Nødhjælp. Angrebet på konvojen vest for Aleppo i Syrien skete i mørket mandag aften, hvilket er med til at gøre det svært at afdække, hvad der hændte. 20 mennesker blev dræbt.

Nødhjælp. Angrebet på konvojen vest for Aleppo i Syrien skete i mørket mandag aften, hvilket er med til at gøre det svært at afdække, hvad der hændte. 20 mennesker blev dræbt.

Borgerkrigen i Syrien

USA giver Rusland ansvaret for angreb på konvoj

18 lastbiler med nødhjælp blev ødelagt, og 20 mennesker mistede livet, da en konvoj blev angrebet i Syrien.

Borgerkrigen i Syrien

To stormagter krydser klinger om angrebet på en konvoj med nødhjælp uden for Aleppo i Syrien mandag aften.

Rusland afviser enhver forbindelse til episoden, der kostede 20 mennesker livet, men USA holder russerne ansvarlige for det usædvanlige angreb, der efterlod 18 ud af konvojens 31 lastbiler brændende og ødelagte.

En talsmand for Det Hvide Hus siger ifølge BBC News, at der kun er to, der kan være ansvarlige for angrebet - det syriske regime eller den russiske regering. Talsmand Ben Rhodes siger, at »uanset hvad, så holder vi den russiske regering ansvarlig for luftangreb i dette område«.

Det Hvide Hus kalder angrebet, der skete 15 kilometer vest for Aleppo den lille by Urum al-Kubra, for en »enorm humanitær tragedie«, mens både FN og Røde Halvmåne - en søsterorganisation til Røde Kors - har suspenderet kørsel af nødhjælp i området, hvor store dele af civilbefolkningen gennem den mere end fem år lange borgerkrig har levet en kummerlig tilværelse.

LÆS ARTIKEL

Aleppo er Syriens største by og landets tidligere handelscentrum, men fem års intensive kampe mellem regeringens styrker og forskellige oprørsgrupper har efterladt byen ødelagt og befolkningen lidende. Konvojen skulle netop bringe mad, drikke og andre forsyninger til de mange syrere, der er flygtet ud af Aleppo til de landlige områder, da den tidligt mandag kørte afsted fra Tyrkiet, der har landegrænse omkring 100 kilometer nord for den krigshærgede storby.

Tvivl om angrebets karakter

Konvojen blev angrebet, da lastbilerne holdt stille ved en lagerhal, formentlig for at læsse kasser med nødhjælp af. Øjenvidner har sagt, at konvojen blev angrebet fra luften, og det var også den melding, som FN i første omgang gik ud med.

Siden har FN dog modereret sit udsagn, da man tilsyneladende ikke er sikker på angrebets karakter. Nu er FN kun sikker på, at konvojen blev angrebet. Hvorfra vides ikke. Samtidig har en talsmand for det russiske forsvarsministerium afvist alle anklager om russisk indblanding. Talsmanden antydede samtidig, at angrebet måske kom inde fra landjorden i Aleppo, da det tidsmæssigt faldt sammen med hårde kampe i byen.

LÆS ARTIKEL

Dermed er der altså tvivl om angrebets karakter og om, hvem der står bag. Men ifølge humanitære organiationer er en ting sikkert. Den syriske befolkning kommer til at lide under, at konvojen blev angrebet. For det er dem, der den kommende tid kommer til at mangle de forsyninger, som denne og andre konvojer skal bringe ind til dem.

Angrebet på konvojen skete i mørket sent mandag aften få timer efter, at det syriske regime i Damaskus havde erklæret en våbenhvile i Aleppo for død. Den var ellers blevet indgået for en uge siden med USA og Rusland som hovedforhandlere og gav trods meldinger om fortsatte kampe dog en flig af et håb om, at civilbefolkningen i Aleppo i hvert fald i en periode kunne blive skånet for de daglige bombardementer.

FN's Sikkerhedsråd mødes om Syrien

Diplomater i New York forsøgte i går at få våbenhvilen på skinner igen, og repræsentanter for USA og Rusland skal mødes igen på fredag. Allerede i dag mødes FN's Sikkerhedsråd for at diskutere borgerkrigen i Syrien.

Ruslands forsvarsministeriet underbygger sin afvisning af at være blandet ind i angrebet med en erklæring, hvor ministeriet peger på, at der ikke er nogen kratere omkring lastbilerne, hvilket der ville have været, hvis der var tale om et luftangreb. Samtidig minder skaderne på lastbilerne ikke om de skader, man typisk ville se på køretøjer angrebet fra luften.

Anonyme repræsentanter for de amerikanske myndigheder har ifølge BBC sagt, at to russiske kampfly var i luften over konvojen præcis på det tidspunkt, hvor den blev angrebet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce