Foto: DRESLING JENS
Kampen mod Islamisk Stat

Regeringen: IS-krigere kan allerede få livstid

Justitsministeren forstår ikke blå bloks obstruktion mod at sende F-16-fly til Irak.

Kampen mod Islamisk Stat

De borgerlige partier efterlyser en afklaring på, hvilken paragraf danskere, der tager ned og kæmper på IS’ side i Syrien og Irak, skal dømmes efter, når de kommer hjem.

Derfor blev beslutningen om at sende danske F-16-fly til Irak i går udskudt, og til morgen er justitsminister Karan Hækkerup (S) kaldt i samråd i Forsvarsudvalget.

Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti skal dog ikke forvente klarere svar end dem, de fik af udenrigsminister Martin Lidegaard i går. For regeringen er sagen nemlig meget simpel: Det er op til domstolene:

»Jeg forstår, at det her spørgsmål er noget, der optager de borgerlige rigtig meget. Til det er der jo bare at sige, at denne situation ikke er anderledes, end når man tidligere – også under den tidligere regering – har sendt styrker af sted for for eksempel at bekæmpe al-Qaeda«, siger Karen Hækkerup.

»Vi har i vores straffelov paragrafer, som betyder, at man kan blive idømt livstid uanset, om man bliver dømt efter terrorbestemmelsen eller de øvrige bestemmelser, og så vil det jo altid være op til domstolene at vurdere, hvordan en straf skal være«.

Landsforræderi eller ej?

Det, de borgerlige partier specifikt er interesserede i at få klarlagt er, om man kan blive dømt for landsforræderi, hvis man kæmper sammen med Islamisk Stat, når Danmark samtidig er i en væbnet konflikt med terrororganisationen.

Karen Hækkerup understreger, at hun allerede har sat straffelovsrådet til at kigge nærmere på de paragrafer, der kan være i spil, men det ændrer ifølge hende ikke ved, »at man allerede kan idømmes livstid, hvis man tager ned og enten forbryder sig mod den danske stat, eller dømmes for at have begået terror«.

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) kaldte i går de borgerliges optræden for »meget, meget pinlig«. Så hårde ord vil Karen Hækkerup ikke tage i sin mund. Hun konstaterer dog:

»Jeg synes, det vigtige er at få samlet Folketinget om at få sendt disse fly af sted, for det her handler ikke om hvilken indenrigspolitisk paragraf, man skal dømmes efter. Det handler om, at IS skal bekæmpes, og det vil vi gerne bidrage til«.

Venstre: Vi skal have strengest mulig straf

Hos Venstre erkender man, at det er op til domstolene, hvordan man dømmer, men afviser, at diskussionen om, hvilken dansk paragraf, man skal dømmes efter, hvis man tager ned for at kæmpe for Islamisk Stat, er irrelevant for den danske militære indsats mod terrororganisationen:

»Det, der er vores opgave som lovgivere, er at sige, at vi sigter mod, at det er den strengest mulige straf, som disse mennesker idømmes. Det er det, vi går efter, og det vi gerne vil drøfte her til morgen«, siger medlem af udenrigsudvalget Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

»Vores opfattelse er, at vi skal have så stor klarhed som overhovedet muligt om, hvad det er for et regelsæt man skal straffes under, hvis man tager kampen op mod danske styrker. Vi mener, at der vil være tale om landsforræderi. Det vil vi gerne drøfte«.

Lidegaard undrer sig

Udenrigsminister Martin Lidegaard sad lang tid i folketingssalen i går og drøftede emnet med sine kolleger, og han forstår fortsat ikke, hvorfor Venstre er så optaget af spørgsmålet:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Grunden til at denne diskussion måske er en lille smule hul, er, at hvis man dømmer de her mennesker efter terrorparagraffen, som man helt sikkert kan, så får de altså op til livsvarig fængsel. Hvorimod den anden paragraf (paragrafen om landsforræderi, red.) kun giver op til 16 års fængsel. Terrorparagraffen en hårdere paragraf end den anden, så jeg ved ikke helt, hvorfor Venstre synes, det er så vigtigt, om man også kan dømmes efter den anden«, siger han.

DF stemmer for

Folketinget skal klokken 9 stemme om at sende syv danske F-16-fly af sted til Irak. Dansk Folkeparti har allerede tilkendegivet, at partiet uanset udfaldet af samrådet i Forsvarsudvalget vil stemme for.

Til gengæld vil partiet fremsætte et beslutningsforslag om, at man skal kunne dømmes for landsforræderi, hvis ikke Karen Hækkerup til morgen kan give vished for det.

Venstre vil derimod ikke gøre sin stilling op endnu.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce