Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lukket. Jordan har ved Rukban lukket den sidste grænseovergang til Syrien, så nu er omkring 70.000 flygtninge fra borgerkrigen overladt til deres egen skæbne.
Foto: Raad Adayleh/AP (arkiv)

Lukket. Jordan har ved Rukban lukket den sidste grænseovergang til Syrien, så nu er omkring 70.000 flygtninge fra borgerkrigen overladt til deres egen skæbne.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

70.000 flygtninge strandet ved Jordans grænse uden mad og medicin

Syrere er spærret inde på en smal stribe land uden mad og medicin og med kun ganske lidt vand.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Situationen bliver stadig mere desperat for anslået 70.000, som er flygtet fra borgerkrigen i Syrien. Deres håb var at komme til nabolandet Jordan, men nu er de strandet ved grænsen på en lille stribe land ude i ørkenen, hvor jordanske soldater nægter at lade dem fortsætte ind i Jordan.

Men soldaterne tillader omvendt heller ikke nødhjælpsorganisationer at nå frem til flygtningene med mad og medicin. FN har som de eneste fået lov til at bringe nogle få forsyninger af vand frem til flygtningene, men ellers er de overladt til deres egen skæbne. Organisationen Læger uden Grænser (MSF) frygter, at de jordanske myndigheders blokade allerede har kostet menneskeliv.

Det er en humanitær katastrofe

»Det er en humanitær katastrofe. Hver flygtning har kun adgang til 4-5 liter vand om dagen, hvilket er meget lidt, fordi de tusindvis af mennesker opholder sig i ørkenen, hvor der er ekstremt varmt og støvet. Desuden er der ingen sanitet og elektricitet og ingen beskyttelse mod angreb fra jagerfly«, siger Luis Eguiluz, leder af MSF’s mission i Jordan.

De mange tusind flygtninge befinder sig ved den eneste grænseovergang mellem Syrien og Jordan, som de jordanske myndigheder ellers holdt åben. Men Jordan lukkede grænseovergangen ved Rukban efter et selvmordsangreb 21. juni, der kostede syv jordanske soldater livet. Ifølge nyhedsbureauet AP mener den jordanske regering, at den nationale sikkerhed overtrumfer alle andre hensyn, og jordanske embedsmænd siger til AP, at militante fra terrororganisationen Islamisk Stat har infiltreret området.

Men beslutningen kan også hænge sammen med, at Jordan har modtaget over 650.000 flygtninge, og kapacitetsmæssigt er spændt til bristepunktet.

I månederne op til selvmordsangrebet var der opstået en form for uofficiel flygtningelejr ved grænseovergangen, og det er hele dette område, som de jordanske myndigheder nu har afskåret fra omverdenen ved officielt at lave det om til et lukket militært område.

Mange syge

Allerede før selvmordsangrebet var nødhjælpsorganisationers adgang til området begrænset.

»En stor del af flygtningene var kvinder og børn. Mange var underernærede, og vi så mange sygdomme hos særligt børnene. Da vi ikke længere har adgang til området, kan vi ikke sige, hvor mange flygtninge der er strandet. Nogle kan være taget andre steder hen, og andre kan være kommet til. Men vores formodning er, at der opholder sig omkring 70.000, og i betragtning af hvor dårlige forholdene var allerede før lukningen af området, frygter vi, at de svageste er bukket under på grund af varmen og manglen på vand, mad og medicin«, siger Luis Eguiluz fra MSF.

JAKOB SHEIKH OM SYRISKE OFRE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FN har i flere dage forhandlet med de jordanske myndigheder om at få lov til at bringe en enkelt forsyning med mad, der skulle række til de næste 30 dage, frem til flygtningene, men foreløbig har de jordanske myndigheder ikke givet tilladelse. FN har allerede opsat kraner, som i givet fald ville kunne løfte containerne med mad ind over det pigtrådshegn, som er blevet sat op rundt om området.

De jordanske myndigheder har heller ikke tilladt, at syge og sårede får lov til at blive bragt ud af området for at få behandling.

Det lykkedes for nogle få dage siden tv-stationen Al-Jazeera at få kontakt over telefon med en mand ved navn Ali al-Tadmori, der opholdt sig i det afspærrede område.

»Det bliver værre. Der er ingen vand eller mad eller medicin. Teltene er i laser på grund af solen og sandstormene«, sagde han og tilføjede ifølge Al-Jazeera, at nyfødte og gamle døde i heden, der når op på 50 grader midt på dagen.

Flygtningenes eneste mulighed for overlevelse er at gå til de sortbørshandlere, der bringer mad og vand til stedet fra Syrien.

Men priserne er ifølge den mand, som Al-Jazeera interviewede, skudt i vejret, så et enkelt brød koster omkring omkring 14 kroner, mens en stor vanddunk koster 5 kroner. Det er mere, end mange flygtningene har råd til, fordi de allerede har brugt stort set hele deres opsparing på at nå frem til den jordanske grænse.

Nærområdestrategi

Herhjemme mener regeringen støttet af store dele af oppositionen, at hjælpen til de syriske flygtninge primært skal ske i nærområderne, så de ikke føler tilskyndelse til at søge videre mod Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for regeringspartiet, Venstre, mener ikke, at de omkring 70.000 strandede ved grænsen til Jordan sår tvivl om, hvorvidt nærområdestrategien virker.

»Det er selvfølgelig uholdbart, at den jordanske regering lukker sin grænse, og derfor skal vi have Jordan til at lukke grænsen op igen. Men jeg har besøgt flygtningelejre i adskillige lande og set, hvordan vi er med til at hjælpe tusindvis af flygtninge. Vi gør et kæmpe arbejde, men der er behov for mere hjælp, og derfor giver regeringen i år flere penge til nærområderne, end der blev givet sidste år. Problemet er, at der er mange lande, der ikke gør så meget – også rige lande – og dem skal vi presse«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden