bombeangreb. Adskillige bilbomber er blevet bragt til sprængning i Irak de seneste dage. Her inspicerer et par drenge stedet, hvor en dobbelt bilbombe i går eksploderede i det nordlige shiitiske al-Hurriyah-distrikt i Bagdad.
Foto: Karim Kadim/AP

bombeangreb. Adskillige bilbomber er blevet bragt til sprængning i Irak de seneste dage. Her inspicerer et par drenge stedet, hvor en dobbelt bilbombe i går eksploderede i det nordlige shiitiske al-Hurriyah-distrikt i Bagdad.

Kampen mod Islamisk Stat

FN: IS står bag systematiske massedrab, bortførelser og misbrug af børn som soldater

Byen Hit i det vestlige Irak er i dag blevet indtaget af Islamisk Stat, der nu sidder på en tredjedel af Irak.

Kampen mod Islamisk Stat

1.500 irakiske sikkerhedsfolk og soldater fra en tidligere militærbase i Salahuddin blev 12. juni i år taget til fange af oprørere fra Islamisk Stat (IS) i Irak. Efterfølgende blev de dræbt i det, der formentlig er en af de største massakrer i Irak, siden IS i begyndelsen af juni for alvor tog kontrol med større landområder i Nordirak. I dagene efter 12. juni dukkede lig op i større antal byen Tikrit samt i Tigris-floden.

Massedrabene på militærbasen er en af de hændelser, som FN har dokumenteret i en ny rapport. FN har ikke selv endeligt kunnet bekræfte, at de fundne lig er ligene af de forsvundne soldater og sikkerhedsfolk, men IS har oplyst, at de 1.500 militærfolk er blevet dræbt. Efter massivt pres fra pårørende har de lokale myndigheder iværksat en undersøgelse af, hvad der konkret er sket med mere end 500 navngivne, savnede millitærfolk.

Massehenrettelser. Bortførelser af kvinder og piger som sexslaver. Misbrug af børn som krigssoldater.

Alt sammen systematisk begået af Islamisk Stat i Irak, skriver FN i rapporten, der baserer sig på 500 interviews med irakere.

FN vurderer, at der er tale om regulære krigsforbrydelser. Også den irakiske hær, der opererer under Iraks regering, har forbrudt sig mod folkeretten og forårsaget »væsentlige civile dødsfald« under angreb på militante sunnimuslimske grupperinger. Landsbyer, en skole og flere hospitaler er således blevet bombet.

Knap 10.000 civile er dræbt

9.347 civile har mistet livet i Irak, mens 17.386 personer er blevet såret i de seneste måneder. Lidt over halvdelen er blevet dræbt i forbindelse med IS' indtagelser af store landområder i det nordlige Irak siden begyndelsen af juni, vurderer FN.

Islamistiske styrker har begået grove menneskerettighedskrænkelser og vold af »stigende sekterisk karakter« mod blandt andet kristne og yazidier i en konflikt, der har tvunget 1,8 millioner irakere på flugt fra deres hjem, lyder det i rapporten.

»Det indbefatter angreb direkte rettet mod civile og civil infrastruktur, henrettelser og andre målrettede drab på civile, bortførelser, voldtægt og andre former for seksuel og fysisk vold mod kvinder og børn, tvungen rekruttering af børn, ødelæggelse eller vanhelligelse af steder af religiøs eller kulturel betydning, hærværk og plyndringer af ejendom og nægtelse af grundlæggende frihedsrettigheder«, lyder det blandt andet i den 29-sider lange rapport fra FN's Menneskerettighedskontor og FN's Bistandskontor i Irak (UNAMI).

Foto: Hadi Mizban/AP

På landjorden kæmper irakiske og kurdiske styrker fortsat mod IS' massive fremrykninger. I den vestlige del af landet har sunnimuslimske militante taget kontrol med størstedelen af den irakiske by Hit i Anbar-provinsen, oplyser sikkerhedsansatte og lokale embedsfolk til Reuters.

»90 procent af byen Hit er blevet overtaget af militante«, udtaler Adnan al-Fahdawi, medlem af det lokale styre i provinsen. Han forklarer, at de militante var langt bedre bevæbnet end lokale sikkerhedsstyrker.

Et øjenvidne, der befinder sig i Hit, fortæller til Reuters, at »snesevis af militante kan ses i byen med deres køretøjer og våben, og jeg kan høre, at der affyres skud overalt«.

Reuters kilder vurderer, at de militante, der har indtaget Hit, er en del af IS. Ved indtagelsen af Hit udløste tre selvmordsbombere hver deres bilbombe ved en politistation og ved den østlige indgang til byen. Ifølge de første rapporter fra byen er seks personer - herunder en civil - blevet dræbt, mens 12 blev såret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De fleste af de omkringliggende byer i Anbar-provinsen er under IS-kontrol. IS menes nu at have indtaget omkring en tredjedel af Irak, skriver nyhedsbureauet AP.

En bølge af bilbomber har de seneste dage rullet gennem Irak i hovedsageligt shiitiske områder. Tirsdag blev mindst 47 personer dræbt - heriblandt omkring 20 i hovedstaden Bagdad.

En amerikanskledet koalition har de seneste uger gennemført strategiske luftangreb mod IS og lignende grupperinger i Irak og senest også i Syrien. I dag har det danske folketing vedtaget at sende syv F-16 fly til Irak for at deltage i angrebene. Flyene lettede fra flyvestation Skrydstrup tidligere i dag med kurs mod Kuwait. Den irakiske regering har via FN bedt om hjælp til at bekæmpe IS.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce