Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Michael Probst/AP
Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu stiller den første europæiske leder sig bag Trump

Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán mener, at Trump er den bedste for Europa.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han er kendt for ikke at pakke tingene ind, når han udtaler sig, Viktor Orbán.

Nu stiller den ungarske ministerpræsident sig som den første europæiske statsleder bag Donald Trump.

Lørdag talte Viktor Orbán på et universitet i den rumænske by Baile Tusnad, og her kommenterede han Trumps nominering som det republikanske partis kandidat til det kommende præsidentvalg i USA.

»Jeg er ikke normalt en tilhænger af Donald Trump«, sagde Viktor Orbán i den tv-transmitterede tale.

»Men jeg lyttede til kandidaten (Trumps tale ved republikanernes partikonvent, red.), og jeg skal fortælle jer, at han kom med tre forslag til bekæmpelse af terrorisme. Som europæer kunne jeg næsten ikke selv have formuleret det bedre i forhold til, hvad Europa har brug for«, sagde Orbán.

Ungarns stærke mand

Ungarns ministerpræsident har manifesteret sig som en af de mest åbenmundede europæiske ledere. Han har tidligere langet kraftigt ud over for resten af EU og de, mener han, alt for åbne grænser, der tillader strømme af flygtninge fra blandt andet Syrien.

Orbán har fået bygget et pigtrådshegn ved Ungarns grænser og fået vedtaget love, der gør det muligt at sætte hæren ind mod flygtningene.

Han har også strammet kontrollen af medier i landet og erklæret, at han vil gøre Ungarn til et »ikke-liberalt land«.

Orbán er blevet valgt som ministerpræsident tre gange, og hans parti vandt stort ved de seneste parlamentsvalg, lokalvalg og europaparlamentsvalg. Ifølge meningsmålinger bakker over 70 procent af befolkningen i Ungarn op om hans hårde linje over for flygtninge.

Skal opgive et eksportere demokrati

Ungarns stærke mand henviste undervejs i sin støtte til Donald Trump til nogle af de emner, som den amerikanske forretningsmand fokuserede på i sin nomineringstale på konventet i Cleveland i sidste uge.

Dels, at Trump vil skabe en markant stærkere national efterretningstjeneste i USA. Dels, at Trump vil opgive at eksportere demokrati.

Viktor Orbán udtalte, at han mener, at vestlige lande har ageret uansvarligt ved at hjælpe til med at fjerne de »stabile regimer i Libyen, Syrien og Irak uden at kunne garantere stabilitet efterfølgende, hvilket har udsat Europa for en bølge af masseindvandring«.

»Hvis vi bliver ved med at prioritere demokrati over stabilitet i områder, hvor det er usandsynligt, at vi lykkes med dette, vil vi skabe ustabilitet, ikke demokrati«, sagde Viktor Orbán på universitetet i Rumænien.

Trump: Jeg kan stoppe flygtningestrøm

Donald Trump har også givet endnu et interview oven på hans nominering som præsidentkandidat.

I programmet 'Meet the Press' på NBC ytrer Trump, at der, hvis han bliver præsident, vil være en langt mere ekstrem undersøgelse af mennesker, som kommer til USA. Især, hvis disse kommer fra områder præget af terror.

»Vi kommer til at få meget hårde standarder. Hvis en person ikke kan bevise, at han kommer fra et specifikt område, hvis han ikke kan bevise de ting, som han skal kunne bevise, så kommer han ikke ind«, lyder det fra Donald Trump i interviewet, hvor han også langer ud efter Hillary Clinton.

»Jeg kan stoppe den syriske flygtningestrøm på to sekunder. Clinton vil tage imod 550 procent flere mennesker fra Mellemøsten, end Obama gjorde. Jeg synes, at hun er skør. Vi har ingen idé om, hvem disse mennesker er«, siger republikanernes præsidentkandidat.

Intervieweren på NBC, Chuck Todd, spørger så Trump, om de nye hårde standarder eventuelt vil betyde, at borgere fra Frankrig og Tyskland vil få svært ved at rejse ind i USA, fordi de to lande er blevet kompromitteret af terrorisme.

»Det er de nemlig, totalt. Og ved du hvorfor? Det er deres egen fejl. Det er fordi, de har tilladt alle disse mennesker at komme ind på deres territorier«, siger Donald Trump.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden