ny mission, der skal overvåge og afskrække menneskesmuglere i Det Ægæiske Hav.

Flygtningestrøm

Dansk krigsskib skal deltage i ny Nato-indsats mod menneskesmuglere

Det danske støtteskib 'Absalon' skal være med i den rolle, Nato for første gang skal spille i håndteringen af Europas flygtningekrise.

Flygtningestrøm

Det danske flådefartøj 'Absalon' kommer i efteråret til at deltage i en ny Nato-mission, der skal patruljere i Det Ægæiske Hav for at afskrække menneskesmuglere.

Det bekræfter forsvarsminister Peter Christensen (V) under et ministermøde i alliancen.

»Den danske regering mener grundlæggende, at vi skal bruge alle de værktøjer, vi kan, for at standse menneskesmuglerne. Det glæder mig, at Nato nu viser sig i stand til også at kunne reagere hurtigt i forhold til flygtningekrisen«, siger han.

Efter en formel fælles forespørgsel her til morgen fra Tyrkiet, Grækenland og Tyskland har alliancens forsamlede forsvarsministre for første gang taget beslutning om, at Nato kan spille en rolle i håndteringen af Europas flygtningekrise.

»Alle parter har budt anmodningen fra de tre lande velkommen. Vi har nu bedt Nato's militærkomité hurtigt at vurdere, hvad alliancens rolle skal være«, siger den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter.

Dansk skib kommer med i sydflåden

Ifølge kilder i alliancens hovedkvarter har Danmark været blandt de første lande til at tilbyde deltagelse i en sådan ny mission. Der er tale om det danske støtteskib 'Absalon', som under alle omstændigheder skal stilles til rådighed for Nato's middelhavsflåde senere i år.

Den danske regering mener grundlæggende, at vi skal bruge alle de værktøjer, vi kan, for at standse menneskemuglerne

Nato's militære øverstkommanderende i Europa, den amerikanske general Philip Breedlove, vil allerede nu give ordre til, at sydflåden skal flyttes fra det vestlige Middelhav til Det Ægæiske Hav. Den endelige beslutning om flådens nye mandat skal være taget senest 24. februar.

Flådestyrken, som i øjeblikket er under tysk kommando, består foreløbig af fem krigsskibe fra henholdsvis Tyskland, Canada, Tyrkiet, Grækenland og Italien. Den vil i den kommende tid blive styrket, blandt andet med det danske støtteskib fra september.

Nato skal overvåge flygtningebåde i Ægæerhavet

Foreløbig forudser Nato, at alliancens skibe skal have en rent overvågende rolle, hvilket på grund af de moderne flådefartøjers avancerede teknologi vil give kystbevogtningen i Tyrkiet og Grækenland langt bedre oplysninger om menneskesmuglernes både.

Der vil altså på ingen måde blive tale om, at Nato's skibe skal angribe nogen eller nægte både med flygtninge adgang til farvandet. Til gengæld kan det ikke udelukkes, at Nato's flåde – og dermed også det danske skib – vil være nødt til at samle flygtninge i havsnød op.

Alle parter har budt anmodningen fra de tre lande velkommen. Vi har nu bedt Nato's militærkomité hurtigt at vurdere, hvad alliancens rolle skal være

»Det er ikke noget, jeg har en forventning om, men jeg kan naturligvis heller ikke udelukke det. Det er jo et almindeligt ansvar for alle skibe, at de skal hjælpe folk i havsnød«, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Tyrkiet har accepteret som en del af aftalen, at alle skibbrudne samlet op af Nato kan sejles tilbage til den tyrkiske kyst.

Forsvarsministeren betegner det som »meget interessant«, at de to gamle ærkefjender Tyrkiet og Grækenland nu via Nato for første gang er blevet enige om at dele oplysninger om flygtningekrisen og lade deres kystbevogtninger arbejde sammen.

»Samtidig vil det være en del af aftalen, at Nato's flåde vil dele oplysningerne fra overvågningen med EU's grænseagentur, Frontex. Det er noget helt nyt«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce