Tjek. Kontrollen ved den dansk-tyske grænse begyndte 4. januar klokken 12. (arkivfoto)
Foto: MARTIN LEHMANN/POLFOTO

Tjek. Kontrollen ved den dansk-tyske grænse begyndte 4. januar klokken 12. (arkivfoto)

Flygtningestrøm

Asyltallet har stabiliseret sig

Omkring 100 personer er blevet sigtet for menneskesmugling i år, viser politiets tal.

Flygtningestrøm

Efter halvanden måned med grænsekontrol har det ugentlige antal asylansøgere stabiliseret sig på et lavere niveau, end inden politiet 4. januar begyndte at kontrollere personer ved grænsen til Tyskland samt ved banegårde i Sønderjylland og færgelejer i Rødby og Gedser.

Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Den første uge med grænsekontrol lige efter nytår var antallet af asylansøgere stadig skyhøjt med 639. Men siden er det faldet og har gennem fire-fem uger ligget mellem 200 og 300 ugentlige asylansøgere. Tallet er markant lavere end i december, hvor der kom 600 asylansøgere hver uge. Og det er langt fra rekordmåneden november, hvor der hver uge blev noteret et godt stykket over 1.000 personer, der søgte asyl.

Danmark er et af de lande i Europa, som set i forhold til befolkningens størrelse modtog flest asylansøgere i 2015. Det store asylpres kombineret med den svenske beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol fra starten af året fik den danske regering til at gå samme vej. Siden 4. januar klokken 12 har politiet hver uge kontrolleret mellem 24.000 og 33.000 personer. Cirka 700 personer er blevet afvist og nægtet indrejse i Danmark, mens omkring 100 er sigtet for menneskesmugling.

Kontroversiel kontrol

Grænsekontrollen er kontroversiel, da Danmark er med i Schengensamarbejdet om åbne grænser mellem landene i EU, og regeringen har således flere gange måttet forklare EU-Kommissionen, hvorfor situationen er så ekstraordinær og truslen mod Danmark så alvorlig, at det er nødvendigt at have såkaldt »midlertidig« kontrol ved grænsen. Flere gange er kontrollen blevet forlænget. Det skete senest i begyndelsen af februar, hvor forlængelsen var 20 dage frem til 23. februar.

Ved den lejlighed udtalte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i en pressemeddelelse, at antallet af asylansøgere og migranter, der søger mod Nordeuropa, fortsat er »historisk højt«. Hun argumenterede for, at i og med den svenske id-kontrol mellem Danmark og Sverige fortsat opretholdes, så er der risiko for, at Danmark bliver »endestation for alle de mennesker, der gerne vil videre til vores skandinaviske nabolande«.

»Regeringen er nødt til at reagere på den helt ekstraordinære situation lige nu i Europa, og vi gør, hvad vi vurderer nødvendigt for at sikre den offentlige orden og sikkerhed i Danmark«, udtalte ministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce