Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Budskab. Pave Frans besøgte i går Lesbos. »Jeg vil gøre det klart for jer, at I ikke er alene. Mist ikke håbet«, sagde han til flygtningene og tog 3 familier, i alt 12 personer, med hjem til Vatikanet.
Foto: Filippo Monteforte/AP

Budskab. Pave Frans besøgte i går Lesbos. »Jeg vil gøre det klart for jer, at I ikke er alene. Mist ikke håbet«, sagde han til flygtningene og tog 3 familier, i alt 12 personer, med hjem til Vatikanet.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Jensen advarer om ny flygtningestrøm

Europa risikerer at blive ramt af ny bølge af flygtninge som den, vi så sidste år, vurderer udenrigsminister Kristian Jensen, der er klar med en ny strategi for bekæmpelse af Islamisk Stat.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygten for, at EU’s aftale med Tyrkiet får flygtninge til at søge mod Europa via Libyen og Italien, vokser.

EU-præsident Donald Tusk gjorde det tidligere på ugen klart, at antallet af flygtninge i Libyen på vej mod Italien er »alarmerende højt«. EU-allierede må være parat til at hjælpe Italien og Malta med at håndtere flere flygtninge, lød budskabet fra Donald Tusk.

Situationen får nu også udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at advare mod en mulig ny flygtningestrøm op gennem Europa.

»Min vurdering er, at hvis ikke vi får sat en prop i hullet i Libyen, vil der komme en ny bølge af flygtninge til Europa, som den vi så sidste år, inden for de næste par måneder«, siger udenrigsminister Kristian Jensen i et interview med Politiken.

Flere EU-lande har udtrykt bekymring for, at Italien hverken er rustet til eller har viljen til at holde på et stigende antal flygtninge, mens deres asylansøgning behandles.

Samtidig har Østrig gjort det klart, at de planlægger at styrke grænsekontrollen til Italien.

Når jeg spørger mit apparatur, tegner der sig et billede af, at en aftale, EU har lavet med Tyrkiet, vil forøge presset på ruten fra Libyen mod Italien

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm er enig i udenrigsminister Kristian Jensens analyse. Han forklarer, at der på kort tid er kommet mere end 13.000 flygtninge via Libyen til Italien.

Alene i marts ankom knap 10.000 flygtninge til Italien. Sidste år var det antal under 3.000, viser tal fra FN. Aftalen mellem EU og Tyrkiet om håndtering af flygtninge, der kommer til Grækenland, kan være en del af forklaringen, mener Kamm.

»Når jeg spørger mit apparatur, tegner der sig et billede af, at den aftale, EU har lavet med Tyrkiet, vil forøge presset på ruten fra Libyen mod Italien«, siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen forklarer, at Islamisk Stat er begyndt at tage menneskesmugling op som finansieringskilde, hvilket belaster situationen yderligere. Ifølge Kristian Jensen er der behov for, at Danmark indleder »en ny strategi« i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Han er derfor klar med et trecifret millionbeløb, som skal være med til at forbedre forholdene for de civile i Irak og Syrien.

»Der er brug for, at vores nuværende indsats kombineres med en ny civil indsats, så flere flygtninge enten kan blive eller vende tilbage hurtigere«, siger Kristian Jensen, der konkret peger på tre initiativer ud af flere.

For det første skal minerydningen i Syrien intensiveres, så det bliver lettere for fordrevne i Irak og Syrien at vende hjem. Et andet initiativ går ud på at træne politi, toldere og anklagere fra Jordan, Irak og Libanon i bekæmpelse af terrorfinansiering. På den lange bane vil han i samarbejde med Storbritannien igangsætte modkampagner på sociale medier mod Islamisk Stat i selve Irak.

»Hvor det tidligere har været sådan, at det militære har fyldt meget, begynder det nu at være genopbygningen, som bliver vigtig. De to indsatser skal prioriteres lige højt«, siger Kristian Jensen, der forklarer, at man også vil sende danskere til Irak og Syrien for at undervise i antiradikalisering, som man kender det fra Aarhus og København.

Tidligere på måneden bortførte Islamisk Stat mindst 400 civile under et angreb i den syriske by Deir al-Zor. Oplysningerne stammer fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder i London.

Generaldirektør i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl bifalder Kristian Jensens idé om en større civil indsats i Syrien og Libyen: »Principielt set er det den rigtige vej, men krigen er altså ikke ovre endnu. Det er ikke en let øvelse, og ved civile indsatser skal man altid passe på ikke at hjælpe den ene part frem for den anden. Men det giver god mening at begynde med stabiliseringsindsatser«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden