Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Populær. Der er godt besøgt, når Bernie Sanders taler - som her i staten Washington forleden.
Foto: Joshua Trujillo/AP

Populær. Der er godt besøgt, når Bernie Sanders taler - som her i staten Washington forleden.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Folk flokkes om manden med en drøm om dansk socialisme i USA

Hillary Clintons nærmeste konkurrent, Bernie Sanders, samler tusindvis af tilhængere til sine valgmøder.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Når Bernie Sanders ser ud over de forsamlinger, han i øjeblikket taler til, kan det ligne et socialistisk digebrud for ham.

I mere end 50 år har den eneste erklærede socialist i det amerikanske senat holdt den samme tale for stort set døve øren om et USA, der burde udvikle sig i retning af Danmark og Skandinaviens samfundsmodel.

Den livslange aktivist har redigeret obskure letrasettidsskrifter om klassesamfundet, som ingen læste, og diskuteret Marx, Lenin og Trotskij i endeløse studiekredse.

Nu må det føles, som om revolutionen endelig er nået på omgangshøjde for den 73-årige politiker, der i rekordfart er gået fra særling til stjerneskud. 29 procent af de demokratiske vælgere ønsker ham som partiets præsidentkandidat.

Hillary Clinton fører med 47 procent fortsat klart, men på en måned har Sanders indhentet næsten 20 procentpoint på favoritten, og i den vigtige delstat New Hampshire har han passeret Clinton i en enkelt måling.

PORTRÆT AF HILLARY

Næsten 5.000 studerende ventede flere timer i den bagende sol på Nevadas universitet på at høre det varmeste alternativ til Hillary Clinton som demokraternes præsidentkandidat.

I Los Angeles kom 27.500 mennesker for at lytte til senatoren fra den lille delstat Vermont, der blev introduceret af skuespillerinden Sarah Silverman. I Portland plejer det kun at være det lokale basketballhold, der kan fylde byens arena, nu spiller socialismen for fulde huse.

»Wow. Det er helt utroligt«, sagde Bernie Sanders, da han trådte ud på scenen foran de 28.000 mennesker, der viftede med skilte med kampagnens slogan, der er et ordspil på senatorens fornavn: 'Feel the Bern!' - mærk Bernie, mærk det brænde.

Danmark er forbilledet

»Sandheden er, at USA er verdenshistoriens rigeste land, men de fleste ved det ikke. De fleste mærker det ikke. De ser det ikke. For stort set al rigdommen er koncentreret i hænderne på nogle ganske få«, sagde Sanders i Portland og fulgte sin analyse op med en tordnende salut.

»Vi har et klart budskab til milliardærerne: I kan ikke få det hele. I kan ikke få skattelettelser, så længe børn i USA går sultne i seng. I kan ikke blive ved med at sende jobs til Kina, når millioner af mennesker her i landet desperat mangler et arbejde«.

»Det her handler ikke blot om at vælge en eller anden – forhåbentlig mig«, sagde Sanders.

»Ingen i Det Hvide Hus har magt nok til at gå op imod de store selskaber og milliardærerne alene. Den eneste måde at skabe forandring på er at bygge en græsrodsbevægelse, skabe en politisk revolution, holde sammen og skabe den forandring«.

I USA er det normalt politisk selvmord at tale om revolution og socialisme. Men Sanders viger ikke tilbage. Mens Obama jævnligt må afvise kritik fra højrefløjen om, at han er skabssocialist, omfavner Sanders begrebet. Over for tv-værten Seth Myers forklarede han med henvisning til den skandinaviske model, at demokratisk socialisme ikke er farlig:

»Det betyder, at i lande som Danmark, Sverige, Norge og andre europæiske lande har der været socialdemokratiske regeringer. Det betyder, at i de lande har alle ret til sundhedsbehandling. Mens unge ikke har råd til at gå på universitetet her, er det gratis i mange af de lande. De har glimrende børnepasning, stærke pensionssystemer og har kastet sig ind i kampen mod klimaforandringer. Når folk forstår, at i de lande arbejder folk for middelklassen snarere end milliardærerne«.

Støtte fra Ben & Jerry

Sanders er egentlig vokset op i en jødisk familie i New York, men rykkede til Vermont i slutningen af 1960’erne. Han var på en måde trendsætter i denne udvikling. Fra 70’erne og frem blev den lille landlige delstat med godt 625.000 indbyggere et helle for østkystens blomsterbørn. De kom med drømmen om en alternativ tilværelse langt fra Manhattans skyskrabere og væk fra myndigheder, der interesserede sig for, hvilken tobak der var i piben. Ud over Sanders var isproducenterne bag Ben & Jerry, der i dag er blandt hans største støtter, blandt de mange hippiemigranter.

Sanders var en stålsat aktivist, der stillede op for det hippieagtige parti Liberty Union ved næsten samtlige valg, mens han havde småjobs og skrev tekster til socialistiske undergrundsblade.

I 1981 lykkedes det sensationelt Sanders at vinde borgmesterposten i delstatens største by, Burlington, som uafhængig kandidat. Mens Reagan-æraen stod i zenit, sad den socialistiske borgmester på rådhuset og blev utrolig populær, fortæller Eric Davis, der er professor emeritus i statskundskab ved Vermonts universitet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han blev betragtet som en relativt stor succes som borgmester. Når det gjaldt økonomien, byudvikling og den slags, gjorde han det godt. Jeg tror ikke, at folk vurderede ham ud fra hans ideologi, men hans resultater«, siger Davis.

LEDER

Efter borgmestertiden blev Sanders først valgt til Repræsentanternes Hus og siden det mere prestigefulde Senat. Han er valgt som uafhængig, men har altid tilsluttet sig demokraternes gruppe.

Sanders har længe været populær, men betragtet som lidt af en særling i Washington. Dels er der kainsmærket fra socialismen, dels ligner han med sit viltre hvide hår og tykke briller snarere en forvirret universitetsprofessor end en politiker.

»Det er en del af hans appeal, at han er anderledes. Han er en politiker, der står fast på sin overbevisning. Han siger det samme nu, som han sagde for 30 år siden. Han er autentisk«, siger Eric Davis.

Arresteret ved happening

Det er blandt de hvide veluddannede venstreorienterede, at Bernie Sanders har fået fat. Hvis han skal gøre sig håb om for alvor at true Hillary Clinton, kræver det, at han i de kommende måneder kan appellere bredere.

»Det overrasker mig ikke, at han har et stort publikum på vestkysten og i traditionelle universitetsbyer. Men jeg har mine tvivl om de store midtvestlige stater som Ohio, Michigan, Pennsylvania, den slags steder«, siger Eric Davis med henvisning til traditionelle arbejderklassehøjborge, hvor Clinton står stærkt.

Det er påfaldende, at der stort set ingen minoriteter er til Sanders’ stormøder. Omvendt har hele 80 procent af alle sorte vælgere et positivt indtryk af Hillary Clinton.

Sanders har ubeklikkelige akkreditiver, når det gælder kampen for sortes rettigheder. Han blev arresteret først i 60’erne under en borgerrettighedshappening og deltog i demonstrationen i Washington i 1963, hvor Martin Luther King sagde »I have a dream«.

Alligevel har han i sine første måneder som kandidat været under angreb fra aktivisterne i #BlackLivesMatter, der mener, at han taler for lidt om race og politiets overgreb på sorte borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han er på den måde en klassisk socialist. For ham er fordelingen af økonomiske ressourcer og klassekampen i sidste ende forklaringen på USA’s politiske problemer. Han taler ikke meget om race, identitet og køn. Sorte og latinamerikanske vælgere, der udgør 30 procent af de demokratiske vælgere, finder hans klassebaserede tilgang utilfredsstillende«.

Mens Sanders kan tvinge Clinton en anelse til venstre i spørgsmål om økonomisk ulighed, får han svært ved for alvor at udfordre favoritten, vurderer Davis.

»Han kan klare sig godt i Iowa og New Hampshire, men får det sværere i stater som South Carolina og Nevada med mange minoriteter. Mit gæt er, at kampagnen fader ud i marts eller april næste år«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce