Favorit. Der blev råbt meget under nattens tv-debat - blandt andet fra Donald Trump.
Foto: David J. Phillip/AP

Favorit. Der blev råbt meget under nattens tv-debat - blandt andet fra Donald Trump.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Giftig tv-debat åbner ny flanke i kampen mod Trump

For første gang i valgkampen gik Marco Rubio i nat til direkte angreb på Donald Trump, som også var under beskydning fra Ted Cruz.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Knap et års republikansk præsidentvalgkamp kulminerede i nat med en eksplosiv tv-debat, hvor de førende kandidater fandt de hidtil hårdeste angreb frem.

Målet for størstedelen af angrebene var forretningsmand og reality-stjerne Donald Trump, der har vundet tre af de første fire valg.

»Vi så i en af aviserne I dag, at Donald, du hyrede et stort antal folk fra andre lande til at tage jobs, som amerikanere kunne have udfyldt. Min mor var stuepige på et hotel, og i stedet for at hyre en amerikaner som hende, har du hentet over 1.000 personer til landet«, sagde Marco Rubio i debattens åbning.

Indtil for nylig har har Florida-senatoren helt afstået fra at angribe Trump, som har tromlet henover rebelske modkandidater. Men efter fire valg uden sejr og med udsigt til den vigtigste valgdag, Super Tuesday på tirsdag, har Rubio skiftet taktik, og i nat angreb han ham for første gang ansigt til ansigt..

LÆS MERE

Fra første færd fyrede han løs om en 30 år gammel sag, der hidtil ikke har floreret i valgkampen om underbetalte polske arbejdere.

»Hvis du vil hævde, at det er dig, der har fået immigration øverste på dagsorden, så erkend også, at du er den eneste på scenen her, der nogensinde er blevet idømt bøder for at hyre illegale arbejdere«.

»Nej, nej. Jeg er den eneste på scenen, som har hyret folk (…). Du har ikke hyret en eneste, din løgner«, svarede Trump igen.

»Han hyrede arbejdere fra Polen. Og han måtte betale en million dollars«, indskød Rubio.

»Det er forkert, totalt forkert«.

Selvironisk angreb

Et af Rubios bedste angreb på Trump kom, da forretningsmanden under pres fra Rubio adskillige gange i træk forklarede, at han ville sænke priserne på sundhedsforsikringer ved at gøre markedet landsdækkende i stedet for et marked per delstat. »Fjern grænserne«, lød det igen og igen fra ham.

»Nu er det ham, der gentager sig selv«, lo Rubio - en selvironisk henvisning til en tv-debat for et par uger siden, hvor han røg i slemme problemer for at gentage sig selv.

LÆS MERE

Debatten bød på adskillige hårde personlige angreb med »løgner« som det mest udbredte skældsord blandt de førende kandidater. En enkelt gang råbte de førende kandidater i munden på hinanden længe, inden CNN-vært Wolf Blitzer fik dem dæmpet.

Som debatten skred frem, var Texas-senator Ted Cruz den hårdeste mod Trump. Cruz vandt det første valg i Iowa, men har skuffet siden da. Han havde også forberedt nye oneliners på det vigtige immigrationsområde, hvor han angreb forretningsmanden for at donere penge til politikere, som ønsker åbne grænse.

»Da jeg kæmpede mod amnesti til immigranter, hvor var Donald? Han var i gang med at fyre Dennis Rodman på 'Celebrity Apprentice'«, sagde han med henvisning til reality-stjernens gamle tv-program.

Som han har gjort i hele valgkampen, var Trump klar med et hårdt modsvar.

»Jeg har et godt forhold til alle. Du har ikke et godt forhold til nogen som helst. Der er ikke en eneste af dine kolleger i Senatet, der støtter dig. Du burde skamme dig«, svarede Trump hårdt.

»Hvordan skal du føre valgkamp mod Hillary Clinton, når du har givet 100.000 dollars til Clinton Foundation og var med til hendes bryllup«, lød det fra Cruz lidt senere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men måske bliver forretningsmandens ømmeste ligtorn et emne, som blev kickstartet tidligere på dagen af præsidentkandidaten fra 2012, Mitt Romney. Rigmanden, der selv fik sine skattepapirer gransket offentligt i opgøret mod Barack Obama, meddelte medierne, at han vurderede, at Trumps private finanser må indeholde en 'bombe', siden han ikke vil offentliggøre dem.

Ikke at Romney har noget særligt indblik i Trumps forretningsimperium, men emnet fik god fylde i debatten.

»Jeg vil meget gerne offentliggøre mine skattepapirer, men jeg kan ikke, fordi jeg er under revision fra skattevæsenet. Vi er under en rutinerevison, og det har vi været i mange år«.

Det gjorde kun en offentliggørelse endnu mere aktuel, mente Cruz. Både han og Rubio vil offentliggøre flere papirer om deres private finanser i weekenden.

Stilling i primærvalget (antal delegerede):

Donald Trump: 81. | Ted Cruz: 17. | Marco Rubio: 17

John Kasich: 6 | Ben Carson: 4.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce