Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mærkedag. På årsdagen forleden for giftgasangrebet 21. august 2013 demonstrerede modstandere af præsident Assads regime og gjorde opmærksom på, at myrderierne fortsætter.
Foto: Uncredited/AP

Mærkedag. På årsdagen forleden for giftgasangrebet 21. august 2013 demonstrerede modstandere af præsident Assads regime og gjorde opmærksom på, at myrderierne fortsætter.

Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

191.000 mennesker er døde under borgerkrigen i Syrien

Højkommissær i FN retter appel mod det internationale samfund: Gør noget!

Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den mere end tre år lange borgerkrig i Syrien har i gennemsnit kostet 165 mennesker livet hver dag.

Det fremgår af en ny rapport, som er udarbejdet for FN's mennneskeretskontor, OHCHR, der opfordrer til en styrket indsats for at stoppe blodsudgydelserne. Det seneste år er der døde ligeså mange syrere som under borgerkrigens første to år, viser optællingen.

I perioden marts 2011 til slutningen af april 2014 mistede 191.369 mennesker livet under borgerkrigen. Det er uvist, hvor mange de disse, som tog aktivt del i borgerkrigen, og hvor mange der var civile ofre. Listen over dræbte er tilvejebragt ved at kombine datasæt fra fem forskellige kilder til oplysninger om dræbte. Dertil kommer omkring 52.000 dræbte, som ikke er talt med, da oplysningerne om disse dødsfald var ufuldstændige.

FN: Det internationale samfund er lammet

Under alle omstændigheder er FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, overbevist om, at det reelle antal dræbte er endnu højere.

Hun advarer i en erklæring om, at borgerkrigen i Syrien er forsvundet fra det internationale samfunds radar på grund af blodige konflikter andre steder. Hun kalder det i erklæringen »skandaløst«, at en konflikt, der berører så mange mennesker, ikke får større opmærksomhed og bare får lov at fortsætte og brede sig mod nabolandene. Og hun opfordrer til, at der nu bliver handlet for at stoppe borgerkrigen.

»Dem, der slår ihjel, ødelægger og torturerer i Syrien, er blevet styrket af, at det internationale samfund er lammet«, siger Navi Pillay i erklæringen.

LÆS ARTIKEL

Borgerkrigen begyndte i marts 2011, da Syriens præsident Bashar al-Assad slog voldsomt og dræbende ned mod demonstranter, der ønskede demokrati. Oppositionen greb til våben, og der er siden formet et spindelvæv af forskellige oprørsgrupper, der både kæmper indbyrdes og mod Assads styrker.

For et år siden blev oprørskontrollerede forstæder til hovedstaden Damaskus ramt af et giftgasangreb, der fik verdens øjne til for alvor at rette sig mod rædslerne i Syrien. I omegnen af tusind mennesker mistede livet, da raketter med giftgas om natten dryssede ned over boligkvarterer.

Billeder af giftgasofre fyldte medierne

Videooptagelser og fotografier af ofrene vakte afsky og var tæt på at føre til et egentligt militært angreb mod den formodede bagmand, Bashar al-Assad og hans styrker, men uenighed mellem USA og Rusland forhindrede en militær aktion, som den amerikanske præsident Barack Obama ellers havde lagt op til.

I stedet blev Syriens lagre af kemiske våben efter længere tids tovtrækkeri destrueret.

Det paradoksale er, at antallet af ofre for giftganangrebet blot udgør en brøkdel af det antal mennesker, der har mistet livet under hele borgerkrigen. Optegnelser viser, at mediernes interesse for konflikten er dalet det seneste år, i takt med at det daglige antal omkomne ellers er steget.

LÆS ARTIKEL

85,1 procent af de dræbte under borgerkrigen er mænd, 9,3 procent er kvinder. Resten er børn; 8.803 mindreårige er dræbt, hvoraf de 2.165 var under ti år.

En tredjedel af befolkningen er flygtet

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, siger:

»Der er seriøse påstande om, at der ustraffet igen og igen bliver begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Syrien. Alligevel har FN's Sikkerhedsråd ikke fået startet en sag om borgerkrigen ved Krigsforbryderdomstolen, hvor den hører hjemme«.

Befolkningstallet i Syrien er omkring 22 millioner. Cirka havdelen er flygtet fra deres hjem. Enten til andre egne af landet eller til store flygtningelejre i nabolandene.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden