kernetropper. Tilhængere af Donald Trump står i kø til et vælgermøde op til primærvalget i staten Michigan, som republikaneren vandt sikkert i sidste uge. I morgen venter nye, vigtige valg.
Foto: Nam Y. Huh/AP

kernetropper. Tilhængere af Donald Trump står i kø til et vælgermøde op til primærvalget i staten Michigan, som republikaneren vandt sikkert i sidste uge. I morgen venter nye, vigtige valg.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Donald Trump er den vrede hvide mands hævn

Den omstridte republikaner tiltrækker i stor stil »vrede« hvide mænd fra arbejderklassen.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Vreden har længe boblet og sydet i den amerikanske valgkamp.

Fredag lettede låget på trykkogeren, da et vælgermøde for republikaneren Donald Trump i Chicago udviklede sig til et mindre gadeopgør mellem tilhængere og modstandere af den kontroversielle politiker. Lørdag måtte Trumps sikkerhedsvagter gribe ind og skærme kandidaten, da en mand forsøgte at storme op på scenen.

Ingredienserne i de tiltagende uroligheder ved Donald Trumps vælgermøder er to modsatrettede strømninger af vrede, siger E.J. Dionne, der i USA er kendt som en skarp politisk kommentator ved Washington Post og tv-stationen MSNBC.

»Den ene er de hvide, mandlige arbejdere, der i 1980’erne havde gode, velbetalte jobs i f.eks. bil- og stålindustrien. Pludselig står de i en verden, hvor de jobs ikke længere eksisterer. Den anden er blandt sorte, der er vrede over, at ubevæbnede unge bliver skudt af politiet, og som har set meget af den fremgang, de oplevede under Bill Clinton i 1990’erne, forsvinde«, siger E.J. Dionne, der er aktuel med bogen ’Why the Right Went Wrong’ om det republikanske partis drejning mod højre i de sidste 50 år.

»Disse hvide arbejdermænd har en meget legitim grund til at være vrede, og Trump har evnet at indfange den. Vi på den progressive side af det politiske spektrum er dybt imod Trumps nationale chauvinisme, hans fordomme og islamofobi. Men han har også identificeret en strømning af dyb utilfredshed, som venstrefløjen ikke kan ignorere«, siger E.J. Dionne.

Disse hvide arbejdermænd har en meget legitim grund til at være vrede

Donald Trump har domineret den republikanske primærvalgkamp fra begyndelsen sidste sommer, og han kan næsten sikre titlen som partiets præsidentkandidat i morgen. Her stemmer fem delstater, og hvis Trump vinder de tre største opgør i Florida, Ohio og Illinois, kan han begynde at kigge frem til præsidentvalget 8. november – sandsynligvis med demokraternes Hillary Clinton som modstander.

Hans fremgang skyldes ikke mindst mobiliseringen af millioner af hvide vælgere og især mænd. Da han vandt staten Michigan i den forgangne uge, skete det ifølge CNN’s exitpolls med opbakning fra 45 procent af de mandlige vælgere, men kun 29 procent af de kvindelige. Forskellen er mindre i de øvrige 14 stater, Trump har vundet, men hans popularitet har klar mandlig slagside.

Ifølge exitpolls fra ABC News/Washington Post fra Mississippi og Michigan betegner 44 procent af Trumps vælgere sig som »vrede«. 82 procent af Trumps vælgere ønsker en outsider.

Sådan så der ud i Chicago, hvor Donald Trump måtte aflyse et valgmøde. Kilde: AP

Et oprør mod eget parti

Store dele af den hvide arbejderklasse har siden Ronald Reagans dage været loyale republikanske vælgere. Men nu gør de oprør i deres eget parti, der risikerer at blive spaltet i to, siger E.J. Dionne.

»I 35 år har republikanerne fået mange hvide arbejderstemmer på basis af værdipolitik. Men partiet har brugt stemmerne til at gennemføre et program, der i økonomisk forstand favoriserer de velstående: store skattelettelser, mindre regulering og en mindre offentlig sektor. Trump tager nu de arbejderstemmer, der har fået meget lidt ud af den politik. Han er på en måde deres hævn«, siger Dionne.

SE OGSÅ

På den måde er Trump den mest »europæiske« kandidat, amerikansk politik har set meget længe, mener Dionne, der sammenligner Trump med Frankrigs Marine Le Pen med modstand mod indvandring kombineret med økonomisk nationalisme tilsat en dosis populisme, der trækker på nogle elementer fra venstrefløjen.

Men kan Trumps mobilisering af de vrede, hvide arbejdermænd så også bringe ham hele vejen til Det Hvide Hus? E.J. Dionne tvivler.

»Der er så stor en del af den amerikanske middelklasse i forstæderne, især kvinder, der vil være meget afvisende over for hans ekstreme synspunkter, især når det gælder immigration, race og hele hans facon. Kvinder synes at være mere vaccinerede mod ekstremisme end mænd«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce