Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VALGFEST. International redaktør Michael Jarlner gjorde status over den amerikanske valgkamp med ambassadør Rufus Gifford og udenrigsminister Kristian Jensen til Politikens store valgfest i Pressen.
Foto: LERVIK MAUD

VALGFEST. International redaktør Michael Jarlner gjorde status over den amerikanske valgkamp med ambassadør Rufus Gifford og udenrigsminister Kristian Jensen til Politikens store valgfest i Pressen.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Jensen bider ikke sig selv i tungen længere - han støtter Hillary

Den danske udenrigsminister kom så tæt på at erklære sin støtte til Hillary Clinton, som han kunne uden at bryde etiketten fuldstændigt til Politikens valgfest.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken holder i aften Danmarks største valgfest i JP/Politikens Hus, og aftenen begyndte med et par håndfaste meldinger fra chefredaktør på Politiken Christian Jensen, den amerikanske ambassadør Rufus Gifford og udenrigsminister Kristian Jensen.

Chefredaktør Christian Jensen startede med at slå fast, at Politiken støtter Hillary Clinton - og det er ikke kun på grund af manglen på et bedre alternativ.

»På Politiken er vi ikke i tvivl om, at Hillary Clinton bør blive USAs næste præsiden, og det skyldes ikke kun, at alternativet Donald Trump er forfærdeligt bare at tænke på. Vi gør det fordi, at Hillary Clinton kan blive en fantastisk præsident. Trump bygger sin politik på historiske kløfter, hvor Hillary Clinton rækker hånden henover dem«, sagde Christian Jensen i sin velkomst.

Det vakte bilfald fra salen, men udmeldingen overraskede nok de færreste. Det gjorde det til gengæld, da udenrigsminister Kristian Jensen et par minutter senere løftede sløret for, hvem han håber vinder valget.

»Jeg har gået og bidt mig selv i tungen i flere måneder for at undgå at sige, hvem jeg støtter til præsidentvalget, for vi må ikke blande os i andre landes valg. Men det her valg handler om intet mindre end verden, som vi kender den. Vi har brug for et Europa, der samarbejder med USA, og jeg håber, at vi får en præsident, der vil samarbejde med os. Og det er jeg sikker på, at hun vil«, sagde Kristian Jensen og kom dermed så tæt han kunne komme på at støtte Clinton, uden at bryde etiketten fuldstændig.

Den hadske retorik er allerede i Danmark

Den amerikanske valgkamp er blevet kritiseret vidt og bredt for at have en hadsk tone - især fra Donald Trump. Internationale redaktør på Politiken, Michael Jarlner, ville vide om kampagnen også har haft indflydelse på retorikken i dansk politik.

»Den negative retorik fra den amerikanske valgkamp er allerede i Danmark, og tendensen til at kun at opsøge nyheder, der bekræfter ens eget verdensbillede er her også. I det danske mediebillede har vi Arbejderen og Den Korte Avis, og hvis man læser en af de to, så gør man det ikke for at få nyheder, men for at få bekræftet sine egne holdninger til verden«, sagde Kristian Jensen (V) og fortsatte.

»Jeg tror, at det kan have en afsmittende effekt, hvis politikere kun taler om hinanden, og ikke med hinanden«.

Trump leverer ikke på sine løfter

Den gode nyhed var ifølge den amerikanske ambassadør Rufus Gifford, at selvom Trumps retorik er hård, så skal vi ikke frygte hans mange trusler, hvis han bliver valgt til præsident.

Godt nok vil Trump i så fald disponere over de amerikanske atomvåben og kunne påvirke verdensøkonomien med sine udmeldinger, men derudover er det svært for en præsident at få direkte indflydelse udenom de etablerede instutioner.

»Når du lytter til det, der er kommet ud af Donald Trumps kampagne, så må man bare sige, at det kommer ikke til at ske - især ikke med den tidsramme, han har stillet i udsigt. Genforhandling af handelsaftaler, at bygge en mur mellem USA og Mexico, forbyde muslimer indrejse, deportere 12 millioner illegale immigranter og aflyse Obamacare, det er meget nemt at sige, når man kører sin kampagne, men det er rigtig svært at udføre, når man først er præsident«, sagde Rufus Gifford og således opløftet kunne de mere end 600 fremmødte fortsætte valgfesten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden