Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Evan Vucci/AP
Foto: Evan Vucci/AP

Mail-lækage. Donald Trump forsøgte i dag at bringe Hillary Clintons mail-sag tilbage i fokus i den amerikanske valgkamp.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump opfordrer Rusland til at skaffe Clintons forsvundne mails

Donald Trumps opfordring vækker forargelse på konventet i det demokratiske parti.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af Hillary Clintons svageste punkter i den amerikanske valgkamp har været, at hun som udenrigsminister i Obama-administrationen gjorde brug af en privat mailadresse i embedsmedfør.

Den sag forsøger den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, nu at hive frem i lyset igen.

»Rusland, hvis I lytter, jeg håber, I kan skaffe de 30.000 mail, der mangler«, sagde han med henvisning til den række mails, som den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, ikke udleverede til myndighederne, da hendes brug af den private mailadresse blev undersøgt af FBI.

Begrundelsen for den manglende udlevering var, at mailene havde privat karakter, og blandt andet omhandlede oplysninger om hendes datter Chelsea Clintons bryllup.

Opfordringen fra Donald Trump kommer, efter at der for få dage siden, kort inden demokraternes konvent, dukkede 20.000 mails op på hjemmesiden Wikileaks.

Mails der var hacket fra det demokratiske konvent i Philadelphia, og som viste, at den demokratiske partitop bakkede op om deres nuværende præsidentkandidat Hillary Clinton og modarbejdede hendes modstander til embedet, Bernie Sanders.

De seneste dage har der så været spekuleret i, om Rusland kunne have været indblandet i den omfattende hacking. En påstand flere eksperter har vurderet sandsynlig, men som FBI også har forsøgt at klarlægge og ikke kommet med endegyldigt svar på.

Uanset om russerne er indblandet eller ej, peger Trump på, at hacket uanset hvad vidner om, at USA står svagt i den internationale magtkamp.

»Vi ved ikke en gang, om det var Rusland, men hvis det var Rusland, så er det slemt, fordi det viser, hvor lidt respekt de har for vores land, når de hacker et af vores store partiers computere og snupper det hele«, siger han. »Det viser, hvor svage vi er«.

Medie: Man går aldrig imod USA

Opfordringen har vækket forargelse på konventet i det demokratiske parti, men det har også vækket forargelse blandt kommentatorer og den tidligere CIA-chef Leon Panetta.

»Jeg finder den slags udtalelser helt uden for rækkevidde. Det betyder, at vi nu har en præsidentkandidat, der opfordrer russerne til at blande sig i amerikansk politik, og det er over stregen«, siger han og tilføjer om sit syn på Donald Trump og hans seneste udtalelse:

»Jeg har en masse bekymringer omkring hans lederevner og mangel derpå. Jeg mener, at den her slags udtalelser kun afspejler, at han ikke er kvalificeret til at blive USA's næste præsident«.

Også det amerikanske medie Huffington Post skrev i deres dækning, at Donald Trump brød en uskreven regel i amerikansk politik:

»Du skal ikke gå imod USA, heller ikke selv om din politiske modstander har magten«, skrev journalist Christina Wilkie.

Trumps egen vicepræsident-kandidat gik imod

Det demokratiske parti var heller ikke langsomme til at fordømme Donald Trumps udmelding:

»Det må være første gang, at en præsidentkandidat aktivt har opfordret et andet land til at udføre spionage mod en politisk modstander«, udtalte Clintons rådgiver Jake Sullivan.

Også Donald Trumps egen præsidentkandidat Mike Pence forsøgte at distancere sig fra Donald Trumps udtalelser. Det gjorde han ved at understrege, at det bør få konsekvenser, hvis Rusland har været indblandet i hackingen af det demokratiske konvent:

»Hvis det er Rusland, og de blander sig i vores valg, kan jeg forsikre, at begge partier (demokraterne og republikanerne, red.) og den amerikanske regering vil sikre, at det får alvorlige konsekvenser«.

Trump holdt trods kritikken hårdnakket fast i sin pointe efter pressekonferencen i Florida, hvor ordene faldt.

Kort tid efter pressekonferencen tweetede han til sine 10 millioner følgere:

»Hvis Rusland eller et hvilket som helst andet land eller en person har Hillary Clintons 33.000 slettede mails, ville de måske dele dem med FBI!«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden