Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nato advarer Rusland mod krænkelse af tyrkisk luftrum

Hastemøde i forsvarsalliancen, efter at et russisk kampfly fløj over Tyrkiet på vej til bombetogt i Syrien.

Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spændingerne mellem Rusland og Vesten på grund af russiske bombeangreb i Syrien når nye højder, efter at et russisk kampfly har krænket luftrummet over Nato-landet Tyrkiet.

Tyrkiets væbnede styrker har deres ordrer. De vil gøre det nødvendige, hvis så meget som en fugl krænker Tyrkiets grænser

»Ruslands handlinger bidrager ikke til sikkerhed og stabilitet i regionen. Jeg opfordrer Rusland til fuldt ud at respektere Natos luftrum og undgå at optrappe spændingerne med alliancen«, siger den vestlige forsvarsalliances generalsekretær, Jens Stoltenberg, her til eftermiddag.

På anmodning fra Tyrkiet har Stoltenberg hasteindkaldt alle Nato-landenes ambassadører til et møde senere i dag for at diskutere situationen.

Samtidig med at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er på statsbesøg i Bruxelles, har Tyrkiets udenrigsminister, Feridun Sinirlioglu, besøgt Natos hovedkvarter for at advare om russernes opførsel.

To tyrkiske F16-fly måtte i lørdags eskortere et russisk kampfly ud af luftrummet over Hatay-provinsen i det sydlige Tyrkiet. Det russiske fly fløj videre ind over Syrien, hvor det russiske luftvåben siden i onsdags har gennemført bombetogter.

Nato tvivler på russisk forklaring

Tyrkiet har indkaldt den russiske ambassadør i landet for kraftigt at protestere imod krænkelsen, som ifølge russerne skete ved en fejl.

Men både Nato og den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, sætter spørgsmålstegn ved, om det virkelig var et uheld.

Tyrkiets regeringsleder, Ahmet Davutoglu siger i dag til Haber Turk TV, at det tyrkiske luftvåben ikke vil tøve med at gribe ind, hvis der sker flere overflyvninger.

»Tyrkiets væbnede styrker har deres ordrer. De vil gøre det nødvendige, hvis så meget som en fugl krænker Tyrkiets grænser«, siger Davutoglu ifølge nyhedsbureauet AP.

Også præsident Erdogan fordømmer de russiske overflyvninger som »uacceptable« og betegner Ruslands luftangreb i Syrien som en alvorlig fejl.

USA: Rusland eskalerer krigen i Syrien

I forvejen er både Tyrkiet, USA og de europæiske lande i Nato meget bekymrede over de russiske bombetogter.

Ifølge Ruslands præsident, Vladimir Putin, er luftangrebene rettet mod terror-organisationen Islamisk Stat.

Men flere af de russiske bombetogter har angrebet områder, der ikke er under kontrol af Islamisk Stat – og både EU og Nato frygter, at Putins egentlige ærinde er at hjælpe Syriens diktator Bashar al-Assad med at holde fast i magten.

Den amerikanske regering vurderer, at flere af de russiske angreb har ramt moderate oprørsgrupper, som Vesten støtter.

»Ved at stå bag militær indgriben i Syrien mod moderate grupper har Rusland eskaleret krigen«, siger forsvarsminister Ash Carter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden