0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Syriens børn har fået klippet to årtier af deres levealder

En nyfødt baby i Syrien kan regne med at blive 56 år. Før krigen var tallet 76.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vadim Ghirda
Foto: Vadim Ghirda
Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kig godt på fotografiet over denne artikel. Det forestiller en gruppe børn på en gade i Aleppo, som er en af de byer, der er hårdest ramt af borgerkrigen i Syrien.

I årevis har kampene mellem oprørsgrupper og præsident Assads regime bølget frem og tilbage i gaderne. Store dele af byen ligger totalt i ruiner og er omdannet til bombekratere. Tusindvis er flygtet, og de tilbageværende mennesker har svært ved at skaffe basale fornødenheder som mad og rent vand.

Inden krigen kunne unger som dem på billedet forvente at blive omkring 76 år gamle. En høj levealder på niveau med en del europæiske lande. Men gennem de seneste fire års blodsudgydelser og ødelæggelser er den forventede levealder raslet ned. En baby, som bliver født i Syrien i dag, kan kun regne med at leve i 56 år. Altså er der under borgerkrigen, som har udløst den værste humanitære katastrofe siden anden verdenskrig, sket et dramatisk fald i den forventede levealder på hele 20 år. Dermed er levealderen nede på niveau med afrikanske lande, der også har været ramt af katastrofer.

LÆS FORTÆLLING

Tallene fremgår af en ny rapport, som Syrian Center for Policy Research har lavet i samarbejde med FN. Forfatterne beskriver udvikingen som »en tavs katastrofe«, og de gør rede for, at levealderen skal ses i sammenhæng med, at seks procent af Syriens befolkning enten er blevet dræbt, lemlæstet eller såret i løbet af borgerkrigen. Rapporten opregner det samlede dødstal til 210.000, mens 840.000 er blevet såret. Andre rapporter peger på lidt højere tal, men uanset hvad er katastrofens omfang næsten ubegribeligt, lyder det fra generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

»Udviklingen i den forventede levealder afspejler et samfund i totalt sammenbrud«, siger han.

Hospitaler uden læger

Rapporten beskriver, hvordan sundhedsssystemet i Syrien er i opløsning. De fleste hospitaler mangler personale. I særlig grad mangler de traumelæger, der kan behandle hårdt sårede patienter.

I Idleb-regionen er der for eksempel ikke en eneste traumelæge på nogle af hospitalerne. I Aleppo mangler otte ud af 11 hospitaler de læger, som er uddannet til at redde liv. I hovedstaden Damaskus står 10 ud af 13 hospitaler uden den nødvendige ekspertise, når ofre for kampene og civile bliver bragt ind.