Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump vandt, og næste dag græd børnene i skolen

Tusinder af amerikanere har atter på gaden igen i protest mod Trump. Iblandt dem var lærere, som har mødt angste børn.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere tusinde demonstranter marcherede i dag igennem New Yorks gader i protest mod Donald Trump.

Det var fjerde dag med protester i hans hjemby. De utilfredse borgere gik fra den centrale Union Square langs 5th Avenue op til den kommende præsidents privatbolig Trump Tower.

Mindst 37 byer har lagt asfalt til en eller flere demonstrationer de seneste par dage, viser en opgørelse fra New York Times.

Demonstranterne anser den republikanske forretningsmand for at være racistisk, sexistisk og homofobisk..

»Mine 3.-klasses-elever græd i skolen næste dag og spurgte, om de blev nødt til at forlade landet. Sådan bør det ikke være«, fortæller Samantha Ratamar, en skolelærer fra Philadelphia.

Hun underviser på en skole, hvor mange af eleverne har forældre, der er indvandret til USA. Donald Trump har ført en hård kurs over for illegale immigranter og omtalt mexicanske indvandrere som narko- og voldtægtsforbrydere.

I løbet af valgkampen afviste han at tage afstand fra Ku Klux Klan (det ændrede han dog), foreslog et indrejseforbud for muslimer - som dog senere blev justeret - og har omtalt sorte demonstranter som »bøller« - højrefløjens faste udtryk for sorte uromagere.

Et løfte til alle amerikanere

Donald Trump har lovet at gøre, hvad han kan for at hele den delte nation.

»Jeg lover alle, at jeg vil være præsident for alle amerikanere. Det ligger mig meget på sinde«, sagde han på valgnatten.

LÆS MERE

Under sit første besøg i Det Hvide Hus torsdag sagde han, at han fremover gerne ville søge rådgivning fra den nuværende præsident, Barack Obama.

Men mange amerikanere kan ikke forlige sig med tanken om Donald Trump i Det Hvide Hus. 'Ikke min præsident' er et nyt motto for mange på venstrefløjen.

Elever blev hjemme

På 5th Avenue står også Rick Duro, historielærer på en skole med kun få hvide elever i Yonkers nord for New York. Også han så elever græde.

»De var bange oig kede af det. Omkring 40 procent mødte slet ikke op«, fortæller han.

»De er bange for at miste rettigheder, de er bange for, at familier bliver revet fra hinanden, de er bange for atomkrig. Det er de virkelig«, siger han.

»Når vi har en situation, hvor børn på den måde tænker over, hvordan politik vil påvirke deres liv, så er det ægte frygt«, mener han.

Demonstrant skudt

Hillary Clinton fik faktisk flest stemmer, men tabte alligevel - en faktum, som har fået ekstra mange på gaden.

LÆS MERE

Fredag aften blev 200 anholdt under en ellers fredelig demonstration i Los Angeles. Portland i staten Oregon har været hjemsted for de mest voldelige protester.

Politiet har brugt tåregas for at få kontrol over begivenhederne. Fredag blev en demonstrant såret af skud. Motivet er ukendt, skriver avisen USA Today.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden