Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Petros Giannakouris/AP
Foto: Petros Giannakouris/AP

Flygtninge. Det er desværre langt fra alle, der forsøger at krydse Middelhavet, som overlever turen. To syriske flygtninge blev fundet døde i denne båd, da den i marts skyllede op på en strand på den græske ø Lesbos.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk læge underviser tunesiske fiskere i at bjærge lig i Middelhavet

Flere flygtninge tager fortsat den farlige vej over Middelhavet. Tunesiske fiskere er nogen af dem, der samler utallige levende og døde op af vandet.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når læge Mads Geisler udleveret ligposer til tunesiske fiskere, så kommer de i to størrelser.

Til voksne. Og til børn.

Vi er nødt til at øve det mange gange, for at det bliver rutine, hvis de pludselig står og skal bjerge adskillige lig fra vandet

Sammen med Læger Uden Grænser har han undervist fiskere i den sydtunesiske by Zarzis i at bjærge levende og døde flygtninge, der kommer i problemer, når de forsøger at komme til Europa over Middelhavet.

»De her fiskere er folk, der selv lever ekstremt hårde og fattige liv, og de har ingen aktier i, hvorfor folk flygter. Nu er problemet bare havnet på deres bord«, siger han.

Opgaven er blevet for stor

Det, at samle levende eller døde mennesker op på åbent hav, er ifølge Mads Geisler en ekstremt kompleks opgave.

»Det kan både være livsfarligt og traumatiserende for fiskerne at nærme sig et fartøj i høj sø med hundredevis af mennesker, der måske er i panik, fordi de er ved at drukne. At skulle bjærge dem op uden at alting ender i kaos kræver normalt specialuddannede folk«, forklarer han.

Selvom den tunesiske kystvagt gør, hvad de kan, er opgaven blevet for stor.

Derfor har Læger uden grænser siden 2015 uddannet flere hundrede fiskere i det, der klinisk betegnes som search and rescue og dead body management. Altså eftersøgning og redning samt lighåndtering.

Mads Geisler har været med før, og han er overbevist om, at arbejdet er vigtigt.

»Når jeg spørger, hvor mange af dem, der har erfaringer med at redde folk op af vandet og hjælpe fartøjer i nød eller bjærge lig, så har de alle sammen oplevet det. Flere gange«.

Bange for sygdomme

I den arabiske kultur er det vigtigt, at de døde bliver behandlet med respekt, og derfor er det for fiskerne ligeså vigtigt at bjærge ligene, som det er at give livreddende førstehjælp til de overlevende, fortæller Mads Geisler.

Mange af dem har dog været meget bekymrede for deres eget helbred.

»De er bange for, om de er bliver syge af at have håndteret de her lig«, siger han og fortsætter:

»Der var for eksempel en, der kom og fortalte, at han havde haft det rigtig dårligt, siden han for en uge siden skulle flytte et lig. Han havde været nødt til at stå i liglugten længe for at få bugseret liget ud af et smalt rum fra et kæntret fartøj over på sit eget skib. Han var bange for, at han var blevet smittet med noget. Man kan teoretisk godt blive syg, hvis liget er gået i forrådnelse, men det er mere sandsynligt, at det har påvirket ham psykisk«.

Mange andre er også bange for at få ebola og HIV, selvom der ikke er den store risiko. Frygten bygger oftest på uvidenhed.

Bjergning skal blive rutine

Alligevel er håndteringen af lignene ikke noget, man bare lige gør.

Mads Geisler fortæller, at »når man skal bjærge et dødt menneske, skal man være minimum to og helst have beskyttelsesudstyr på«.

Læger Uden Grænser giver fiskerne gummistøvler, latexhandsker, en overtrækskittel, et forklæde og beskyttelsesbriller.

»Inden man foretager sig noget, skal man have en klorinblanding klar, eller også skal en tredjemand klargøre den. Der er selvfølgelig stor forskel på om liget er opløst eller friskt, men som udgangspunkt stiller en sig i hovedenden og en i fodenden«, forklarer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så tæller man 1-2-3, løfter koordineret liget over i den åbne ligpose, og så sprøjter man hinanden og ligposen ren med klorinen«.

Til sidst er det i øvrigt vigtigt, at beskyttelsestøjet tages af i den rigtige rækkefølge for at undgå den smittefare, der trods alt er.

»Det er meget at huske på for de her fiskere, så vi er nødt til at øve det mange gange, for at det bliver rutine, hvis de pludselig står og skal bjærge adskillige lig fra vandet«, siger Mads Geisler.

Situationen er »fuldstændig uacceptabel«

»Vi gør meget ud af at fortælle de her fiskere, at de gør en kæmpe forskel«.

Mads Geisler mener, at situationen, uanset politisk udgangspunkt, er uholdbar og »fuldstændig uacceptabel«.

Sidste år lykkedes det over en million flygtninge at tage den farlige rute over Middelhavet til Italien og Grækenland, mens den Internationale Organisation for Migration anslår, at knap 4.500 fra Januar 2015 og frem til 17. april i år døde i forsøget på at komme til Europa.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden