Udmeldingen får fremtrædende politikere på stribe til at tage afstand fra den excentriske præsidentkandidat. Kilde: AP

Amerikansk præsidentvalg 2016

Over 60 procent af de republikanske vælgere er enige med Trumps anti-muslimske forslag

Republikansk præsidentkandidats kritik af muslimer støttes af store dele af amerikanerne.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Den ærkekonservative Donald Trump beskydes fra alle sider efter at have foreslået, at USA nu midlertidigt hindrer muslimer i at komme ind i landet.

Ledende politikere fra begge sider af det politiske spektrum har travlt med at lægge afstand til den republikanske præsidentkandidat.

Men en meningsmåling, nyhedsbureauet Bloomberg har foretaget, afslører, at hans partis vælgere er enige i forslaget. 65 procent af dem, der regner med at stemme republikansk er enige. Det samme er 18 procent - næsten hver femte - af de demokratiske vælgere.

Ser man under ét på de amerikanere, der har tænkt sig at deltage i valget, er støtten til det udskældte forslag på 37 procent. Modstanden er på 50 procent. Resten ved ikke, hvad de egentlig mener om at indføre et midlertidigt indrejseforbud for muslimer.

Med til billedet hører, at valgmålingen bygger på 605 vælgere og dermed opererer med mindre mængder. Den har ifølge Bloomberg en usikkerhed på plus/minus 4 procent.

Stor modstand mod islam i befolkningen

Men resultaterne i Bloombergs undersøgelse ligger på linje med den årlige værdiundersøgelse, som i sin 2015-version med titlen 'Ængstelse, nostalgi og mistillid' viser en udbredt animositet mod muslimer. Over halvdelen af amerikanerne - 56 procent - finder, at islams værdier strider mod de amerikanske værdier og den amerikanske livsform. 41 procent finder ikke, at det er tilfældet.

Modstanden er størst blandt hvide kristne, hvide i almindelighed, blandt katolikker og blandt sorte protestanter. Synspunktet er især udbredt i arbejderklassen, mens universitetsuddannede er delt lige over i deres opfattelse.

2.695 mennesker er spurgt om deres holdninger i undersøgelsen.

Vil have et indrejsestop for at »forstå truslen«

Debatten er blusset op efter den republikanske præsidentkandidats ganske karske udfald mod muslimerne. Donald Trumps begrundelse for forslaget lød: »Indtil vi er i stand til at bestemme og forstå det her problem og den farlige trussel, det udgør, så må vort land ikke blive offer for rædselsvækkende angreb fra mennesker, der udelukkende tror på hellig krig«.

Den faldt i kølvandet på terrorangrebene i San Bernardino i Californien og Paris, hvor henholdsvis 14 og 130 ofre blev myrdet af gerningsmændene. Bag massakrerne ligger i begge tilfælde tilsyneladende yderligtgående islamistiske holdninger og en støtte til terrororganisationen Islamisk Stat.

Ligger forrest i det republikanske felt

Ifølge en meningsmåling, CBS og New York Times har foretaget i tiden omkring den forkætrede udtalelse, fører Donald Trump i sit partis kapløb om at blive præsident. Trump har opbakning fra 35 procent af partiet, mens de nærmeste udfordrere - Ted Cruz og Ben Carson - ligger nede på 16 og 13 procents opbakning.

Tallene bygger på telefoninterviews med 1.053 registrerede vælgere, heriblandt 431 republikanere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce