Valgkamp. Hillary Clinton under et vælgermøde i Scranton, Pennsylvania. Valgkampen tiltrækker sig meget opmærksomhed - desværre også fra hackere.
Foto: Carolyn Kaster/AP

Valgkamp. Hillary Clinton under et vælgermøde i Scranton, Pennsylvania. Valgkampen tiltrækker sig meget opmærksomhed - desværre også fra hackere.

Amerikansk præsidentvalg 2016

FBI advarer om hackerangreb mod præsidentvalg

Russiske hackere har igen været på spil i valgkampen. Desuden kritiserer ekspert sikkerheden ved digitale stemmebokse.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Mens Hillary Clinton og Donald Trump kæmper en intens kamp om at vinde præsidentvalget, forsøger de amerikanske myndigheder at vinde et lige så vigtigt slag i det skjulte: kampen mod hackere.

Endnu mangler der dokumentation for, at præsidentvalget skulle være akut truet af hackere, men i to stater har de allerede været på spil.

Det har fået forbundspolitiet FBI til at udsende en advarsel til de amerikanske stater om at passe på hackerangreb, skriver flere medier.

I staten Illinois har en hacker været i stand til at trække oplysninger ud om 200.000 vælgere.

I Arizona følte valgmyndighederne sig nødsaget til helt at koble sig fra internettet »på grund af det, som FBI så som en troværdig trussel mod vores system til vælgerregistrering«, siger Arizonas indenrigsminister, Matt Roberts, til Wall Street Journal.

Lækage fra russisk hacker

Tilsyneladende var det lykkedes en hacker at skaffe sig nogle af de nødvendige brugeroplysninger for at kunne logge sig på statens valgsystem.

»FBI gjorde os opmærksom på, at brugeroplysninger var lækket fra en russisk hacker«, fortæller Roberts.

I de to sager har hackerne ikke haft mulighed for at manipulere valgsystemerne, men angrebene har fået advarselslamperne til at blinke hos FBI.

Netop russiske hackere har før været på spil i præsidentvalgkampen. Tilbage i juli lækkede sitet WikiLeaks masser af interne mails fra Det Demokratiske Partis ledelse – mails, som en russisk hacker havde opfanget. Lækagen af flere prekære mails fik partisekretær Debbie Wasserman Schultz til at trække sig.

De amerikanske stater bestemmer selv, hvordan valghandlingen skal foregå i deres stat, og de har deres egne databaser over registrerede vælgere. De enkelte amter kan også have deres eget system.

I over halvdelen af staterne skal vælgerne trykke på en skærm i stemmeboksen. Mange steder vil trykket også generere en papirstemme, så valgobservatørerne har fysisk bevis for, at optællingen passer.

Ekspert: For let at hacke maskinerne

Men i en stribe stater beror optællingen dog udelukkende på digitale informationer i hele eller dele af staten. Det foruroliger professor Zeynep Tufekci fra University of North Carolina, som mener, at det er »for let« at hacke maskinerne i stemmeboksene.

»Det er blevet demonstreret igen og igen af sikkerhedseksperter. Det her er så vigtigt, og sikkerhedseksperter har advaret om det i ti år. Måske vil hackerangrebet på Det Demokratiske Parti få os til at fokusere på det«, sagde Tufekci for nylig til radiostationen NPR.

Hun peger på Georgia som skrækeksemplet. Her er systemerne mere end ti år gamle og kører på Windows 2000, som ikke er blevet opdateret i årevis.

USA’s minister for national sikkerhed, Jeh Johnson, har luftet muligheden for, at den føderale regering skulle påtage sig et større ansvar for valghandlingen.

Georgias indenrigsminister, Brian Kempl, ser det som et angreb på staternes selvstændighed.

»Det virker, som om bureaukraterne tror, at hele systemet er på randen af katastrofe, fordi nogle russere vil have fri adgang til valgsystemet. Alt er muligt, men det er ikke sandsynligt, sådan som vores systemer er sat op«, siger han til Politico.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden