Uvished. 1.662 nye flygtninge ankom ifølge kystvagten i går og søndag til de græske øer. De står ifølge de nye aftaler til at blive sendt tilbage til Tyrkiet, men de aner ikke, hvad der skal ske.
Foto: Petros Giannakouris / AP

Uvished. 1.662 nye flygtninge ankom ifølge kystvagten i går og søndag til de græske øer. De står ifølge de nye aftaler til at blive sendt tilbage til Tyrkiet, men de aner ikke, hvad der skal ske.

Flygtningestrøm

»Man kan ikke tvinge folk. Hvis man prøver det, springer de over bord«

De lokale på Lesbos tvivler på, at EU kan få Tyrkiet og flygtningene til at gøre, som unionen vil.

Flygtningestrøm

En blodrød sol steg tidligt i går med stor hast op over tyrkiske bjerge. Havde det været i sidste uge, ville den have skinnet på overfyldte gummibåde med kurs mod Lesbos’ kyster. Men i går var der intet at se. På stranden syd for hovedbyen Mytilini spejdede tv-kameraer og frivillige fra hele verden i gule veste mod øst og den tyrkiske kyst.

Solen afslørede kun den græske kystvagts grå patruljeskibe. De skal efterleve EU’s beslutning om, at der ikke kommer flere flygtninge og migranter til EU. Men til søs blev mindst to flygtningebåde samlet op, og kystvagten kunne kl. 7 i går morges konstatere, at 1.662 mennesker er ankommet til de græske øer søndag og mandag. De står nu til at blive sendt tilbage til Tyrkiet, men det anede de ikke.

»Det har vi ikke hørt noget om«, sagde 32-årige Ahmet Bayraktar, 32, fra Aleppo i Syrien til Reuters, da han gik i land.

»Vi kommer direkte fra Syrien. Alle vil til grænsen. Vi har ikke hørt nyheder, vi har ikke strøm, vi har ingenting«.

Det er EU’s plan at opsamle og tilbagesende alle flygtninge og migranter til Tyrkiet, men ifølge to lokale på Lesbos har planerne lagt ved topmødebordet i Bruxelles i fredags ingen chance i virkeligheden på Lesbos.

Tyrkerne sender dem bare tilbage

Købmand Stelios er den ene, der mener at vide bedre end EU-toppen: »Det kommer ikke til at virke. Tyrkiet vil ikke samarbejde«, vurderer han.

Grækere og tyrkere på disse kanter har mange års erfaring i ikke at samarbejde. En af de seneste erfaringer var en tilbagesendelsesaftale, der skulle give Grækenland mulighed for at sende migranter retur til Tyrkiet. Den er aldrig kommet til at virke – ifølge græske kilder, fordi tyrkerne ikke vil.

Nu er den gamle aftale mellem de to lande udvidet til en aftale om tilbagesendelse på vegne af hele EU. Men Stelios tror stadig ikke på det.

»Hvis vi sender nogen retur til Tyrkiet, sender tyrkerne dem bare tilbage igen«, siger han.

Erfaringen fra de sager, hvor Tyrkiet har pågrebet flygtninge og migranter på vej til Grækenland, har været, at de typisk slippes fri få kilometer fra deres udskibningspunkt og derefter har frit spil til at forsøge igen.

EU har lovet Tyrkiet op til 45 milliarder kroner for at aktivere og understøtte syrere i Tyrkiet, men endnu er ingen projekter sat i gang.

Panagiotis blev født af græske migranter i Australien, hvor han har levet det meste af sit liv og drevet restaurant.

Siden er han flyttet til Lesbos og har taget sin hustru og stærke australske dialekt med.

’EU-aftalen stinker’

»Den aftale stinker«, betror han hen over sin frokost i fiskerlejet Perama.

Igen handler det om tilbagesendelserne. De skal finde sted efter en hurtig sagsbehandling, der skal forestås af 4.000 EU-embedsmænd. De er ved at blive fløjet til græske øer som Lesbos og skal være på plads på fredag. Først når alle er ankommet og sagsbehandlingen fungerer, kan Grækenland begynde at sende retur til Tyrkiet.

Eller kan man? Panagiotis tror ikke på, at det ender godt, hvis man forsøger at presse nogen om bord på en båd med kurs tilbage til Tyrkiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan ikke tvinge folk. Hvis man prøver det, springer de over bord. Hvis nogen ville tvinge mig væk fra Perama, ville jeg heller ikke følge med«, siger han.

Der er flere rapporter om kystvagtskibes forsøg på at opsamle migranter, der er blevet afbrudt, fordi asylansøgere i desperation og frygt for at blive afvist har holdt knive mod deres egen hals eller truet med at smide deres børn over bord.

Nogle siger, at vi, der skal genbosættes, får et hotel eller plads i en lejr, når vi kommer til Athen. Men jeg ved det ikke

De første flygtninge, der kom til Lesbos søndag, efter at aftalen var trådt i kraft, sagde, at de ikke havde fantasi til at forestille sig, at EU vil gøre alvor af truslerne om tilbagesendelse. Det kan derfor komme som en ubehagelig overraskelse, når EU som ventet gør alvor af truslerne fra begyndelsen af april.

’Vi styrer mod uro’

Intet kunne være mere fredeligt end Panagiotis’ frokost bestående af hvide bønner i olivenolie, tang og let friterede fisk fra Ægæerhavet. Men han frygter, at Grækenland er på vej ud i alvorlige problemer, fordi de nordlige grænser nu er lukket, så flygtningene, der troede, de kunne komme videre op i Europa, nu er fanget.

Tal fra i går siger, at mere end 50.000 opholder sig i Grækenland. Her skal de i princippet fordeles ud i Europa. Men også den aftale er svær at løbe i gang, fordi aftagerlandene ikke ligefrem står i kø.

»Det kommer til at føre til uroligheder i Grækenland. Vi grækere har ellers gjort, hvad vi kunne. De burde finde en løsning«, siger han og peger mod et slukket fjernsyn, som i denne sammenhæng må forstås at symbolisere EU.

»De må fordele nogen i Storbritannien, nogen i Tyskland og nogen i Grækenland«.

Mad, hotel og genbosættelse

På kajen i Lesbos’ hovedby Mytilini var syriske George i går i gang med at sikre sig en færgebillet til Athens havneby Piræus. Han kom til Lesbos før weekenden og skal derfor ikke sendes retur. Men da Politiken mødte ham ved øens Moria-flygtningelejr søndag, vidste han ikke, hvad der så skulle ske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under et interview med FN havde han hørt dem love ham tre daglige måltider, hotel og genbosættelse et andet sted i EU. Det har han ikke fået, og søndag forstod han, at han måske var på vej mod Kavala i det nordlige Grækenland.

Mandag var kursen igen Athen, og det foretrækker han også. Men hvad der venter, når færgen ankommer i dag, og hvad der i det hele taget kommer til at ske i hans liv i den kommende tid, ved han som alle andre ikke. For ingen kan sige, om og i givet fald hvornår alle aftaler og procedurer fungerer.

»Nogle siger, at vi, der skal genbosættes, får et hotel eller plads i en lejr, når vi kommer til Athen. Men jeg ved det ikke«, sagde han i går.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce