Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Evan Vucci/AP
Foto: Evan Vucci/AP

Udenrigspolitik. I et interview med New York Times sår Trump tvivl om, hvordan Nato vil se ud, hvis han bliver præsident.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump sår tvivl om USA's støtte til Nato-lande under angreb

Hvis Donald Trump bliver præsident, skal Nato-landene ikke nødvendigvis regne med USA's opbakning, hvis de kommer under angreb.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Donald Trump bliver præsident, er det ikke sikkert, at Natos musketer-ed består.

I et interview med New York Times, som han gav onsdag, stiller Trump spørgsmålstegn ved, hvorvidt USA automatisk vil forsvare Nato-allierede, hvis de kom under angreb. Han vil i hvert fald se på deres bidrag til alliancen først, gjorde han klart.

Musketer-eden 'Én for alle - alle for én' er ellers en grundpille i Nato-alliancen, der fastslår, at et væbnet angreb mod et eller flere af medlemslandene skal betragtes som et angreb på dem alle.

Men Trump vil redefinere, hvad det vil sige at være allieret med USA. Han vil kræve, at landene bruger flere penge på forsvaret og vil ikke være bange for at ændre på mangeårige traktater, hvis de ikke er gunstige for USA.

Verden vil, ifølge Trump, i så fald lære at tilpasse sig. Han vil foretrække at fortsætte eksisterende aftaler, lod han forstå, men kun hvis USA's allierede holder op med at udnytte USA's gavmildhed.

Gør Trump alvor af sine ord, vil det betyde en stærk forringelse af sikkerheden for en række lande. Direkte adspurgt om han vil hjælpe de baltiske lande, hvis Rusland angreb dem, svarer han, at det vil afhænge af, om de har »opfyldt deres forpligtelser over for os«.

Må betale deres del

Trump har også tidligere luftet sine tanker om, at andre Nato-lande skal betale mere til deres forsvar, end de gør i dag.

I en tale i april sagde han, at hvis Nato-lande som Danmark ikke vil bruge flere penge på forsvaret, skal vi ikke længere regne med, at USA vil forsvare os, hvis vi bliver angrebet, såfremt Trump bliver præsident.

»Lande, vi forsvarer, må betale deres del. Hvis de ikke gør det, må de være klar til at forsvare sig selv«, sagde han.

I gårsdagens interview med New York Times definerer Trump nærmest udelukkende USA's globale interesser i økonomiske termer. Han har kun ros til overs for Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan og den måde, han har tacklet weekendens kupforsøg på. Men USA skal selv »få styr på sit rod«, inden han vil belære andre om, hvad de bør gøre.

»Se, hvad der sker i vores land. Hvordan skal vi belære andre, når folk koldblodigt skyder politimænd?«.

I morgen vil Donald Trump officielt modtage nomineringen som republikanernes præsidentkandidat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden