Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skuffelse. Mexicanerne er dybt chokeret over valgsejren til Donald Trump. På billedet følger deltagere i en valgfest for Hillary Clinton i Mexico City valget med vantro.
Foto: Rebecca Blackwell/AP

Skuffelse. Mexicanerne er dybt chokeret over valgsejren til Donald Trump. På billedet følger deltagere i en valgfest for Hillary Clinton i Mexico City valget med vantro.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mexico i chok: »Det sker virkelig. Vi må have undervurderet vreden og racismen«

For den mexicanske økonomi, for immigranterne i USA og for samhandelen er Trumps sejr en meget dårlig nyhed for nabolandet.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede med udsigten til en festlig aften med masser af tequila og øl på bordet. Efter midnat var gæsterne i chok, den mexicanske pesos i frit fald og præsidenten holdt krisemøde med sin nærmeste stab.

Ingen havde set det komme. På baren La Federal i et middelklassekvater i Mexico By indfandt gæsterne sig med en klar forventning om at fejre Hillary Clintons sejr over en republikansk kandidat, der under sin valgkamp kaldte mexicanske indvandrere for voldtægtsforbrydere, tyveknægte og narkosmuglere.

Skadefryden lå i luften, for meningsmålingerne levnede ikke megen tvivl. Det var Mexicos tur til at pege fingre ad Donald Trump.

»Jeg er sikker på, at Trump taber, for amerikanerne er i bund og grund fornuftige mennesker, og flertallet er hverken racister eller hadefulde«, sagde 31-årige Angel Aguilar, der er grafisk designer.

Et par borde derfra sad Luis Tampico, som lever af at importere lavteknologiske produkter fra USA. Han er ude af stand til at forestille sig en situation, hvor en amerikansk præsident lukker Nafta, den mangeårige handelsaftale mellem USA, Canada og Mexico. Men det har Trump lovet.

Hvordan kan halvdelen af mit land være sådan nogen skiderikker

»Det vil tvinge mig til at lukke mit firma eller fyre folk, for afgifterne vil blive enorme uden Nafta«, sagde han.

Ved bordene fulgte gæsterne forløbet på det spanske CNN, og stemningen var afslappet, omend enkelte gav udtryk for bekymring over, at der tilsyneladende var tæt løb i mange stater.

Indtil der var »Breaking News« på CNN. Klokken 21.28 vandt Trump staten Ohio, og den gode stemning var ødelagt. Nu blev det alvor.

I et hjørne af baren sad en lille gruppe amerikanere, som egentlig ikke havde tænkt sig at fylde meget. De blev alligevel midtpunkt for flere mexicanere, der forlangte at få en forklaring på, hvordan valgsystemet fungerer i USA.

»Vinder Trump nu?«, ville 27-årige Raul Villegos vide. Han fulgte forskrækket på tv, hvordan den mexicanske pesos faldt i forhold til dollaren, og hvordan verdens børser reagerede på nyheden.

Så vandt Trump North Carolina.

»Hvordan kan halvdelen af mit land være sådan nogen skiderikker«, fnyste Dave fra det amerikanske bord.

Han erklærede, at han vil blive i Mexico de næste fire år. En af hans kammerater fortalte, at Canadas hjemmeside for immigration netop er gået i sort, fordi for mange amerikanere er gået ind på siden.

Så vandt Trump staten Georgia, og den mexicanske pesos kom i frit fald i forhold til dollaren. Ved et bord begyndte 37-årige Barbara at græde lige så stille. Hendes bror og onkel arbejder illegalt i USA, og Trump har lovet at deportere de millioner af mexicanske migranter, der arbejder ulovligt i USA.

Jeg tror faktisk slet ikke, jeg kan overskue, hvor frygtelig denne aften er

»De har arbejdet i USA i over 20 år og har sendt penge hjem til familien. Derfor har jeg fået en uddannelse og kan nu selv. De knokler med alt det arbejde, som amerikanerne ikke selv gider lave. Det er så uretfærdigt«, sagde hun med lav stemme.

Ved bordene gik samtalen nærmest i stå. Folk var i chok, og på en mexicansk kanal tonede oppositionslederen Andres Manuel Lopez Obrador frem og manede til ro på trods af den akutte finansille uro. Mexico er et selvstændigt land, der nok skal klare sig, sagde han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På samme kanal blev det meddelt, at præsident Enrique Peña Nieto netop havde kaldt sin udenrigsminister og den nærmeste stab til krisemøde i præsidentpaladset, mens Mexicos centralbank kaldte til omgående pressemøde her til morgen. Nyhederne hang i luften og satte sig langsomt.

»Det sker virkelig. Vi må have undervurdert vreden og racismen. Det gør mig virkelig bedrøvet. Jeg ved slet ikke, hvad der skal blive af Mexico nu«, sagde den før så optimistiske Angel Aguilar, mens den mexicanske kommentator Lorenzo Meyer tonede frem på tv-skærmen og nægtede at sige 'godaften' til værten.

»Det er overhovedet ikke en god aften. Det er en frygtelig aften«, sagde han.

»Jeg tror faktisk slet ikke, jeg kan overskue, hvor frygtelig denne aften er«.

Den mexikanske peso faldt i løbet af valgnatten til sit laveste niveau nogensinde, men rettede sig en smule op igen ud på formiddagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden