Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

E-mail-skandale ryster det demokratiske parti kort tid inden partiet åbner sit konvent for at kåre Hillary Clinton som præsidentkandidat. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demokratisk konvent begyndte med kaos og buhråb

Bernie Sanders havde svært ved at styre sine tilhængere, som sendte buh-råb op mod Clintons støtter.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Buuuh« og »Bernie, Bernie, Bernie«.

Det demokratiske konvent begyndte med noget nær en råbekonkurrence, som tilhængerne af præsidentkandidaten Bernie Sanders klart vandt over Hillary Clintons tilhængere.

Allerede da pastor Cynthia Hale holdt den klassiske åbningsbøn begyndte »Bernie, Bernie, Bernie« at gjalde igennem Wells Fargo Center i Philadelphia.

REPORTAGE

Bagefter holdt konventets leder, kongresmedlem Marcia Fudge, sin åbningstale, og hurtig begyndte protesterne at sprede sig. Især hendes bemærkning om, at Hillary Clinton ville kæmpe for ’almindelige mennesker’, fik Sanders-tilhængerne til at begynde et af deres mange taktfaste til- og buhråb.

»Undskyld mig, undskyld mig«, forsøgte Fudge sig, da hun blev overdøvet af Sanders-tilhængerne.

»Jeg forsøger at respektere jer, og jeg ønsker, at I skal være respektfulde over for mig«, sagde hun.

Forgæves sms

Tidligere på dagen havde Bernie Sanders mødt sine tilhængere og – igen – opfordret dem til at støtte Clinton, som officielt nomineres som præsidentkandidat på konventet. Det udløste protestråb, rapporterede CNN.

Sanders sendte efterfølgende en sms ud til tilhængerne med besked om at respektere modstanderne, men beskeden havde ingen effekt.

»Medierne har undertrykt Sanders. Dette er stedet, hor vi kan give vores mening til kende på vegne af de tusindvis, der har sendt os af sted. Her bliver de nødt til at lytte til os«, mener Pam Liu, en delegeret fra Colorado, som har overkroppen fyldt med Bernie-badges.

Det er tirsdag på konventet, at Hillary Clinton officielt bliver nomineret som partiets præsidentkandidat, men teknisk set er valget stadig ikke afgjort, indtil stemmerne er blevet afgivet af de delegerede.

»Bernie er stadig på stemmesedlen. Han har ikke trukket sig. Alligevel har hver eneste taler gået ud fra, at hun er valgt. Det er et slag i ansigtet på os. Det er respektløst over for os«, siger Pam Liu, en en delegeret fra Colorado, som har overkroppen fyldt med Bernie-badges.

Charles Niswander, en 28-årig delegeret fra Michigan, er en af de mange folk, som Bernie Sanders har trukket ind i politik.

»Jeg tror, at 85 procent af Bernies supportere ikke vil stemme på Hillary. Helt ærligt, måske er det en mindre katastrofe, hvis Donald Trump vinder, end hvis Hillary gør«

Anklage: Fusk med valgresultatet

Bill Sifford fra Idaho, en tidligere Vietnam-soldat, er også blandt dem med stribevis af Bernie-bagdes på sig.

»Reglerne i Det Demokratiske Parti siger, at jeg ikke har min ytringsfrihed, så jeg kan ikke svare på, hvem jeg stemmer på i efteråret«, siger han vredt.

Han mener – som flere andre Politiken møder – at den demokratiske partitop fuskede med valgresultatet, og han føler ingen forpligtelse til at støtte partiets kandidat.

Donald Trump har overhalet Hillary Clinton i meningsmålingerne. Meget kan ske de næste seks måneder, men Clinton har ikke råd til, at for mange Sanders-støtter bliver hjemme – eller ligefrem stemmer på Trump.

»Jeg mener, at han vandt primærvalget. Hvis Hillary Clinton ikke kan overbevise mig om ikke at stemme på et tredje parti, så har hun kun sig selv at takke for det« siger han.

Senere på dagen fulgte Sanders sin sms-opfordring til tilhængerne op med mail, og Sanders-tilhængerne dæmpede sig tydeligt.

Komiker: I er latterlige

Som et tydeligt eksempel på partiets forsøg på at skabe sammenhold gav de to komikere Sarah Silverman og Al Franken, der nu er senator, en fælles tale.

Han er kendt som en Clinton-støtte, mens Silverman har kæmpet for Sanders, men i aften gav hun en helhjertet støttetale for Hillary Clinton.

»Jeg vil stolt stemme på Hillary Clinton«, sagde hun til stor jubel, og så havde hun besked til de Sanders-fans, der har kæmpet for ’Bernie eller intet’.

»I er latterlige«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden