Butik i Moskva sælger traditionelle russiske Matrjosjka-dukker forestillende bl.a. Vladimir Putin, Hillary Clinton og Donald Trump.
Foto: Pavel Golovkin/AP

Butik i Moskva sælger traditionelle russiske Matrjosjka-dukker forestillende bl.a. Vladimir Putin, Hillary Clinton og Donald Trump.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Putin har allerede vundet det amerikanske valg

Det er langtfra givet, at Kreml foretrækker Trump som præsident. Men den beskidte og polariserede valgkamp har været guf for Moskva.

Amerikansk præsidentvalg 2016

Uanset hvem der kåres som vinder i USA i nat, har det været et valg helt i Moskvas smag.

De skandaleombruste kandidater, de uafladelige personangreb, beskyldningerne om fusk allerede inden valgdagen, muligheden for politisk uro også efter valget og den største polarisering af det amerikanske samfund i nyere tid er alt sammen noget, der vækker slet skjult begejstring i det officielle Rusland. Et Rusland, der ser USA som sin ærkerival, og som elsker at spejle sig i samme.

»Enhver form for tumult eller intern splittelse, der er vanskelig at komme over, er godt for Rusland. Hvis din magtfulde modstander bliver svækket indefra, fungerer det til din fordel«, bemærker Marija Lipman, en fremtrædende politisk ekspert i Moskva, over for det amerikanske nyhedsmagasin Foreign Policy.

Alt har vist sig så ækelt stinkende, at det, som USA af en eller anden grund stadig kalder "demokrati", nu ikke fremkalder andet end væmmelse.

Medierne favoriserer Trump

De statskontrollerede russiske medier har dækket det amerikanske præsidentvalg langt mere intensivt end Ruslands eget parlamentsvalg i september, og skønt der har været masser af neutrale, faktuelle artikler og tv-indslag imellem, har favoriseringen af Donald Trump været bastant.

»Clinton vil omringe os med atomraketter, mens Trump vil anerkende Krim«, lyder en typisk overskrift tirsdag i dagbladet Komsomolskaja Pravda.

Holdningen går igen hos det russiske folk. Ifølge en frisk meningsmåling fra analyseinstituttet Levada mener 38 pct. af russerne, at det ville være bedst for Rusland, hvis Trump bliver præsident, og kun 9 pct. mener, at en sejr til Hillary Clinton ville være bedst for Rusland. De resterende 53 pct. har svaret ’ved ikke’.

Men selv om også en række førende politikere har udtalt sig stærk negativt om Clinton og forsigtigt positivt om Trump, er langtfra alle iagttagere overbeviste om, at Kreml virkelig ønsker at se Donald Trump i Det Hvide Hus.

Anti-amerikanisme er kult i Rusland

Dels er Trump langt mere uberegnelig. Og dermed også i Moskvas optik potentielt farlig, samtidig med at han kan tænkes at ville konkurrere om det ry som 'verdens løse kanon', Putin helst selv lægger beslag på.

Dels vil Clinton være et mere oplagt fjendebillede, som lettere kan bruges til at overbevise russerne om, at USA er noget grundlæggende ondt, som Rusland må forsvare sig mod.

»Anti-amerikanisme er den nye kult i Putins Rusland. Den hyldes og dyrkes af ung som gammel. Rusland elsker ikke længere Amerika, men kan stadig ikke leve uden. Hvis amerikanerne ikke fandtes, ville man være nødt til at opfinde dem«, skriver den russiske politolog Vladimir Pastukhov, der er gæsteforsker på Oxford Universitet, i den uafhængige russiske netavis Republic.

'Ækelt stinkende valgkamp'

I de seneste uger har de Putin-venlige russiske medier først og fremmest fokuseret på at udstille USA’s politiske system som kaotisk og illegitimt.

»For det første har det været den mest beskidte valgkamp i USA’s historie. Alt har vist sig så ækelt stinkende, at det, som USA af en eller anden grund stadig kalder ’demokrati’, nu ikke fremkalder andet end væmmelse«, erklærede studieværten Dmitrij Kiseljov i sit ugentlige magasinprogram på en af Ruslands førende tv-kanaler søndag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For det andet vil USA’s nye præsident være en ’lam and’ fra første dag. Hadet er så stort, at en trussel om afsættelse vil hænge over enhver indflytter i Det Hvide Hus. Under valgkampen har Donald Trump påført Hillary Clinton skader, som ingen politiker kan overleve«, fortsatte Kiseljov, som af sine kritikere kaldes ’Ruslands propagandaminister’.

Det spejlvendte Rusland

Kiseljov fortalte videre om et ’manipuleret’ valg, om udsigten til ’valgkarruseller’, hvor en vælger stemmer mange steder, om ’spoiler-kandidater’, der stiller op for at frarøve Trump sejren, og om Hillary Clinton som ’toppen af korruptions-pyramiden’.

Alt sammen er fænomener, som Rusland ofte beskyldes for, og som nu – som så meget andet – spejlvendes i forhold til USA. Målet er at vise russerne og andre, at russisk politik ikke er mere snavset end amerikansk eller anden vestlig ditto.

»Det er dette post-modernistiske trick, hvor tanken ikke er at vise, at der er én sandhed, og det er din, men at udvande begrebet sandhed og male et billede af en verden, hvor der ikke er nogen moralske standarder«, siger politologen Jekaterina Sjulman, adjungeret professor ved det halvofficielle russiske institut Ranepa, til Foreign Affairs.

LÆS OGSÅ:

Russiske medier har ivrigt gengivet påstande fra Trump og andre i USA om mediemanipulation og forestående valgfusk. Der har også været stort fokus på, at enkelte delstater har sagt nej til russiske valgobservatører, mens det sjældent er blevet nævnt, at Rusland har afvist at deltage i det internationale korps af valgobservatører under OSCE.

Enhver form for tumult eller intern splittelse, der er vanskelig at komme over, er godt for Rusland.

»Tilsyneladende er amerikanerne ikke parat til ærlige valg. I mine øjne ødelægger Amerika alt det, som man har været så stolt over«, siger Duma-medlem Natalja Karpovitj i et interview med netavisen Gaseta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Drømmen: Diskutabel sejr til Clinton

Russiske medier og politikere har for længst indstillet sig på, at Clinton er den mest sandsynlige vinder. Samtidig har Putins tidligere stabschef, Sergej Ivanov, i et interview med britiske Financial Times erklæret, at »vi er altid parat til realpolitik«, og at det »absolut ikke er sandt«, at Kreml skulle foretrække Trump som præsident.

Ønskeresultatet for Putin kan meget vel være en kneben og diskutabel sejr til Clinton, som ikke bliver anerkendt af Trump og hans tilhængere. Hvis store dele af det amerikanske folk ikke opfatter den kommende præsident som legitim, vil det svække Washington og dermed – i en russisk optik – styrke Moskva.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce