Tiltrængt. Nødhjælpen er nået frem til belejrede syriske byer med titusindvis af beboere, som frygtes at være i fare for at dø af sult.
Foto: Den internationale Røde Kors Komité/AP

Tiltrængt. Nødhjælpen er nået frem til belejrede syriske byer med titusindvis af beboere, som frygtes at være i fare for at dø af sult.

Borgerkrigen i Syrien

Nødhjælp er nået frem til sultende syrere i belejrede Madaya

Beboere er så udsultede, at de end ikke kan gå hen og hente mad, fortæller en lokal i Madaya.

Borgerkrigen i Syrien

Nødhjælpen er ankommet til de belejrede og udsultede beboere i den syriske by Madaya.

Det oplyser FN's børneorganisation Unicef.

Også Røde Kors bekræfter, at det er lykkedes at få adgang til de angiveligt titusinder af indbyggere, som frygtes at være i fare for at dø af sult.

»Hurra. Første hjælp ankommer lige nu«, skriver nødhjælpsorganisationen på Twitter.

»Aflæsning af nødhjælp forventes at fortsætte hele natten«, tilføjer Pawel Krzysiek, som er talsmand for Den internationale Røde Kors Komité, i et tweet.

42.000 er i risiko for sultedød

Nødhjælpsorganisationer er siden midten af oktober blevet nægtet adgang til Madaya, som er belejret af det syriske regimes tropper og allierede.

Kun få beboere i byen, der ligger omkring 30 kilometer nordvest for Damaskus, har adgang til mad og vand, og situationen er på det seneste blevet forværret. Internationale medier beretter om lokale, der forsøger at spise græs, blade og husdyr i kampen for at overleve, og i sidste uge slog FN alarm:

»Næsten 42.000 mennesker, som stadig er i Madaya, er i risiko for yderligere sult og sultedød«, lød det fra FN's humanitære koordinator i Syrien, Kevin Kennedy.

Han tilføjede, at FN havde modtaget »troværdige rapporteringer om folk, der dør af sult eller dræbes, når de forsøger at flygte«.

Angiveligt er området omkring Madaya afspærret med landminer, snigskytter og pigtrådshegn. Operationel direktør i Læger uden Grænser i Bruxelles, Brice de le Vingne, kalder den belejrede by et »fængsel under åben himmel«.

»Der er ingen vej ind eller ud, og folk bliver efterladt til at dø«, siger han i en udtalelse, som den humanitære nødhjælpsorganisation har bragt på sin hjemmeside.

De kan ikke engang gå ud og vente på lastbilerne. Der er ikke megen tid. Maden skal fordeles i dag

»Det her er et godt eksempel på konsekvenserne af at bruge belejring som en militær strategi«.

Ifølge Læger Uden Grænser er 23 mennesker siden 1. december døde af sult på et sundhedscenter, som organisationen arbejder sammen med. Seks af dem var spædbørn. Den London-baserede observatørgruppe Syriens Observatorium for Menneskerettigheder melder samtidig om 10 dødsfald på grund af sult de seneste dage, mens 13 andre lokale angiveligt enten er blevet dræbt af skud eller detonerede miner i sit forsøg på at finde mad.

Er for sultne til at gå

Torsdag gav den syriske regering tilladelse til, at nødhjælpsorganisationer måtte komme ind i Madaya og to andre byer i Idlib-provinsen.

Mad, tæpper og medicin bringes derfor nu også ud i byerne Foah og Kefraya, der som Madaya er belejrede – dog af regerings-fjendtlige oprørsstyrker. Iført militæruniformer og med tørklæder foran ansigterne inspicerede de nødhjælpsorganisationernes køretøjer, inden de fik lov til at køre ind i området, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Sammen med Røde Halvmåne står Røde Kors for at levere 330 ton mad og medicinsk udstyr. Ifølge nødhjælpsorganisationerne er det nok til at hjælpe de sultende syrere i omkring indtil videre 40 dage.

En beboer i Madaya, skolelæreren Nisrine, siger til New York Times, at nogle lokale er så udsultede, at de end ikke magter at gå til de steder, maden vil blive delt ud. Hvis nødhjælpen er for lang tid om at blive uddelt, kan flere dø i mellemtiden, mener hun.

»Folk er så udmattede«, fortæller hun over telefonen til den amerikanske avis.

»De kan ikke engang gå ud og vente på lastbilerne. Der er ikke megen tid. Maden skal fordeles i dag«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce