Problem. Bill Clinton er igen ude for at føre valgkamp for sin hustru. Men han har ufrivilligt taget sin fortid med sig.
Foto: Andrew Harnik/AP

Problem. Bill Clinton er igen ude for at føre valgkamp for sin hustru. Men han har ufrivilligt taget sin fortid med sig.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Tweet fra 73-årig dame giver nyt liv til sexanklager mod Bill Clinton

Ekspræsidentens fortid belaster Hillary Clintons præsidentvalgkamp. En gammel voldtægtssag får fornyet opmærksomhed.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Tilbage i 1978 fandt Juanita Broaddricks kollega hende på et hotelværelse i chok og med en opsvulmet overlæbe. Jeg er blevet voldtaget af Bill Clinton, fortalte Broaddrick kollegaen. Nu gentager hun sin anklage og inddrager Hillary Clinton.

»Jeg var 35 år gammel, da Bill Clinton (...) voldtog mig, og Hillary forsøgte at få mig til at tie stille«, skrev den nu 73-årige tidligere sygeplejerske på Twitter i denne uge.

Anklagen kommer midt i optakten til præsidentvalget i USA, hvor Hillary Clinton er kæmpefavorit til at vinde demokraternes nominering ved primærvalget, der skydes i gang 1. februar.

Alvorlige påstande er en velkendt del af en ophedet valgkamp, men selv om Bill Clinton allerede som siddende præsident afviste Broaddricks anklager, må han erkende, at hans fortid - blandt andet et seksuelt forhold til praktikanten Monica Lewinsky - belaster hans hustru i jagten på Det Hvide Hus. Faktisk har hun selv sagt, at amerikanerne skal tro på Broaddricks historie.

Til kamp mod sexisme

Som så meget andet i valgkampen begynder denne historie hos Donald Trump, den åbenmundede republikanske forretningsmand, der i sensommeren sidste år skød til tops i meningsmålingerne, mens han svinede kvinder til. For eksempel omtalte han hånligt rivalen Carly Fiorina med ordene »se det ansigt« i bladet Rolling Stones.

Hillary Clinton angreb Trump for sexisme, og hun har gjort kvinders rettigheder til en mærkesag. »Enhver der har overlevet et seksuelt overgreb fortjener at blive hørt, troet på og støttet«, skrev hun på Twitter i november.

Gælder det også en kvinde som Broaddrick?, spurgte en vælger i december. Ja, indtil efterforskning måtte vise noget andet, svarede Clinton til store klapsalver.

I denne uge skulle Clinton-kampagne, så sætte sit tungeste våben ind: Bill. Ekspræsidenten er særdeles populær hos demokraterne, og i mandags skulle han for første gang holde et valgmøde på Hillarys vegne. Det bringer os tilbage til Trump.

»Hvis Hillary tror, at hun kan slippe sin mand løs med hans forfærdelige historie for misbrug af kvinder, mens hun spiller kvindekortet mod mig, så tager hun fejl«, skrev ejendomsmatadoren før nytår på sit yndlingsmedie, Twitter.

Jeg er nu 73... det går aldrig væk.

GENNEMGANG

Af alle Trumps provokationer har få fået så bred opbakning som denne.

»Bill Clintons opførsel over for kvinder er langt værre end nogen af de fornærmende ting, som Trump har sagt. Trump har svinet kvinder til på grund af deres udseende. Clinton har jagtet dem - også på en arbejdsplads, hvor han var den klart øverste i hierarkiet«, skrev The Washington Posts Ruth Marcus. Den demokratiske kommentator Kirsten Powers, som arbejdede i Clintons administration, fulgte i USA Today op med en klummen ’En historie om to gange Bill: Cosby, Clinton og rovgriske mænd’.

Ingen har trods alt anklaget Bill Clinton for ’drugrape’, som skuespilleren Bill Cosby er blevet det, men hans sexliv har før givet Hillary problemer. Da hun i 2006 forberedte sig på at stille op til præsidentvalget første gang, kørte avisen The New York Times en historie på forsiden med antydninger om, at deres ægteskab bare var en facade. Historien gav læserstorm og fredede parret et godt stykke tid. Men en trio af Hillarys nærmeste folk gennemførte deres egen efterforskning, og ifølge den anerkendte bog ’Game Change’ fandt de beviser for, at Bill Clinton havde haft en længere affære trods hans officielle benægtelse.

PORTRÆT AF HILLARY

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Broaddricks møde med Bill Clinton skete under hans valgkamp til at blive guvernør i Arkansas. I mange år benægtede hun historien, selv om private efterforskere gravede i sagen. Hun ønskede ikke at blive en del af mediecirkusset og var i officielle papirer blot kendt som ’Jane Doe #5'. I 1999 fortrød hun sin tavshed og stillede op til interview på stribe på et tidspunkt, hvor Bill Clinton sad i Det Hvide Hus.

Siden fulgte 16 år med begrænset opmærksomhed, indtil Hillary selv gik til kamp for kvinder. Forleden afbrød en republikansk lokalpolitiker et valgmøde med Hillary Clinton ved at råbe op om retfærdighed for Juanita Broaddrick. »Uforskammet«, svarede Clinton, men onsdag aften kom så tweetet fra den 73-årige kvinde selv. Til vox.com siger hun, at Hillarys store synlighed på tv i disse dage fik hende til at reagere.

»Det er tortur at blive nødt til at se hende på tv føre valgkamp. Jeg bliver nødt til at skifte kanal hver gang«

Sagen blev aldrig efterforsket, og det er ord mod ord. Alle er uskyldige, indtil andet er blevet bevist. Omvendt har Hillary selv sagt, at kvinder skal tros, hvis de siger, de er blevet voldtaget.

»Jeg er nu 73... det går aldrig væk«, skriver Broaddrick på Twitter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce