Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arbejderven. Donald Trump besøgte under sin valgkamp til præsidentposten flere gange fabrikker og talte for at bevare industrijobs i USA. Her er det hos Staub Manufacturing i Ohio i september.
Foto: Evan Vucci/AP

Arbejderven. Donald Trump besøgte under sin valgkamp til præsidentposten flere gange fabrikker og talte for at bevare industrijobs i USA. Her er det hos Staub Manufacturing i Ohio i september.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump overrasker: 1.000 aircondition-job skal alligevel ikke til Mexico

Selskab ville flytte job ud af USA, men har nu bøjet sig og omstøder ordren.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Små to måneder før Donald Trump overtager præsidentposten, har han høstet en sejr i et af sine mest omtalte valgkampløfter, nemlig at holde industrijob hjemme i USA.

Kritikere siger, at det kan være sket med et løfte om skattelempelser, der kan ende med at bide ham i halen – men selv flere af hans modstandere erkender modstræbende, at de ikke havde regnet med, at Trump ville vinde den kamp, han selvsikkert kastede sig ud i allerede i februar.

Koncernen United Technologies Corporation (UTC), der står bag airconditionmærket Carrier, havde dengang bebudet, at man ville flytte 2.100 job fra to fabrikker i delstaten Indiana til Mexico.

Carrier blev syndebuk

Det udløste hård kritik fra Trump, der har gjort det til en mærkesag at holde job hjemme i USA, og Carrier blev flere gange i debatten brugt som eksempel. Især efter at en Youtube-video, der viste de ansattes chok over meddelelsen om fyringerne, blev spredt på nettet.

På et valgmøde i marts lød det for eksempel fra Trump:

»Jeg har tænkt mig at fortælle chefen for Carrier: »Jeg håber, at I nyder jeres ophold i Mexico, folkens. Men hver eneste anlæg, I bygger og sender tilbage over grænsen (...) skal I betale en told på 35 procent på««.

LÆS ARTIKEL

I april fulgte han op med en kæk erklæring på et andet valgmøde i Indiana:

»Nu skal I høre, hvad der kommer til at ske: De ringer til mig og siger: »Hr. præsident, Carrier har besluttet at blive i Indiana«, sagde han og betegnede det som »ikke 80 procent sandsynligt eller 95 procent, men 100 procent«.

Kovending fra Carrier

Onsdag meddelte UTC i et tweet, at koncernen har ombestemt sig efter at have lavet en aftale med Trump og hans vicepræsident, Mike Pence – som er guvernør i Indiana – om at holde »næsten 1.000 jobs« i Indiana.

Hverken UTC eller Donald Trump har givet nærmere detaljer om den aftale, der er blevet lavet, men har henvist til et fælles pressemøde torsdag.

Selv om tallet 1.000 kun er halvdelen af UTC's og Carriers samlede udflytninger, reagerede mange i Indiana med vantro og glæde.

»Nu kan jeg sende min datter på universitetet uden at skulle lede efter et nyt job«, sagde en af Carriers ansatte, Robin Maynard til New York Times.

Nu kan jeg sende min datter på universitetet

Maynard har i 24 år arbejdet for Carrier og tjener 170 kroner i timen – langt mere end de 21 kroner, en mexicansk arbejder ifølge nogle medier forventes at skulle have.

Flere kommentatorer har dog luftet, at de formoder, der kan ligge en stor skattelettelse til grund for indrømmelsen. At UTC altså ikke er blevet skræmt til lydighed, men er blevet godt betalt for den.

Det er usikkert, om Trump direkte har været med til at lave aftalen. Derimod er det sandsynligt, at delstatens guvernør, Mike Pence – den kommende vicepræsident – har været involveret, da skattelettelser typisk sker på delstatsniveau.

LÆS ARTIKEL

Justin Wolfers, der er økonomiprofessor ved University of Michigan, mente, at aftalen kan vise sig at blive meget uheldig for Trumps regering:

»Enhver begavet direktør vil nu true med at sende jobs til Mexico og forlange kompensation for at blive. Virkelig smart økonomisk politik, skriver han på Twitter.

Forventningerne til Trump er i hvert fald ikke blevet mindre.

»Vi stoler på ham, siger Brian Reed, der arbejder på en kuglelejefabrik i Indiana, som også har varslet udflytning til Mexico, til Chicago Tribune. »Arbejderklassen valgte ham ind. Nu må han vise, hvad han kan«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden