SELVRANSAGELSE. Mads Fuglede har gang på gang dømt Trump ude med meningsmålinger i ryggen. Efter Valget føler han sig som komiske Ali.
Foto: Janus Engel (arkiv)

SELVRANSAGELSE. Mads Fuglede har gang på gang dømt Trump ude med meningsmålinger i ryggen. Efter Valget føler han sig som komiske Ali.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Fuglede efter Trumps sejr: Jeg føler mig som komiske Ali

I de seneste måneder har Mads Fuglede gang på gang med meningsmålinger i ryggen dømt Trump ude og Clinton inde. Senest under tirsdagens valgdækning på TV 2. Nu føler han sig som den tidligere irakiske informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf - bedre kendt som komiske Ali.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Ingen troede målingerne.

De viste en sikker sejer til Labour-lederen Clement Richard Attlee, men for den britiske presse syntes det umuligt, at Churchill kunne vippes af pinden blot måneder efter afslutningen på anden verdenskrig.

Det er et lidt skarpt billede, men det handler om, at jeg har stået og udtalt mig på baggrund af noget, som jeg troede var data, men når det så viser sig, at det ikke har noget med virkeligheden at gøre, så føler jeg mig lidt som komiske Ali

Under det britiske 1945-valg blev der gennemført to meningsmålinger. De viste begge det utrolige, men da valgdagen oprandt viste det sig, at de havde mål rigtigt. Siden er brugen af målingerne eksploderet.

I månederne op til tirsdagens præsidentvalg er der gennemført hundredvis af målinger. Kun enkelte forudså Trumps triumf. Langt størstedelen viste et overbevisende flertal til Hillary Clinton.

Med målingerne i ryggen har USA-analytikeren Mads Fuglede gang på gang forklaret danskerne, at det ser sort ud for Donald Trump. En analyse, der holdt hele vejen frem til, at valgresultatet viste noget andet.

»Det er et lidt skarpt billede, men det handler om, at jeg har stået og udtalt mig på baggrund af noget, som jeg troede var data, men når det så viser sig, at det ikke har noget med virkeligheden at gøre, så føler jeg mig lidt som komiske Ali«, siger Mads Fuglede.

Han henviser til den tidligere irakiske informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf - bedre kendt som komiske Ali - som hårdnakket hævdede, at Saddam Husseins soldater, var i fuld gang med at vinde over de amerikanske tropper uden den anden Golf-krig.

Ingen så den komme

Da valgstederne lukkede tirsdag aften havde New York Times vurderet Clintons vinderschancer til 84 procent. I takt med at resultaterne tikkede ind, svingede barometeret på få timer over til 93 procent i Trumps favør.

Mads Fuglede fulgte udviklingen for rullende kameraer i TV 2's studier. I løbet af dagens transmission i tomgang havde han flere gange fået spørgsmålet om, hvem der vinder.

Jeg var nok for træt til for alvor at indse, at valget var i strid med alt, hvad vi havde troet, jeg skulle bare forholde mig til noget nyt

»På valgdagen sad vi med målinger, hvor jeg kunne se, at hun førte med tre til seks point. Jeg tænkte, det kan han aldrig hente, det er aldrig sket før, så når værten spørger, hvordan det kommer til at gå, så har min reaktion været at sige, at det ser ud til, at hun vinder«, siger han.

Pludselig var virkeligheden en anden.

»Jeg var nok for træt til for alvor at indse, at valget var i strid med alt, hvad vi havde troet, jeg skulle bare forholde mig til noget nyt«, fortæller han.

Genial antagelse

Allerede før Trump havde fejet de 16 modkandidater til republikanernes primærvalg af banen, havde Fuglede dømt ham ude.

»Man garderer sig jo altid i det retoriske. Så der er nok ikke så meget at komme efter. Det er mere det, at jeg i mit sind har tænkt, at hun vinder«, siger Mads Fuglede.

Han stiller sig selv spørgsmålet om, hvad han skal gøre, når han ikke længere kan støtte sig til meningsmålingerne

»Jeg har selvfølgelig min mavefornemmelse, men jeg vil også gerne støtte mig til data. Det er et tillidsforhold. Det er et værktøj, man bruger, når man gør det, som jeg gør«, siger han.

Med et par enkelte udsving har den erfarne USA-analytiker haft den samme mavefornemmelse gennem over et års valgkamp. Mavefornemmelsen holdt hele vejen frem til den sene nattetime tirsdag, hvor alt vendte op og ned:

»Jeg tænkte, at han havde det bedste budskab, og at han havde læst vælgerkorpset bedst. Men jeg var sikker på, at hans vælgersegment var for småt. Hver gang jeg læste en måling, blev jeg bekræftet i, at jeg var genial i den antagelse«.

Ville du gide at høre dig selv udlægge en meningsmåling om tre års tid?

»Hvis nogen kan forklare mig, hvorfor det er gået så galt med meningsmålingerne, og hvis de kan forklare hvorfor de kan bruges igen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce