Vinder. Hillary Clinton havde manden, ekspræsident Bill Clinton, med på scenen.
Foto: Steve Marcus/AP

Vinder. Hillary Clinton havde manden, ekspræsident Bill Clinton, med på scenen.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Clinton slår Sanders i Nevada

Den tidligere udenrigsminister fik 53 procent af stemmerne i ørkenstaten

Amerikansk præsidentvalg 2016

Det var en synligt lettet Hillary Clinton, der sent i aftes for første gang kunne holde en egentlig sejstale i opgøret mod Bernie Sanders.

»Nogle tvivlede på os, men vi tvivlede aldrig på hinanden. Den her er til jer«, sagde Clinton til sine jublende tilhængere i Las Vegas.

Clinton tog 53 procent af vælgermødernes stemmer, mens Sanders fik 47 procent. Dermed er den tidligere udenrigsminister tilbage i den klare favoritposition, efter dødt løb i det første opgør i Iowa og et knusende nederlag i New Hampshire.

LÆS MERE

»Kampen fortsætter, og den fremtid vi ønsker, er inden for rækkevidde«, sagde Clinton.

Med sejren har Clinton taget et vigtigt skridt mod demokraternes nominering. Snakken om krisen i hendes kampagne forstummer, og hun går markant styrket ind til de næste opgør.

Clinton rettede i sin sejrstale en direkte appel til den nye generation, der har støttet hendes modstander, om at komme om bord..

»Jeg ved, hvad I er oppe mod. I kommer ud af universitetet med tonsvis af gæld. Det handler ikke blot om at gøre universiteterne billigere, men også om at hjælpe med den gæld i allerede er tynget af«, sagde Clinton. »Men det kan ikke blot handle om, hvad vi kan give til dig. Det må handle om, hvad vi kan skabe sammen«, sagde Clinton.

Sanders vil kæmpe videre

Senator Bernie Sanders ønskede Clinton tillykke, da han i nat erkendte nederlaget. Men han lovede også at kæmpe videre frem mod partiets konvent.

»Det er ikke let at være oppe mod det økonomiske, politiske og mediemæssige establishment. Men vi er nået meget langt på ni måneder. Vi har vinden i ryggen, vi har momentum, og jeg tror, at vi til juli, når demokraterne nominerer en kandidat, leverer en af de største politiske overraskelser i USA's historie«.

Artiklen fortsættter under grafikken.

Clinton storfavorit hos sortevælgere

Men det er unægteligt en markant styrket Hillary Clinton, der nu er klar til det næste opgør om en uge i South Carolina. Resultatet i Nevada viste, at den styrke Hillary Clinton har blandt minoritetsvælgere, var nok til at holde stand over for Sanders. Det var minoriteterne i Las Vegas-området, der stemte på Clinton, mens det mere hvide og velstående nordlige Nevada omkring Reno støttede Sanders.

Den styrke kan blive afgørende i South Carolina, hvor en meget stor del af de demokratiske vælgere er sorte. I sin sejrstale rettede Clinton derfor et meget klart fokus mod den vigtige vælgergruppe.

»Vi hører stemmerne fra Flint og Ferguson«, sagde Clinton med henvisning til vandforureningssagen i Michigan, der har forgiftet mange sorte børn, og til politiets drab på teenageren Michael Brown, der blev gnisten til den nye sorte borgerrettighedsbevægelse #BlackLivesMatter.

»Vi vil gøre op med systemisk racisme og investere i svigtede lokalsamfund og reformere vores retssystem«.

Clinton flyver nu til Texas med sin sejr i bagagen og fortsætter valgkampen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce