Bombet. De seneste måneder er urolighederne i Irak blot blevet værre og værre med vilkårlige angreb fra militser på hver deres side i borgerkrigen. (arkivfoto)
Foto: Hadi Mizban/AP

Bombet. De seneste måneder er urolighederne i Irak blot blevet værre og værre med vilkårlige angreb fra militser på hver deres side i borgerkrigen. (arkivfoto)

Kampen mod Islamisk Stat

Amnesty: Iraks regering lader shia-militser bortføre og dræbe sunnimuslimer

Ny rapport fra Amnesty tegner et fortvivlende billede af situationen i Irak.

Kampen mod Islamisk Stat

Den danske regerings værste mareridt i Irak er ved at blive til virkelighed.

Gentagne gange har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og andre politikere sagt, at de sætter deres lid til, at den irakiske regering kan beskytte befolkningen mod overgreb fra militser. Det har været en central del af argumentationen for at deltage med bombefly i kampen mod Islamisk Stat og dermed engagere sig militært i borgerkrigen i Irak.

Men en ny rapport fra Amnesty International viser, at den irakiske regering beskytter, støtter og holder hånden under shia-muslimske militser og lader dem slippe ustraffet fra at begå krigsforbrydelser mod civile. Shia-militserne bortfører og dræber sunni-muslimer i flere områder af Irak. Drabene er sket gennem de seneste tre-fire måneder. De sker angiveligt som hævntogter i kampen mod Islamisk Stat, der nyder opbakning i sunni-muslimske grupperinger.

»Shia-militser i Irak, støttet og bevæbnet af den irakiske regering, har bortført og dræbt snesevis af civile sunnimuslimer de seneste måneder og nyder straffrihed for disse krigsforbrydelser«, skriver Amnesty International.

Håndjern og skudhuller i hovedet

Rapporten fra Amnesty giver et rædselsvækkende indblik i sekteriske angreb, som de stadig stærkere shia-militser står bag i nogle af Iraks største byer, nemlig Bagdad, Samarra og Kirkuk. Informationerne er blevet indsamlet gennem et seks uger langt feltophold i Irak i august og september.

Snesevis af lig er blevet fundet. De havde håndjern på og skudhuller i hovedet som en klar indikation på, at de er blevet henrettet. Angrebene er et led i den omsiggribende borgerkrig i Irak, der er blevet værre og værre gennem de seneste måneder. I takt med at terrorgruppen Islamisk Stat begår overgreb på civlle i de områder, som IS kontrollerer i nord og vest, har shia-militserne optrappet deres angreb på sunnier som hævn for Islamisk Stats fremfærd.

Amnesty International nævner som eksempel byen Samarra med 400.000 indbyggere, hovedsageligt sunni-muslimer. Organisationen har samlet oplysninger om mere end 170 unge sunni-muslimske mænd, der er blevet bortført siden juni måned i år. En stor del af dem er senere fundet døde, resten er savnede. På en enkelt dag - den sjette juni - blev mere end 30 personer bortført fra deres hjem, skudt og efterladt på gaden tæt ved deres boliger. Drabene var angiveligt hævn for, at militante oprørere fra Islamisk Stat dagen inden var trængt ind i byen.

LÆS ARTIKEL

Amnesty sætter navn på nogle af de shia-militser, der står bag flest vilkårlige drab og overgreb. Det drejer sig om Asa’ib Ahl al-Haq, Badr-bigraderne, Mahdi-hæren og Kata’ib Hizbullah. I juni trak den irakiske hær sig tilbage fra kampene mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, og det har givet shia-militserne mulighed for at vokse sig stærkere. I antal udgør de titusindvis, de bærer militær-uniformer, men ingen har angiveligt kontrol med, hvad de foretager sig.

Militserne begår langt størstedelen af deres overgreb mod sunni-muslimer, da ingen taler deres sag. På grund af Islamisk Stats fremfærd er det blevet nemt at sætte lighedstegn mellem en sunni-muslim og en terrorist, og derfor er der ingen fra officielt hold, der gør noget for at bremse shia-militserne, skriver Amnesty International på baggrund af et udsagn fra en embedsmand i den irakiske regering. Nord for Bagdad har Amnestys udsendte i Irak overhørt et medlem fra en af militserne omtale sunni-muslimer som hunde, der skal slås ihjel, hvis de nærmer sig Bagdad.

Lovløse tilstande i Irak

Selv når familier til bortførte sunni-muslimer har indsamlet penge fra venner og bekendte og derpå betalt løsesummer på flere hundrede tusinde kroner, bliver de tilfangetagne alligevel dræbt af shia-militserne. Amnestys rapport viser, at borgerkrigen er ude af kontrol, og at grove brud på menneskerettighederne hører til dagens orden i Irak, hvor der hersker »lovløse« tilstande.

Og det er ikke kun Islamisk Stat og de shia-muslimske militser, der står bag overgreb. Det gør de irakiske regeringsstyrker også. Amnesty har indsamlet beviser på omfattende tortur og mishandling af sunni-muslimske mænd, der i årevis har været fængslet for brud på Iraks lov mod terrorisme. Også elektrisk stød bliver angvendt mod de fængslede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Amnesty International understreger, at det er helt afgørende for Iraks fremtid, at Iraks nye premierminister Haider al-Abadi reagerer øjeblikkeligt, bremser shia-militserne og sikrer retsforfølgelse af alle, der står bag overgreb og drab på civile. Chefrådgiver i Amnesty Donatella Rovera siger i en udtalelse, at den irakiske regering ved at støtte shia-militserne »blåstempler krigsforbrydelser og direkte fremmer den sekteriske vold, der flår Irak i stykker«.

LÆS ARTIKEL

Shia-militserne går skånselsløst og målrettet efter sunnimulismer under dække af at bekæmpe terrorisme. De straffer sunnierne for, at Islamisk Stat har vokset sig stærke - og for de frygtelige forbrydelser begået af Islamisk Stat«, siger Donatella Rovera.

Under debatten om Danmarks deltagelse med syv F-16-fly i krigen mod Islamisk Stat i Irak er regeringen adskillige gange blevet afkrævet et svar på, hvorfor den tror, at det overhovedet hjælper at kaste bomber mod IS og dermed gøre sig til en aktiv part i borgerkrigen i Irak på den irakiske regerings side af fronten.

Regeringen er - blandt andet af Enhedslisten - blevet kritiseret for at stole alt for blindt på, at den nye irakiske regering kan få styr på shia-militserne, efter at de er blevet næret og støttet af den tidligere premierminister Nuri al-Malaki, der nu sidder på posten som vicepræsident.

Regeringen til Folketinget: Vi har fra dansk side tiltro til...

Under Folketingets behandling af beslutningsforslaget om dansk krigsdeltagelse blev udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skriftligt af politikerne i Forsvarsudvalget spurgt om, hvilken sikkerhed den danske regering - der altså har valgt at støtte den irakiske regering militært i borgerkrigen - har for, at »shia muslimske militser ikke vil begå overgreb på civilbefolkningen i sunni-mulimske områder [...]«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»[...] Det er helt afgørende for den nødvendige inter-sekteriske forsoning, at den irakiske regering sikrer, at der ikke bliver begået overgreb mod civilbefolkningen, i hverken sunni- eller shia-muslimske områder. Vi har fra dansk side tiltro til, at den irakiske regering vil sikre dette og samtidig sikre, at shiitiske militser ikke begår overgreb på landets sunnitiske mindretal«, svarede udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Civile ofre kan ikke undgås, når danske kampfly kaster bomber mod Islamisk Stat i Irak, erkender udenrigsminister Martin Lidegaard. Men endnu flere uskyldige irakere vil blive dræbt, hvis vi lader være med at bombe, mener han. Kilde: Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce