advarsel. FN viste sidste år en udstillilng med billeder af fanger, der er blevet dræbt i Assad-styrets fængsler. Udstillingen blev vist i FN's hovedbygning i New York, hvor besøgende blev advaret om, at billederne var barske.
Foto: Matthews Bebeto/AP

advarsel. FN viste sidste år en udstillilng med billeder af fanger, der er blevet dræbt i Assad-styrets fængsler. Udstillingen blev vist i FN's hovedbygning i New York, hvor besøgende blev advaret om, at billederne var barske.

Borgerkrigen i Syrien

Tortur, drab og forsvindinger: FN-rapport dokumenterer overgreb i Syriens fængsler

FN-rapporten opfordrer til, at Syrien stilles for den internationale straffedomstol.

Borgerkrigen i Syrien

Mens krigen i Syrien har raset mellem Assad-regimet og et væld af oprørere, har Assad ført endnu en krig mod politiske fanger i landets fængsler.

Det har været massivet, systematisk og dødeligt.

Fanger er blevet slået til døde, dræbt ved tortur eller ’bare’ døde på grund af umenneskelige vilkår i syriske fængsler og arresthuse.

Det fremgår af en omfattende rapport, 'Out of Sight, Out of Mind: Deaths in Detention', som en Syriens-kommission under FN’s menneskeretsråd har fremlagt i Geneve om en undertrykkelse gennem fire år – fra marts 2011, hvor oprøret mod Assads diktatur begyndte, til november sidste år.

Rapporten, der bygger på omfattende dokumentation og flere hundrede interviews med tidligere indsatte, der overværede andre fangers død, taler om »udryddelse« af fanger, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Regeringen er især gået efter mænd og drenge over 15 år

Assad-regeringen gøres ansvarlig for mord, voldtægt og andre former for seksuelle overgreb, tortur, 'forsvindinger' og andre former for inhumane overgreb.

»Efter marts 2011 har der tegnet sig et landsomfattende mønster, hvor civile, især mænd over 15 år, er blevet vilkårligt arresteret og tilbageholdt af de syriske sikkerhedstjenester og væbnede syrker eller af militser på vegne af regeringen ved massearestationer, husransagninger, ved vejspærringer og i hospitaler«, pointerer FN-undersøgelsen.

Tilbageholdelserne har især ramt civile, som regimet enten har anklaget for at støtte oppositionen – eller for ikke at være tilstrækkeligt loyale over for Assad-styret.

Fanger i de væbende styrkers eller efterretningstjenesternes varetægt er blevet nægtet kontakt til deres familier, ikke sjældent har familier kun fået besked om deres slægtninges tilbageholdelse eller død via andre fanger.

Foto: Malla Hussein/AP

Det anslås, at de syriske fængsler og arresthuse til enhver tid har titusinder af fanger, og at flere tusinde andre er 'forsvundet' efter at være tilbageholdt af regeringens sikkerhedsstyrker.

»Vidnesbyrdene fra flere hundrede overlevende fanger, ikke mindst dem der er holdt tilbage af syriske efterretningstjenester, maler et skræmmende billede af det omfang af de krænkelser, der finder sted«.

Flere hundrede tidligere fanger har over for FN beskrevet, hvordan de selv eller deres medfanger er blevet udsat for tortur. Andre er døde som resultat af sult eller dårligt eller manglende drikkevand i de overfyldte celler.

En kun 13-årig dreng er et af de første ofre, der opregnes i den skrækindjagende rapport, som fortæller om kvinder, børn og ældre, der har været udsat for tortur og brutale forhold i fængslerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden fange i Sednaya-fængslet i Damaskus blev dræbt af sine fangevogtere foran øjnene på sine medfanger. Vogterne kom ind i cellen og mishandlede ham, mens de andre med ansigtet mod væggen måtte overhøre hans skrig. Fangen kastede blod op, da de lod ham være. »En tidligere medfange fortalte, at manden bad ham om at fortælle hustruen og familien, hvad der var sket. Han døde. Vi lukkede hans øjne, indhyllede ham i et militærtæppe og læste koranen i vores hjerter«.

Rapporten efterlader ingen tvivl om Assad-styrets ansvar

Rapporter om tilsvarende mishandling listes op i rapporten – med tortur mod kønsdele, øjne der er brændt med cigaretter eller stukket ud, fanger hængt op på kroge. Og systematisk brug af voldtægt og trusler om voldtægt mod kvindelige pårørende.

Overgrebene er begået i hærens, luftvåbnets, militærpolitiets og efterretningstjenesternes arresthuse og fængsler. Mange af stederne er lokaliseret, mens FN’s undersøgere har ikke haft adgang.

Men overgrebene er så omfattende og så dokumenteret, at FN-kommissionen ikke efterlader nogen tvivl om Assad-myndighedernes ansvar – både for den tortur og de drab, der er begået, og for ikke at hindre overgrebene.

De statslige institutioners rolle … og deres lederskab i den aktive udførelse af massearrestationer, overførsel af fanger, mishandling og tortur, og den efterfølgende udstedelse af dødsattester for at forvanske dødens omstændighederne i et forsøg på at hindre forsøg på at afsløre mishandlingen af fanger, påviser eksistensen af en statslig politik, skriver FN.

»Drab og dødsfald, der beskrives i denne rapport, forekom hyppigt over en lang periode og på adskillige steder med en markant logistisk indsats, som involvede store statslige ressourcer«.

FN-kommissionen bag rapporten opfordrer til målrettede sanktioner mod de ansvarlige for overgrebene i både det civile og det militære system – uden at sætte navn på nogen af dem. Rapporten opfordrer til, at de syriske myndigheder gøres ansvarlige for deres forbrydelser ved den internationale straffedomstol, ICC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også anklager mod IS-bevægelsen

Rapporten anklager også IS-bevægelsen og Jabhat al-Nusra-militsen og flere andre militser for at bruge tortur og for massehenrettelser.

»Ansvaret for disse og andre forbrydelser må inddrages i enhver politisk løsning på konflikten«, hedder det i rapporten.

Situationen for fanger i de syriske fængsler er »kritisk og udgør en akut og storstilet krise for beskyttelse af menneskerettighederne. Den syriske regering, væbnede grupper og udenlandske støtter må straks tage skridt til at hindre yderligere dødsfald«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce