0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

26-årig hjælpearbejder: Jeg ved ikke, om jeg er heldig at være i live endnu

Zain Alsham ser dagligt folk dø omkring sig, men har overlevet bombninger af både sit hjem og to arbejdspladser i det østlige Aleppo. Synet af sultne børn er værre end min egen sult, siger hun.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ibrahim Ebu Leys/Anadolu Agency
Foto: Ibrahim Ebu Leys/Anadolu Agency

Flugt. De hårde angreb har bragt mere end 25.000 indbyggere i det østlige Aleppo på flugt siden lørdag. Her er et foto fra bydelen i går.

Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Borgerkrigen i Syrien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lyden af Aleppo er lyden af skolegård afbrudt af buldrende raketangreb. 26-årige Zain Alsham er hjælpearbejder og lærer på en underjordisk skole, der lige er blevet bombet. I går optog hun sine svar på Politikens spørgsmål om situationen i den østlige del af byen. Mere end en kvart million mennesker har været belejret af regeringstro styrker siden juli, og dagligt bomber regeringen civile i forsøget på at erobre de sidste oprørskontrollerede kvarterer og dermed hele byen.

»Mit engelske er ikke så godt, jeg håber, du forstår, hvad jeg siger«, siger Zain Alsham i den første optagelse sendt via WhatsApp.

Det lyder, som om hun står i et meget stort rum, og i begyndelsen kan man kun høre sporadiske stemmer.

»Jeg er syrisk aktivist og arbejder for nødhjælpsorganisationer, på et felthospital og som frivillig i en skole. Men den blev helt ødelagt i sidste uge«.

Hun fortæller, at hun bor i al-Shaar-kvarteret, men i tirsdags måtte hun flytte, fordi et bombardement ødelagde hendes families hus og alt, hvad der var inde i det.

»Du må endelig sige til, hvis du har flere spørgsmål«, siger hun i det sidste klip i første sending.

Klippet varer kun 15 sekunder, og i baggrunden høres 6 eller 7 dundrende brag. Mens det tordner, fortsætter Zain Alsham med at tale i sit normale toneleje. Pludselig stopper hun med at svare på nye spørgsmål og forsvinder fra nettet. En time senere er hun online igen.

»Det var et bombardement, og internetforbindelsen blev afbrudt«, siger hun på den næste serie optagelser og går hurtigt videre til at fortælle om den humanitære situation.

På grund af belejringen kan indbyggerne hverken få mad, lægeudstyr eller medicin ind, så alle apoteker er lukket. Tre dage tidligere var hun ude for at finde noget mod forkølelse, men fandt intet. Værre er det med madforsyninger.

»Der er problemer med ernæringen, for der mangler grøntsager, kød og frugt. Vi spiser bare bulgur og ris. Der mangler også brød«, siger hun.

»Uansvarligt tilfældige bomber«

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch udsendte i går en rapport, der analyserer russiske og syriske bombardementer af det østlige Aleppo i september og oktober. Organisationen siger, at angrebene ofte er »uansvarligt tilfældige« og »med vilje var rettet mod mindst et hospital«.

Selv om Syriens præsident, Bashar al-Assad, generobrer Aleppo med hjælp fra sine iranske, russiske og libanesiske allierede, vil krigen stadig ikke være vundet. Men de vestligt støttede oprørere vil lide et markant nederlag.

Onsdag var FN’s Sikkerhedsråd samlet til hastemøde om situationen i Aleppo. Der blev ikke truffet nye beslutninger, og Rusland har truet med at blokere et resolutionsforslag om ti dage spause i kampene.

Zain Alsham forklarer, hvordan hun sammen med sin familie gik ud og fandt et forladt hus, de kunne bo i, da deres eget var blevet bombet.