Internationalt. Indbyggere i Madaya venter på at blive evakueret fra den belejrede by.
Foto: Uncredited/AP

Internationalt. Indbyggere i Madaya venter på at blive evakueret fra den belejrede by.

Borgerkrigen i Syrien

Assad-støtter håner sultende syrere med mad-billeder

Forargelse over hashtag på sociale medier, der ydmyger indbyggere i Madaya.

Borgerkrigen i Syrien

»Grænsen må være nået for, hvor lavt man kan synke«. »Modbydeligt«. »Et af de mest uforskammede hashtags, jeg har oplevet«.

Reaktionerne er voldsomme over billeder, der siden fredag er blevet delt af det syriske regimes støtter - blandt andre Hizbollah - på Twitter og Facebook under hashtagget ’I support the siege of Madaya’.

Billederne viser overdådige anretninger af burgere, buffeter, kebab, grillede rejer, fisk, salater og brød og er samlet for at håne de over 40.000 civile, som er spærret inde i byen Madaya nær grænsen til Libanon.

Fotografierne begyndte at dukke op på de sociale medier kort efter, at præsident Bashar al-Assad tillod internationale organisationer at fragte nødhjælp og mad ind i den belejrede by for første gang siden oktober.

Mindst 23 er døde

De seneste uger har adskillige rapporter åbnet verdens øjne for, at befolkningen i Madaya var ved at sulte ihjel.

Billeder fra den syriske by viste udmagrede indbyggere, som kun har fået blade og græs at spise i flere måneder. Enkelte har endda tyet til at spise husdyr.

Mindst 23 mennesker, heriblandt seks spædbørn, har allerede mistet livet, fordi ingen nødhjælp hidtil er kommet frem til Madaya, oplyser Læger Uden Grænser. Byen har været belejret af det syriske regmies hær og allierede fra den libanesiske Hizbollah-milits i over seks måneder.

Det London-baserede Syrian Observatory for Human Rights har også oplyst, at 10 mennesker er døde i byen de seneste dage på grund af sult, mens over 10 andre indbyggere angiveligt enten er blevet dræbt af skud eller minesprængninger i forsøget på at finde mad.

Mange af opslagene er fjernet fra Twitter, men enkelte som dette findes stadig

Frygtelige rapporter fra byen

I går nåede blandt andet FN's børneorganisation Unicef og Røde Kors ind til de udsultede indbyggere i Madaya, der ligger omkring 30 kilometer nordvest for Damaskus. Det syriske regime har også givet tilladelse til, at nødhjælpsorganisationer kan komme ind i to andre byer i Idlib-provinsen.

Området omkring Madaya er angiveligt afspærret af landminer, snigskytter og pigtrådshegn. Belejringer af hele byer er blevet en ny taktik i krigen i Syrien.

Brice de le Vingne, medlem af ledelsen i Læger uden Grænser i Bruxelles, har kaldt den belejrede by et »fængsel under åben himmel«.

En anden international organisation, Amnesty International, talte for et par dage siden med flere indbyggere i Madaya.

»Man ser omvandrende skeletter«, fortæller en indbygger, Mohammad, som er interviewet 7. januar.

»Jeg vågner hver dag og begynder at søge efter føde. Jeg har tabt en masse kilo, jeg ligner et skelet. Hver dag føler jeg, at jeg vil besvime og ikke vågne op igen ... Jeg har en kone og tre børn. Vi spiser en gang hver anden dag for at sikre, at uanset hvad vi får fat i, så løber vi ikke tør. På andre dage får vi kun vand og salt og undertiden blade fra træerne«, siger Mohammad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange flere har brug for hjælp

Krigen i Syrien har betydet, at omkring en kvart million mennesker har mistet livet på fem år.

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, John Kirby, har udtalt, at »regimets gentagne brudte løfter om humanitær adgang må stoppe«. Han har desuden opfordret Rusland til at bruge sin indflydelse for at sikre, at mad og medicinsk hjælp også kan komme frem til andre byer end Madaya.

FN vurderer, at op mod 400.000 mennesker i 15 forskellige byer i Syrien mangler nødhjælp.

Ifølge Røde Kors og Røde Halvmåne er omkring 330 ton mad og medicinsk udstyr på vej til Madaya. Forsyningene skulle være nok til til at hjælpe indbyggerne i den belejrede by i 40 dage.

»Disse rystende beretninger om sult repræsenterer blot toppen af isbjerget. Syrere lider og dør i hele landet, fordi sult bliver brugt som et krigsvåben af både den syriske regering og af væbnede grupper. Ved fortsat at belejre områder med civile og kun sporadisk tillade støtte, nærer man en humanitær krise og spiller hasard med flere hundredetusinde menneskers liv«, siger Philip Luther, direktør for Mellemøsten og Nordafrika i Amnesty International, i en erklæring.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce