Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De to første både med flygtninge er blevet sendt retur mod Tyrkiet. Kilde: Politiken TV / Johannes Skov Andersen / Aske Salling / AP

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lesbos: »Vi begår selvmord, hvis de deporterer os«

På vej mod deportation truer migranter med selvmord. Efter blot ét døgn har Grækenland sat alle nye deportationer på pause.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En talsmand for flere hundrede migranter, der tilbageholdes på Lesbos, siger til Politiken, at de vil begå selvmord, hvis de bliver deporteret til Tyrkiet, som det skete for 202 migranter i går.

»To pakistanere begik selvmord, efter de blev sendt til Tyrkiet i går«, råber talsmanden ophidset gennem hegnet omkring Moria-lejren uden for Mytilini på Lesbos.

Tirsdag eftermiddag sad de i timer i den varme sol i protest mod både forholdene i den lukkede lejr, som de tilbageholdes i, og udsigten til at blive sendt tilbage til Tyrkiet, som de er rejst igennem på vej mod Europa.

»Vi begår også selvmord, hvis de deporterer os. Vi vil ikke til Tyrkiet, vi har søgt asyl her«, siger han.

Påstanden om to selvmord blandt de deporterede til Tyrkiet kan ikke bekræftes, men det er i dag kommet frem, at 13 af de deporterede formentlig var asylansøgere, som ikke må deporteres, før deres asylsager er behandlet, og det er de ikke blevet.

Det er britiske The Guardian, der rapporterer, at græsk politi på grund af underbemanding har glemt de 13 afghanere og congoleseres asylanmodninger og udsendt dem i strid med Flygtningekonventionen og de garantier, som EU har givet for, at ingen asylansøgere bliver sendt til Tyrkiet uden sagsbehandling.

»Politiet har modtaget de fleste mennesker med disse formularer (til asyl)… og glemte tilsyneladende nogle. Det er snarere en fejl end noget andet, håber vi«, siger Vincent Cochetel, direktør for FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR’s, Europakontor, til The Guardian.

»I dagevis (…) har græsk politi ikke registreret enhver hensigt om at søge asyl, da de ikke var klar (eller) udstyret til det. Derfor begyndte vi at udlevere formularer til folk, der udtrykte ønske om at søge asyl«.

Hvis UNHCR’s påstand bekræftes, er internationale organisationers bekymring for EU og Grækenlands evne til at håndhæve konventionerne krænket fra det øjeblik EU-aftalen trådte i kraft. I så fald fordi man har overladt et helt centralt element i i aftalen til det kronisk overbebyrdede og underfinansierede græske politi.

Der var planlagt flere tilbagesendelser i denne uge, men den græske regering meddeler nu, at alle yderligere sejladser er sat på pause. Det sker blot ét døgn efter, EU med stor fanfare igangsatte hjemsendelserne, der en central del af unionens nye flygtningepolitik, der skal tilfredsstille flygtningetrætte vælgere og afskrække nye tilrejsende. Pausen kommer, fordi mange af de migranter, der hidtil ikke havde søgt asyl i Grækenland, nu har gjort det efter mandagens deportation.

Grækenland er derfor nødt til at behandle deres sager, inden de kan genoptage deportationerne, og det kan tage uger.

Mandagens tilbagesendelser til Tyrkiet skete med to både fra Lesbos og en fra Chios og forløb særdeles fredeligt, selv om det var ventet, at de deporterede ville yde modstand.

Kampklædt græsk politi overvågede dagens demonstration af de indespærrede migranter i Moria og afbrød også Politikens samtale med de demonstrerende gennem hegnet. Men lige inden lykkedes det en af talsmændene at råbe ud, at de behandles elendigt i det græske fangenskab.

»De slår os og ser os som dyr, det er derfor de putter os i bure«, siger han gennem hegnet.

Hans medtilbageholdte råber taktfast ’vi er også mennesker’ og ’vi vil have frihed’.

EU-aftalen var ment som et middel til at afskrække ikke bare migranter og flygtninge, men også menneskesmuglere fra at fortsætte strømmen af mennesker mod de græske øer.

Selv om der er gået over to uger siden den trådte i kraft er der dog intet, der endnu tyder på at budskabet er modtaget, at den er ved at stoppe. I døgnet op til tilbagesendelsen af de 202 migranter og flygtninge mandag morgen ankom over 500 andre til græske øer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden