Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lækage. Colin Powell har gjort en dyd ud af at holde lav profil. Nu er hans tanker om Trump og Clinton blotlagt.
Foto: Susan Walsh/AP

Lækage. Colin Powell har gjort en dyd ud af at holde lav profil. Nu er hans tanker om Trump og Clinton blotlagt.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bush-udenrigsminister i lækket mail: Trump er en skændsel og en paria

Der er drøje hug fra Colin Powell til begge præsidentkandidater.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell beskriver Donald Trump som en »national skændsel og en international paria« og beskylder Hillary Clinton for at være »grådig« i en række lækkede-mails, der ikke stiller nogen af de to præsidentkandidater i et positivt lys.

Colin Powell, der som udenrigsminister, forsvarschef og national sikkerhedsrådgiver har gjort tjeneste under tre republikanske præsidenter, fremsætter sine kommentarer i e-mails til tidligere kolleger.

Nu er de private mails lagt ud på hjemmesiden DCLeaks.com, der mistænkes for at viderebringe oplysninger, som er stjålet af russiske hackere.

I en af de lækkede e-mails skriver Colin Powell, at Hillary Clinton er hans »ven«, men at han nødigt vil stemme på hende.

»En 70-årig med en lang forhistorie og uhæmmede ambitioner, grådig og ikke visionær«, skriver han om hende.

En normalt afdæmpet mand

Kommentarerne vækker opsigt, fordi Colin Powell, der nyder respekt i brede kredse, og som republikanerne engang forsøgte at overtale til at blive præsidentkandidat, som regel har formuleret sig varsomt i sine offentlige udtalelser, efter at han trådte tilbage som udenrigsminister for George W. Bush.

Og de kommer under to måneder før præsidentvalget, der ifølge meningsmålingerne kan blive langt tættere, end mange havde ventet.

En 70-årig med en lang forhistorie og uhæmmede ambitioner, grådig og ikke visionær

Demokraten Hillary Clinton har en gennemsnitlig føring på 1,8 procentpoint over republikaneren Donald Trump i de landsdækkende meningsmålinger, viser en opgørelse fra analyseinstituttet RealClearPolitics. Men byggematadoren Trump har sikret sig en meget lille føring i de to vigtige svingstater Ohio og Florida. Hillary Clintons føring er desuden skrumpet ind til 5 procentpoint i delstaten Pennsylvania, som Donald Trump nu har en chance for vinde som den første republikaner siden 1988.

Trump har fremmet racisme

Colin Powell er den seneste i en lang række af republikanske udenrigspolitiske eksperter, der har udtrykt sig stærkt kritisk om Trump. Han beskylder også den republikanske præsidentkandidat for at have fremmet racisme med sine tidligere påstand om, at Barack Obama i virkeligheden ikke var amerikaner.

»Hele den bevægelse, der forsøgte at så tvivl om hans fødested, var racistisk«, skriver Powell.

Den pensionerede general gør også grin med Trumps nylige udtalelse om, at han vil få 95 procent af stemmerne blandt de sorte vælgere ved et eventuelt genvalg om fire år. Powell, der selv er sort, beskriver påstanden som en »skizofren fantasi«.

Uden for citat...

De lækkede e-mails giver et indtryk af de samtaler, som mange republikanere i det daglige fører med hinanden og med journalister uden for citat. De færreste vover dog at fremsætte kritikken offentligt, fordi de frygter konsekvenserne, hvis Trump skulle ende i Det Hvide Hus efter valget.

LÆS OGSÅ

De lækkede e-mails offentliggøres blot få uger efter, at hackere – der er stærk mistanke om, at det var russere – fik fingre i omfattende mailkorrespondancer fra Det Demokratiske Partis Nationale Komite – og det har på ny skabt frygt for, at den russiske regering med ulovlige midler forsøger at påvirke det amerikanske valg.

En talskvinde for Colin Powell har bekræftet, at hans mailkonto er blevet hacket, og at det er hans e-mails, der er blevet lækket, men vil ikke kommentere sagen yderligere.

Oversættelse: Tonny Pedersen

Med licens fra Financial Times

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden