Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Civile ofre kan ikke undgås, når danske kampfly kaster bomber mod Islamisk Stat i Irak, erkender udenrigsminister Martin Lidegaard. Men endnu flere uskyldige irakere vil blive dræbt, hvis vi lader være med at bombe, mener han. Kilde: Politiken

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bredt flertal har stemt ja: Danmark går endnu engang i krig

Efter et kaotisk døgn har et bredt politisk flertal besluttet at sende F-16-fly i kamp.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle partier på nær Enhedslisten har netop stemt for at øge den militære indsats mod IS i Irak og dermed lade Danmark deltage i en ny krig i Irak.

Efter et kaotisk døgn, hvor de borgerlige partier i sidste øjeblik modarbejdede regeringen og indkaldte til nyt møde i forsvarsudvalget, er der nu endelig blevet stemt om beslutningsforslaget, der ikke er blevet ændret siden det i går blev behandlet første gang.

Dermed kan de syv danske F-16 jagerfly komme i kamp mod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat i Irak, og det er altså en forøgelse af det militære bidrag, udover det Herkules transportfly, som Danmark allerede har bevilliget til koalitionen. .

Flyene skulle efter planen lette fra flyvestationen Skrydstrup klokken 9.30, men debatten har forsinket afgangen, og de forventes nu at lette mod Kuwait indenfor en times tid, siger forsvarsordfører Nicolai Wammen (S).

LÆS MERE

Det retlige grundlag for angrebet er, at den irakiske regering gennem FN's Sikkerhedsråd har bedt om hjælp til at bekrige IS.

Der er ikke nogen exit-strategi for beslutningen om en ny krig i Irak, men Danmark har forpligtet sig på at levere et militært bidrag de næste 12 måneder. Herefter skal en eventuel forlængelse igen forhandles igennem i Folketinget.

Med beslutning bliver Danmark ét af 11 lande ud over USA, der vil bidrage med bombefly i krigen mod IS.

Fra Europa deltager også Storbritannien, Frankrig, Holland og Belgien, mens Australien og følgende mellemøstlige lande er med: Bahrain, Jordan, Saudi-Arabien, de Forenede Arabiske Emirater og Qatar.

Kaos i Folketinget

Det er en tydeligt irriteret udenrigsminister, der nu sender de danske kampfly på vingerne.

Indtil i aftes var han sikker på at have fuld opbakning fra alle partier på nær Enhedslisten, men det blev forpurret af en byge af spørgsmål fra først Enhedslisten og senere spørgsmål fra de borgerlige partier, der har forhalet beslutningen natten over.

Allerede i går morges talte partiernes forsvarsordfører for eller imod at sende yderligere fly til Irak, da der var første behandling af forslaget i folketingssalen.

Senere i går blev spørgsmålet om, hvilken paragraf danskere, der tager ned og kæmper på IS’ side i Syrien og Irak, skal dømmes efter, taget op i et samråd i forsvarsudvalget.

Det samråd rejste uafklarede spørgsmål for de borgerlige partier, og derfor endte man med endnu et udvalgsmøde her til morges inden den endelige afstemning for beslutningsforslaget i folketingssalen.

Her blev de sidste hidsige debatindlæg skudt af sted, og særligt de borgerlige partier blev beskyldt for at trække tingene i langdrag til ingen som helst nytte.

»Er vi ikke enige om, at det her er et slag i luften fra de borgerlige partier? At det vi har været vidne til, er en politisk omgang striptease fra de borgerlige partier«, lød det fra SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Men i sidste ende endte det altså med et ja, også fra de borgerlige partier, der har fået indskrevet en betænkning som note til afstemningen om deres ønske om at kunne dømme danskere, der kæmper for IS som landsforrædere.

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under hele forløbet har det endelige resultat af afstemningen alligevel været givet på forhånd.

I fredags tilkendegav alle partier på nær Enhedslisten, at de støttede forslaget, og det seneste døgns debat til trods har det været forventet, at Venstre i sidste ende ville stemme for forslaget.

Enhedslisten har som eneste nej-parti forsøgt at stille deres eget beslutningsforslag, der talte for militær og humanitær støtte til det kurdiske oprør i Syrien i stedet for dansk militær indsats, men det forslag blev affejet i Folketinget. Også folketingsmedlem Uffe Elbæk valgte at stemme nej til forslaget.

Udenrigsminister: Det er ikke som sidste Irak krig

Udenrigsminister Martin Lidegaard har brugt det seneste døgn på at forsikre, at indsatsen mod IS ikke kan sammenlignes med den dybt kritiserede Irak-krig, som Danmark indledte for over ti år siden på foranledning af USA.

»Jeg synes ikke, man kan sammenligne det her med situationen i 2003 folkeretsligt. For det første har vi juraen på plads, for det andet er der tale om, at Iraks regering selv beder om, at vi kommer dem til undsætning på deres eget territorium. Endelig er det en meget bred koalition, under deltagelse af blandt andet en række arabiske lande«, sagde Martin Lidegaard i går til Politiken.

Allerede i går meddelte forsvarsminister Nicolai Wammen (S) da også, at de syv danske fly er klar til afgang 9.30 her til morgen. Selv om aftenen og morgenens debat har været kaotisk er det altså en sikker regering, der endnu engang sender Danmark i krig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden