Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Matt Rourke/AP
Foto: Matt Rourke/AP
Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sanders gør Clinton til historisk præsidentkandidat

Som den første kvinde nogensinde er Hillary Clinton nu nomineret som præsidentkandidat fra en af de store partier i USA.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bernie Sanders fik det allersidste ord i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat.

Det brugte han til at meddele, at Hillary Clinton bør nomineres som partiets præsidentkandidat.

Dermed er hun officielt den første kvindelige præsidentkandidat fra en af de store partier i USA.

Jubelbrøl til Clinton og Sanders

Natten til onsdag dansk tid foregik den officielle afstemning på konventet om, hvem der skulle være partitets præsidentkandidat.

I alfabetisk rækkefølge afgav stater og territorer én efter én deres stemmer - baseret på resultatet under primærvalget, samt de superdelegerede.

Jubelbrølene fra Clinton- og Sanders-tilhængerne bølgede igennem arenaen, da stemmerne blev uddelt.

NYHEDSANALYSE

Bernie Sanders' hjemstat, Vermont, fik i dagens anledning lov at stemme til allersidst, og så fik han selv det sidste ord.

»Jeg opfordrer til, at Hillary Clinton bliver valgt som nomineret præsidentkandidat for Det Demokratiske Parti«, sagde han til salens store jubelbrøl - og efter en hurtig mundtlig afstemning i salen, hvor de allerfleste stemte ja, var Clinton sejr formelt hjemme.

Hillary Clinton gav Barack Obama en lignende håndsrækning på konventet for otte år siden.

Sanders' handling var 'kun' symbolsk, da Hillary Clinton allerede havde fået et flertal af stemmerne, men det er et klart signal om hans ønske om samling i partiet.

Forsøg på samling

I går viste Sanders' tilhængere tydelig utilfredshed med Hillay Clinton, men han har de seneste uger forsøgt ta skabe samling i partiet.

I sin tale mandag aften gav han Hillary Clinton sin helhjertede støtte.

TALE

I nat jublede hans tilhængere højlydt, hver gang han fik stemmer, men de afholdt sig fra buhråbene.

Dagens mest følelsesladede øjeblik kom, da Bernie Sanders' bror, Larry Sanders, der bor i England, fik lov at afgive en stemme som repræsentant for udlandsamerikanere..

»Vores forældre døde unge. De ville have været stolte af at se, hvad deres søn har opnået. De elskede ham. Det er med enorm stolthed, at jeg stemmer på Bernie Sanders«.

Som traditionen foreskriver havde hver delegation talere, som først holdt en lille salgstale om deres stat - fra hvilke store politikere og sportstjerner der er født i deres stat over milepæle i borgerretigheder til whisky og hamburger.

Følelsesladet tale fra Sanders' bror

Inden afstemningen gik i gang, havde hver kandidat tre tilhængere til at holde den officielle nomineringstale

»Denne folkebevægelse af kærlighed og medfølelse er større end nogen af os. Den taler til vores nations samvittighed, til vores hjerter«, sagde kongresmedlem Tulsi Gabbard, som har været en af Bernie Sanders' mest markante støtter i valgkampen. Sanders var selv i salen og kunne vinke til sine begejstrede tilhængere.

En af salens mest respekterede demokrater, borgerretsikon og kongresmedlem John Lewis, holdt en støttetale til Hillary Clinton.

»Der er kræfter i vores land, der vil trække os tilbage. Vi er kommet så langt. Vi går ikke tilbage. Vi går fremad. Vi er morgendagens parti. Jeg har kendt Hillary Clinton i mange år, og hun er en af de mest kvalificerede præsidentkandidater nogensinde«.

Carolyn Kaster/AP
Foto: Carolyn Kaster/AP

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden