Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tøven. Den franske præsident, Francois Hollande, fortryder muligvis i dag, at han tidligere har sagt, at Donald Trump gav ham lyst til at kase op.
Foto: Francois Mori/AP

Tøven. Den franske præsident, Francois Hollande, fortryder muligvis i dag, at han tidligere har sagt, at Donald Trump gav ham lyst til at kase op.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdensledere har svært ved at finde den rigtige grimasse

En lang række europæiske ledere har sagt grimme ting om Trump, ligesom han har gjort om dem. Nu gælder det om at genfinde kammertonen, hvilket afspejler sig i de internationale reaktioner på Trumps valgsejr.

Amerikansk præsidentvalg 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den franske præsident, Francois Hollande, har svært ved at få sig selv til at lykønske Donald Trump og nøjes ifølge BBC forløbig med at sige, at Trumps valgsejr »åbner en periode med usikkerhed«.

Umiddelbart er det ret forståeligt, hvis Francois Hollande føler, at han mangler ord. Som mange andre fremtrædende politikere i Europa brød han under den amerikanske valgkamp en uskreven regel og delagtiggjorde omverdenen i sit syn på Donald Trump.

»Hans udskejelser giver en lyst til at kaste op«, sagde Hollande tilbage i august og tilføjede, at en sejr til Trump ville have konsekvenser, fordi »et amerikansk valg er et verdensvalg«.

I London sidder udenrigsminister Boris Johnson formentlig også og tænker over, hvordan han fremover skal finde tonen i forhold til Donald Trump.

Den eneste grund til, at jeg ikke vil besøge visse dele af New York er den reelle risiko for at møde Donald Trump

Da Donald Trump under den amerikanske valgkamp sagde, at der var steder i London, som var så radikaliserede, at politifolk frygtede for deres liv, kom reaktionen prompte fra Boris Johnson, som dengang var borgmester i London.

»Donalds Trumps grundløse bemærkninger er det rene sludder. Kriminaliteten har været stødt faldende i både London og New York - og den eneste grund til, at jeg ikke vil besøge visse dele af New York er den reelle risiko for at møde Donald Trump«, sagde han.

Den britiske premierminister, Theresa May, forsøgte imidlertid at se fremad, da hun tidligt onsdag lykønskede Donald Trump med valgsejren.

»Storbritannien og USA har et vedholdende og specielt forhold baseret på værdierne om frihed, demokrati og foretagsomhed. Vi er og vil vedblive med at være stærke og tætte partnere i forhold til handel, sikkerhed og forsvar. Jeg ser frem til at samarbejde med den valgte præsident«, sagde hun i en udtalelse.

Herhjemme kom udenrigsminister Kristian Jensen (V) også galt afsted, da han ved Politikens valgarrangement tirsdag aften gav udtryk for, at han var sikker på, at Hillary Clinton ville vinde.

»Det her valg handler om intet mindre end verden, som vi kender den. Vi har brug for et Europa, der samarbejder med USA, og jeg håber, at vi får en præsident, der vil samarbejde med os. Og det er jeg sikker på, at hun vil«, sagde han.

Men i dag rækker både han og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hånden ud til Trump og ønsker ham tillykke. Lars Løkke Rasmussen håber ifølge Ritzau på et konstruktivt samarbejde med USA, når »støvet har lagt sig«.

Kilde: Politiken / Jakob Kyed Jakobsen og Henrik Haupt

Tysk kulde

Det er dog ikke kun europæiske politikere, der tidligere er kommet med nedladende bemærkninger om Donald Trump. Det er også gået den anden vej, og hvis der er en europæisk leder, som i særlig grad har været mål for angreb fra Donald Trump, er det den tyske forbundskansler Angela Merkel.

»Hillary Clinton ønsker at blive Amerikas Angela Merkel, og alle ved, hvilken katastrofe den massive immigration har været for Tyskland og det tyske folk«, sagde Donald Trump under sin præsidentkampagne ved et valgmøde.

Ved et andet møde sagde han om Angela Merkel med henvisning til de mange flygtninge, der er kommet til Tyskland:

»Alle troede, at hun var en fantastisk leder, men nu har hun vist sig at være denne katastrofale leder«.

Angela Merkels lykønskningstelegram til Donald Trump emmer af tysk kølighed.

»Der er intet andet land, vi tyskere har så tæt et forhold til som USA. Uanset hvem der leder dette kæmpe land med dets enorme økonomiske styrke, dets militære potentiale, dets kulturelle indflydelse, så medfører det et ansvar, der kan føles i hele verden. Amerikanerne har besluttet, at den person, der skal bære dette ansvar de næste fire år, er Donald Trump«, skriver Angela Merkel og nævner de værdier om bl. a. demokrati og tolerance, som samarbejdet mellem Tyskland og USA hviler på.

»På baggrund af disse værdier tilbyder jeg Amerika's fremtidige præsident, Donald Trump, et tæt arbejdsforhold«, slutter Merkel.

Europæisk højrefløj jubler

Noget varmere er ordene fra de politikere på den europæiske højrefløj, der hele vejen igennem har støttet Trump.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For eksempel i Frankrig, hvor Marine Le Pen fra partiet Front National er en af favoritterne til at kunne vinde næste års franske præsidentvalg og dermed blive kollega med Trump.

»Jeg vover at gentage, at valget af Donald Trump er gode nyheder for vores land«, siger hun til nyhedsbureauet AFP og roser især Trump over hans hårde angreb på globale handelsaftaler og hans åbning over for Rusland.

I Holland skrev Geert Wilders - formand for Frihedspartiet - på Twitter efter Trumps valgsejr i nat: »Folket tager sit land tilbage«.

Allerede i december sidste år roste Geert Wilders i høje vendinger Donald Trump.

»Jeg håber, at han vil blive den næste amerikanske præsident. Godt for Amerika, godt for Europa. Vi har brug for modige ledere«, sagde han.

Ungarns ministerpræsident, Viktor Orban, var tilbage i juli den første europæiske statsleder, der åbent støttede Trump.

Efter at Viktor Orban havde hørt om de hårdhændede metoder, Donald Trump ville bruge til at bekæmpe terrorisme, sagde han på et valgmøde: »Jeg kunne ikke selv på bedre måde have skitseret, hvad Europa har brug for«.

Viktor Orban betegner i dag Trumps valgsejr som »en storslået nyhed«, der viser, at »demokratiet stadig er i live«.

I valgkampen har Donald Trump flere gange rost den russiske præsident, Vladimir Putin, hvilket Putin kvitterer for i sit lykønskningstelegram til Trump, hvor han udtrykker et »håb om at arbejde sammen for at løfte de russisk-amerikanske relationer ud af deres krise«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lunkne hilsner fra Iran og Taleban

Anderledes er det med USA's traditionelle fjender - heriblandt den iranske præsident, Hassan Rouhani. Trump har sagt, at han vil skrotte den atomaftale med Iran, som bl.a. Obama-regeringen har været med til at forhandle på plads.

»Resultatet af det amerikanske præsidentvalg viser, hvor sygt dette land er, og civil ustabilitet vil vare ved i lang tid«, lyder det onsdag fra Rouhani.

I en udtalelse fra Taleban-bevægelsen i Afghanistan bobler det heller ikke ligefrem over med varme følelser for Donald Trump.

»Han skulle trække alle amerikanske styrker tilbage fra Afghanistan, holde op med at lovprise besejrede generaler, som tidligere regeringer har gjort det, og skulle også afstå fra at gøre mere skade på Amerikas værdighed, økonomi eller soldater i denne kamp«, skriver Taleban ifølge Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden