Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uro. Migranter og flytgninge demonstrereri Grækenland over levevilkårene i Oreokastro-lejren ved Thessaloniki. Flytgningestrømmen er igen tiltagende.
Foto: Giannis Papanikos/AP

Uro. Migranter og flytgninge demonstrereri Grækenland over levevilkårene i Oreokastro-lejren ved Thessaloniki. Flytgningestrømmen er igen tiltagende.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Græske ferieøer slår alarm over ny flygtningestrøm

Det fejlslagne kup i Tyrkiet har udløst nye spændinger i Det Ægæiske Hav.

Flygtningestrøm
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det i forvejen skrøbelige forhold mellem Grækenland og Tyrkiet er sat under ekstra pres i disse dage.

Efter det fejlslagne militærkup i Tyrkiet mod præsident Recep Tayyip Erdogan giver flere kilder, både i Grækenland og i Bruxelles, nu udtryk for, at en ny strøm af flygtninge er på vej til de græske ferieøer.

Hvor man før kupforsøget i Tyrkiet registrerede i gennemsnit 30 flygtninge og migranter, der ankom til græske øer fra Tyrkiet om dagen, er det tal i de seneste uger steget til et gennemsnit på omkring 90.

En regional repræsentant i Grækenland, Christiana Kalogirou, slår i det britiske medie The Guardian alarm, og siger, at det er bydende nødvendigt, at der »bliver taget øjeblikkelige skridt for at stoppe den konstante og tilsyneladende stigende strøm af flygtninge«.

Aftale kan blive ophævet

At flere flygtninge og migranter nu tager den farefulde tur over havet mellem de to lande, sker på et tidspunkt, hvor en indgået aftale mellem EU og Tyrkiet ellers nærmest havde sat en stopper for flygtningestrømmen.

I det første kvartal i år faldt antallet af ankomne flygtninge til de græske øer med 84 procent.

Den kontroversielle aftale indebærer, at EU giver Tyrkiet minimum tre milliarder euro i bistand og et løfte om forhandling af et EU-medlemskab. Til gengæld skal Tyrkiet tage imod 'illegale' flygtninge, der sendes retur fra Grækenland, og samtidig huse tre millioner ’legale’ flygtninge, der for størstedelens vedkommende strømmer ind i landet fra Syrien.

Sidste år kom mere end en million flygtninge og migranter ind i Europa, primært ved at rejse gennem Tyrkiet.

Erdogan langer ud efter EU

Men efter det mislykkede kup i landet er frygten, at aftalen mellem regeringen i Ankara og magthaverne i Bruxelles ikke vil kunne opretholdes.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger til den østrigske avis Kurier, at pagten er skrøbelig.

»Præsident Erdogan har allerede flere gange antydet, at han ønsker at skrotte aftalen«, siger Juncker, som blandt andet henviser til et interview, hvori den tyrkiske statsleder langer kraftigt ud efter EU.

»EU havde lovet os tre milliarder euro, men indtil videre er kun mellem en og to milliarder udbetalt. De europæiske regeringer er ikke ærlige, vi har overholdt vores del af aftalen, men de har ikke«, siger Recep Tayyip Erdogan til den tyske tv-station ARD.

Kupmagere flygtet og søger asyl

Forholdet mellem Grækenland og Tyrkiet er historisk dårligt. Fjendskabet rækker 500 år tilbage i historien, til Osmannerriget og Det Byzantinske Rige, videre til den tyrkiske uafhængighedskrig frem til 1922 og til krisen omkring Cypern i 1970’erne.

Som om, det ikke var nok, gør en nylig soldaterflugt nu situationen endnu mere anspændt.

Efter det mislykkede kup i Tyrkiet flygtede otte yngre, tyrkiske officerer i en militærhelikopter. De landede i lufthavnen i den græske by Alexandroupolis, nær den tyrkiske grænse, og blev straks anholdt.

De otte sigtes for ulovlig indrejse i Grækenland, og Tyrkiets ambassadør i Athen, Kerim Uras, var ikke sen til at kræve, at soldaterne sendes tilbage til Tyrkiet.

»Det var en fejl af Grækenland at lade disse mennesker rejse ind i første omgang. Det er tydeligt, at de udnytter asylproceduren ... Officererne vil få en retfærdig rettergang i Tyrkiet«, har Kerim Uras sagt på et pressemøde, hvor han også påpeger, at sagen kan ende med at gøre skade på de to landes bilaterale interesserer.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, har ligeledes lagt pres på Grækenland. Han har på Twitter skrevet, at han forventer, at de græske myndigheder hurtigt vil sende soldaterne retur.

Seneste udvikling i sagen er, at en anarkistisk, græsk gruppe har angrebet Kerim Uras ambassadørbolig med sort og rød maling.

57.258 flygtninge i Grækenland

Sideløbende med at den græske premierminister Alexis Tsipras altså skal navigere i dette sprængfarlige, storpolitiske felt, skal han forholde sig til risikoen for, at en ny flygtningestrøm kan være på vej til landet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015, ankom tusindvis af flygtninge hver dag i faldefærdige både til græske ferieøer.

Den instans i Grækenland, som overvåger flygtningestrømmen, The Refugee Crisis Management Coordination Body, har meddelt, at der i øjeblikket er 57.258 flygtninge i Grækenland. 6.575 af dem befinder sig på øer i Det Ægæiske Hav, 3.014 på Lesbos, 2.480 på Chios og 1.081 på Samos.

Ifølge den græske migrationsminister, Yiannis Mouzalas, kan den interne uro i Tyrkiet forværre flygtningesituationen yderligere.

Udrensning fortsætter

Siden det fejlslagne kup har Erdogan-regeringen renset ud blandt sine modstandere. Flere end 6.000 medlemmer af de væbnede styrker i Tyrkiet er blevet anholdt.

Over 15.000 ansatte i retsvæsenet, ministerier, politiet og uddannelsessektoren er blevet afskediget, og en fjerdedel af landets øverste militære ledelse er blevet fjernet.

En række uafhængige medier er blevet lukket, og mindst 42 journalister skal anholdes. Samtidig har præsidenten erklæret tre måneders undtagelsestilstand i landet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden