Foran. Donald Trump fører klart det republikanske felt foran Ted Cruz  og Marco Rubio ( venstre), men kan risikere ikke at få flest delegerede.
Foto: Paul Sancya og Carlos Osorio/AP

Foran. Donald Trump fører klart det republikanske felt foran Ted Cruz og Marco Rubio ( venstre), men kan risikere ikke at få flest delegerede.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Republikanerne er ved at vænne sig til Trump

Den uortodokse rigmand er upopulær hos partiets græsrødder. Men det vil være katastrofalt at kuppe ham, mener de fleste.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Der bliver buhet, da Donald Trump dukker op på storskærmen i det fine Gaylord-hotel uden for Washington, D.C. Og der går et pinagtigt gys gennem de godt 500 tilskuere, da den førende kandidat i det republikanske tv med det samme forsikrer, at »der ikke er noget problem«, når det gælder hans penis’ størrelse, som modkandidaten Marco Rubio ellers har antydet.

Donald Trump er ikke populær hos deltagerne på CPAC-konferencen, der er en slags folkemøde for de mest konservative kræfter i Det Republikanske Parti. Et møde, der tiltrækker både ambitiøse unge i billige jakkesæt, der diskuterer forfatningens principper i studiekredse, farverige karnevalsfigurer klædt i amerikanske flag og mediepersonligheder fra konservative talkshows. I år har danske deltagere også fundet vej. Lars Hedegaard er her for at holde oplæg i en paneldebat, og i baren står folketingsmedlem Peter Kofoed Poulsen og mep Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti med republikanske nåle i reversen og taler med andre deltagere.

Blandt CPAC-deltagerne er det den ærkekonservarive senator Ted Cruz, der er drømmekandidaten. Han er blot små 100 delegerede efter Donald Trump, og Lowman Henry er en af de mange, der håber, at Cruz kan vinde ind på den førende ved dagens primærvalg.

»Jeg tror, kampen fortsætter mindst til engang i april, måske helt til maj«, siger Henry, der er kampagneleder for Cruz i delstaten Pennsylvania.

Men der er en reel risiko for, at ingen kandidat når den magiske grænse på 1.237 delgerede, der sikrer ham et rent flertal på konventet. I så fald taler ledende republikanere nu om et kup på konventet mod Donald Trump, hvor de øvrige kandidater rotter sig sammen mod ham og vælger en anden.

»Det vil være en meget vanskelig situation for os. Jeg tror, at hvis Trump er tæt på, så bliver det vanskeligt legitimt at tage nomineringen fra ham. Jeg tror, at han vil kunne lave en handel med en af de andre, det er jo den slags, han er god til«, siger Henry. »Jeg håber, vi kommer til konventet med en klar vinder. Hvis det er Donald Trump, så må det være sådan«.

Så må man slå en streg over de knubbede ord, der er faldet i de sidste par måneder, for at stoppe Hillary Clinton, siger han. »Det er jo sket før. Sådan er politik. Folk kalder hinanden grimme ting, og så samler man sig til den virkelige kamp«.

Konventkup er et fantasifoster

Mark McKinnon kan med sin store cowboyhat ved første øjekast ligne en af de mere særprægede deltagere ved folkemødet. Men McKinnon var en af George W. Bushs nærmeste rådgivere, da han to gange vandt præsidentvalget, og han kender derfor diskussionen i partiets establishment indgående.

»Der er udbredt panik i partitoppen. Men den her diskussion om et kongreskup er et fantasifoster. Der er mange, der nu er begyndt at tage en pragmatisk tilgang og sige, ’okay, så er det ham’, nu må vi finde ud af, hvad vi kan gøre. Og nogle tror, at han bliver nemmere at have med at gøre end et par af de andre kandidater«, siger McKinnon med henvisning til Trumps pragmatiske kurs. Han er en mand, man kan gøre forretninger med.

»Realiteten er, at de har mistet kontrollen over partiet og udfaldet af den her proces. De er ved at løbe tør for muligheder«, siger McKinnon, der i dag har et politisk tv-show.

»Det er godt tv, men jeg er glad for, at jeg ikke skal styre kampagnerne. Der er så meget, der er forandret. Dengang diskuterede kandidaterne ikke hinandens private udrustning – i hvert fald ikke offentligt«, griner han.

Linda og Carl Heinold er blandt de få deltagere på folkemødet, der åbent erklærer deres støtte til Trump på et badge. De forudser åbent oprør, hvis Trump bliver kuppet.

»Men vi vil ikke splitte partiet. Vi vil have, at partiet forstår, at de må lytte. Jeg håber, de vil besinde sig. Hvis blot de bliver ved at svine Trump til, så tror jeg, at der bliver en modreaktion«, siger Linda.

På storskærmen lover alle fire kandidater at støtte vinderen – også hvis han hedder Donald Trump.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce