Kandidat. Ud over Donald Trump er to republikanere med latinorødder, Texas' ultrakonservative senator Ted Cruz og senator Mario Rubio, med fremme i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Men selv med en latinokandidat i spidsen risikerer det at blive svært for at gøre indhug i latinovælgerne, mener lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.
Foto: Jae C. Hong/AP

Kandidat. Ud over Donald Trump er to republikanere med latinorødder, Texas' ultrakonservative senator Ted Cruz og senator Mario Rubio, med fremme i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Men selv med en latinokandidat i spidsen risikerer det at blive svært for at gøre indhug i latinovælgerne, mener lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Sorte og latinoer kan afgøre valget

Den hvide vælger er på retur, mens andelen af mindretalsvælgere vokser. De stemmer demokratisk - og bliver svære for republikanerne at tiltrække.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Normalt blander amerikanske præsidenter sig ikke i uddelingen af Oscar-statuetter til årets bedste film, skuespillere eller instruktører. Men torsdag kastede præsident Barack Obama sig ind i en diskussion, som har trukket store overskrifter og fået god plads på tv, nemlig fraværet af sorte kandidater til Oscar-priserne.

»Jeg tror, at debatten om Oscar-priserne i realiteten er udtryk for et langt bredere spørgsmål«, sagde præsidenten.

»Gør vi nok for, at alle har en rimelig chance?«, lød hans retoriske spørgsmål.

Det mener han ikke selv. Det overvældende flertal af latinoer, sorte, asiater og indianere er af samme opfattelse, og vreden og frustrationerne er ikke blevet mindre af de tragiske hændelser igennem hele 2015 med politimord på unge sorte og politibrutalitet mod sorte og latinoer i Chicago.

Det risikerer at få politiske konsekvenser. I 2012 stemte 81 procent af vælgerne fra mindretallene på præsident Barack Obama, og de har siden præsident Lyndon Johnsons store borgerrets- og valglove i 1964 og 1965 stemt massivt på demokratiske kandidater ved præsidentvalgene.

Disse tal lover ikke godt for republikanerne. For andelen af hvide vælgere falder valg efter valg, mens udviklingen går den anden vej for sorte, latinoer og asiater, og det kan blive afgørende for valget, mener valgeksperten Jim Messina, som organiserede Barack Obamas valgkamp i 2012.

»De landsdækkende valg i USA er meget tætte. Vi har ikke haft en form for ’eksplosion’ siden 1988. I tætte valg kan et fald på tre-fire procent af den hvide vælgergruppe afgøre det hele«, sagde han forleden på en konference i Washington.

USA’s 'blå blok' vokser

Talrige undersøgelser viser, at mindretalsvælgerne prioriterer bedre adgang til uddannelse, sundhed, ligestilling samt jobs. Deres stemmer er en af forklaringerne på, at demokratiske kandidater har fået flertallet af de afgivne stemmer ved de seneste fem ud af seks præsidentvalg.

Amerikanske politologer har talt om ’The Emerging Democratic Majority’ af blandt andre yngre hvide, sorte, latinoer og veluddannede kvinder, som ved de seneste valg overvejende har støttet præsidentkandidaterne fra USA’s blå blok, demokraterne.

Det har gode muligheder for at fortsætte, siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Den blå blok vokser valg for valg«, siger han og nævner Barack Obamas valgsejr i 2012.

Mange republikanere håber dog på, at en del af disse vælgere var særligt begejstrede for Obama og ikke nødvendigvis vil møde op og stemme på den næste demokratiske præsidentkandidat, mener Niels Bjerre-Poulsen, som konstaterer, at flere stater bliver mere og mere ’blå’ ved præsidentvalgene som for eksempel Virginia og New Mexico.

»Republikanerne fik et chok i 2012, for de havde ikke regnet med, at ’Obama-koalitionen’ kunne holde i endnu et valg. Det gjorde den, og det kan blive tilfældet igen under den forudsætning, at disse vælgergrupper møder frem og stemmer«.

Amerikanske eksperter deler i vid udstrækning den opfattelse. Et af republikanernes store problemer kaldes for »den forsvundne hvide vælger«. Mange hvide valgte ikke at stemme i 2012, fordi de anså kandidaten Mitt Romney for at være farveløs og svag, og de vælgere skal republikanerne have tilbage og samtidig mobilisere nye.

»Det er svært at se, hvor de skal komme fra«, mener Niels Bjerre-Poulsen med henvisning til, at republikanerne allerede dominerer blandt de hvide.

»Donald Trump kan muligvis appellere til hvide arbejderklassevælgere. Men det bliver på bekostning af uafhængige vælgere og hvide middelklassekvinder, som i 2008 var med til give Barack Obama sejren i en stat som North Carolina«.

Mobiliseringen af de sorte vælgere var i 2008 og 2012 så høj, at de sortes stemmedeltagelse for første gang i USA’s historie var højere end de hvides.

Visse sorte ledere advarer med jævne mellemrum demokraterne om, at de »ikke skal tage de sorte stemmer for givet«, som formanden for borgerretsorganisationen NAACP, Benjamin Todd Jealous, udtrykker det.

Men siden midten af 1960’erne har demokraterne i stigende grad været de sortes parti. »Det erkender de fleste republikanere. For dem er løbet kørt, hvad de sorte vælgere angår«, mener Niels Bjerre-Poulsen.

Republikanernes latinoer

Ud over Donald Trump er to republikanere med latinorødder, Texas’ ultrakonservative senator Ted Cruz og senator Mario Rubio, med fremme i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Men selv med en latinokandidat i spidsen risikerer det at blive svært for at gøre indhug i latinovælgerne, mener lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Problemet for republikanerne i dag er, at Mario Rubio repræsenterer den cubanske indvandring. De er meget forskellige fra for eksempel de mexicanske indvandrere, som udgør flertallet, og latinoerne med en cubansk baggrund har i kraft af historien og den kolde krig haft en særlig position hos republikanerne«, mener Jørn Brøndal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Mario Rubio fremsatte sammen med syv andre senatorer, den såkaldte ottebande, en stor immigrationspakke i 2013. Den gav en del af de omkring 11 millioner illegale latinoindvandrere mulighed for at søge om en lovlig status i USA, ligesom de på sigt kunne blive amerikanske statsborgere.

Forslaget blev afvist i Kongressen. Blandt dets skarpeste modstandere var senator Ted Cruz, som i dag repræsenterer den hårde linje i indvandrerdebatten. Vi skal forstærke hegnet på grænsen til Mexico, lyder det fra ham i disse dage i debatten.

»Latinoerne bryder sig ikke om den tone«, siger Jørn Brøndal med henvisning til de latinoer, der er amerikanske statsborgere, og Ted Cruz’ ultrakonservative politik på det økonomiske og sociale område støder også mange mindretalsvælgere fra ham.

Republikanske politikere som Mario Rubio peger selv på, at latinoerne er familieorienterede, katolikker og ’business-orienterede’, og at de derfor er potentielle republikanske vælgere.

Men Jørn Brøndal tror ikke, det er muligt for republikanerne at hverve latinovælgere på værdipolitiske temaer.

»George W. Bush prøvede, da han udtalte, at »familieværdier stopper ikke ved Rio Grande-floden«, men andre temaer står i forgrunden i dag«, siger han.

Skræmmebilledet Trump

Foreløbig har Donald Trump gjort alt for at skubbe latinovælgerne fra sig og republikanerne med sit udfald mod Mexico og mexicanere i juni sidste år.

»De sender folk til os, som kun har problemer, og de bringer disse problemer til os. De bringer narko, kriminalitet og deres voldtægtsmænd«, sagde han, og Donald Trump gentager dagligt, at han vil forstærke hegnet på dele af grænsen til Mexico og ansætte flere grænsevagter.

Det gør ikke opgaven lettere for en republikansk kandidat, og Jørn Brøndal udtrykker det på denne måde: »Ikke alene skubber Donald Trump mindretalsvælgere fra sig, men han gør nogle så rasende, at de måske vil møde op og stemme og vælge demokraterne, selv om de ikke havde tænkt sig at gøre det«.

Det vil ramme alle republikanske kandidater, skriver redaktøren Noah Rothman i Commentary Magazine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv den mest latinovenlige republikanske kandidat vil ikke være i stand til at gøre den skade god«.

Donald Trumps forsøg på at komme i dialog med sorte vælgere fungerer heller ikke, og spørgsmålet er, om valget i realiteten er afgjort.

Trods de klare tendenser er hovedparten af de amerikanske eksperter forsigtige, og Niels Bjerre-Poulsen tager heller ikke udfaldet for givet. Men han hæfter sig ved tendenserne fra de seneste præsidentvalg.

»Jeg holder fast på min grundlæggende opfattelse af den demografiske udviklings betydning for partierne kombineret med, at Donald Trumps politik og retorik vil ødelægge republikanernes bestræbelser på at gøre det republikanske telt større«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce