Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
terror. Anjem Choudary menes at være en af de samlende kræfter i et netværk af ekstremistiske islamistiske organisationer, der blandt andet har tråde til både Danmark, Norge, Finland, Holland, Frankrig og Italien.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

terror. Anjem Choudary menes at være en af de samlende kræfter i et netværk af ekstremistiske islamistiske organisationer, der blandt andet har tråde til både Danmark, Norge, Finland, Holland, Frankrig og Italien.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk politi har arresteret den »største portal til terror«

Den rabiate selvudråbte prædikant Anjem Choudary er blandt de ni mænd, som britisk politi har arresteret i terrorsag.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han mener terroristerne bag 9/11 og London-bomberne er »fantastiske martyrer«, han har stået i spidsen for demonstrationer mod Jyllands-Posten og ser det som et af sit erklærede mål at få indført sharia-lovgivning i Storbritannien.

Der er ingen tvivl om, at den 46-årige britisk fødte selvbestaltede prædikant Anjem Choudary er en ekspert i at få sindene i kog og med premierminister David Camerons ord »balancerer lige på kanten« at loven.

Nu tyder en del på, at han er trådt over den usynlige streg, der har skilt ham fra en anholdelse. Det britiske Scotland Yard understregede umiddelbart efter anholdelserne, at der ikke var tale om en akut fare for offentligheden og dermed formentlig ikke nogen konkret terrorplan.

Chaudury og de otte andre mænd i alderen 22-51 år er indtil videre arresteret for at tilhøre en forbudt organisation. Politiet har i dag ransaget 18 forskellige adresser i London og en enkelt i Stoke-on-Trent.

Ingen medlidenhed for gidsel

Så sent som i sidste uge fik Anjem Choudary igen opmærksomhed i de britiske medier ved at erklære, at han ikke havde den mindste medlidenhed med den 47-årige nødhjælpsarbejder Alan Henning, der i øjeblikket er gidsel hos Islamisk Stat (IS).

Mens flere muslimske organisationer har forsøgt at gå i forbøn for manden, der var rejst ned for at hjælpe syriske børn, har Anjem Choudary sagt, at han ikke føler den mindste sympati for det britiske gidsel.

»Koranen forbyder at have nogen medlidenhed med ikke-muslimer. Så jeg har ingen medlidenhed«, har han sagt.

Han har også anklaget det britiske Muslim Council, der har taget afstand fra IS for at have »solgt deres sjæl til djævelen«.

Portal til terror

Men under overfladen på de opmærksomhedssøgende udtalelser ligger en mere alvorlig virkelighed. Anjem Choudary menes at være en af de samlende kræfter i et netværk af ekstremistiske islamistiske organisationer, der blandt andet har tråde til både Danmark, Norge, Finland, Holland, Frankrig og Italien.

Det afslører en rapport ved navn 'Gateway to Terror' udfærdiget af gruppen 'Hope not Hate', der i 2013 advarede mod at lade sig narre af Choudarys smilende ydre.

»Han er formentlig den største enkelte portal til terror i nyere britiske historie«, konkluderede rapporten.

Han menes at stå bag radikaliseringen af en række unge og ifølge de britiske myndigheder har han sendt mindst 50 krigere til Syrien.

Derudover formentlig flere hundrede til Afghanstian og Pakistan. Choudary har også dokumenterede forbindelser til en islamisk skole i Essex, der er blevet brugt som træningslejr for terrorister.

De to mænd, der stod bag mordet på den britiske soldat Lee Rigby på åben gade med machete havde begge to været til demonstrationer arrangeret af Anjem Choudarys nu forbudte organisation Al Muhajiroun.

Gennemførte jura-studiet

Den 47-årige er vokset op Woolwich og studerede en overgang medicin. Han måtte dog opgive studierne, da han ikke bestod første års eksaminer. Ifølge hans daværende studiekammerater blev der brugt for meget energi på fester og at ryge pot.

Chaudary har senere sagt om den periode i sit liv, at »jeg var ikke altid praktiserende. Jeg begik fejltagelser«.

Kort efter skiftede han spor og begyndte i stedet at studere jura med så stort held, at han gjorde uddannelsen færdig. Han blev for første gang identificeret som en mulig rekruttør af unge mænd til terrorhandlinger i 1999 og har siden da været i efterretningstjenestens søgelys.

Han har været arresteret ved flere lejligheder og i 2003 gennemførte politiet en ransagning af Anjem Choudarys hjem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forbudt i Frankrig

Han ser ikke selv sit britiske statsborgerskab som andet end en formalitet.

»For en sand muslim er et britisk pas ganske enkelt bare et rejsedokument«, har han tidligere udtalt.

Det rejsedokument er ikke længere gangbart i Frankrig, hvor han i forbindelse med en demonstration over tørklædeforbuddet forsøgte at rejse ind i landet. De franske myndigheder stoppede ham ved grænsen og præsenterede ham for papirer, der gør det klart at han har indrejseforbud i Frankrig. For livstid.

Anjem Choudary har også i et interview med iransk tv gjort klart, at han ikke har mange værdier til fælles med det samfund, han er vokset op i.

»Som muslimer afviser vi demokrati, sekularitet, frihed og menneskerettigheder«, har han sagt.

Den nye arrestation kommer netop som det britiske parlament er blevet indkaldt for at tage stilling til om Storbritannien skal deltage i bombetogter mod IS i Irak ved en afstemning fredag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden